Δ Τάξη – Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Δ΄ τάξη του σχολείου μας με τις εκπαιδευτικούς κκ. Αναγνώστου Ελένη, Βασιλείου Μιλένα και Ρατσιάτου Ρεγγίνα, ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα του Μουσείου και ο ξεναγός μας, κύριος Ηλίας Παπαδόπουλος, μας μίλησε για τα εκθέματα, δίνοντάς μας πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
 
 
 
 
Share this:

Συνάντηση Erasmus – Shach

Την Τετάρτη 14/2 οι μαθητές της Ε’ Τάξης με την βοήθεια των εκπαιδευτικών κ. Αισώπου Αικατερίνης, κ. Γουγουτσά Χρύσας, κ. Κωνσταντινίδου Νίκης και κ. Τζανή Γεωργίας, συναντήθηκαν διαδικτυακά με τους μαθητές από τα σχολεία της Λιθουανίας και της Τουρκίας. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος erasmus που υλοποιεί το σχολείο. Οι μαθητές παρουσίασαν στοιχεία από τον πολιτισμό της κάθε χώρας όπως παραδοσιακούς χορούς και παραδοσιακές στολές. Τέλος, καθώς ήταν η τελευταία συνάντηση πριν την ολοκλήρωση του έργου, οι Υπεύθυνες Επικοινωνίας της κάθε χώρας, παρουσίασαν τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, τα αποτελέσματα τους και την γενικότερη πορεία του προγράμματος στην διετή του διάρκεια.

 

Share this:

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 6/2/2024

Το ΦΟΥΓΑΡΟ και οι εκδόσεις Petita Demas
σε συνεργασία με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου
με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 
σας προσκαλούν να γνωρίσετε τη συγγραφέα Μαρία Ζαβάκου
και το βιβλίο της «Zωή και Μάρκος εναντίον Χάκερς»
το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, στις 12 το μεσημέρι,
στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΘΟΣ ΦΟΥΓΑΡΟ.

Με αφήγηση, θεατρικά δρώμενα και εικαστικές δραστηριότητες, μαθαίνουμε για τους κινδύνους στα video games και μαθαίνουμε να παίζουμε με ασφάλεια.

Μην παίζεις με την τύχη σου. Παίξε για να διασκεδάσεις.
Σας περιμένουμε!
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Share this:

Επίσκεψη στο μουσείο Μελιού – Α’ τάξη

 Επίσκεψη στο μουσείο Μελισσοκομικής Τέχνης πραγματοποίησαν οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας, για να μυηθούν στο θαυμαστό τρόπο ζωής της μέλισσας και τα οφέλη των προϊόντων που μας προσφέρει από αρχαιοτάτων χρόνων. Εντύπωση προκάλεσαν οι λεπτομέρειες της μελισσοκομικής δραστηριότητας που αφορούν στο ευεργετικό αυτό έντομο και τον κύκλο ζωής του. Οι μαθητές ενδιαφέρθηκαν για την προβολή της ιστορίας των δημιουργών του Μουσείου, καθώς και για τη γνωριμία με τους ίδιους. Μεγάλη προσοχή δόθηκε στην περιγραφή και τη χρήση των επιμέρους εργαλείων για τη συλλογή του μελιού. 
Προϊόντα όπως το μέλι, η γύρη, ο  βασιλικός πολτός, η πρόπολη, το κερί αναλύθηκαν επαρκώς στους μικρούς μαθητές και όλα τα χρήσιμα  εκπαιδευτικά αποτελέσματα του προγράμματος πλαισιώθηκαν  δημιουργικά με μια  χειροτεχνία που άφησε τα παιδιά πλήρως ικανοποιημένα, αφού ενεπλάκησαν με χαρά στο βιωματικό εργαστήρι. Οι άνθρωποι του Μουσείου κέρδισαν τις καλύτερες εντυπώσεις σε έναν χώρο που αποτελεί καινοτόμο και εναλλακτικό προορισμό και σχολικής επισκεψιμότητας, άμεσα συνδεδεμένο με τον φυσικό πλούτο του τόπου μας. Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συνόδευσαν οι δασκάλες των τάξεων Αλεξίου Μαρία Παπανδριανού Μάρω και η κυρία Τούντα Χριστίνα. 
Share this:

Γ2- Επίσκεψη στο Φουγάρο

Οι μαθητές του Γ2 επισκέφτηκαν το “Φουγάρο” και συμμετείχαν στο βιωματικό πρόγραμμα: “Οι μουριές του Μοριά στην…αλέα του Φουγάρου” (δέντρα, μουριές, παιχνίδια της φύσης, περιβάλλον, οικολογία, παραμύθι, δραματοποίηση). Οι «Μουριές του Μοριά» ήταν ένα διασκεδαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο, ανάμεσα σε έναν διάδρομο από μουριές στην αλέα του Φουγάρου. Τα παιδιά παρατήρησαν τα δέντρα και το περιβάλλον τους, πεσμένα φύλλα, γυμνά κλαδιά, τα νέα τρυφερά φύλλα και έπαιξαν διάφορα παιχνίδια: “Γιατί η Πελοπόννησος λεγόταν και Μοριάς; Τι είναι η σηροτροφία και πώς φαντάζονται ότι οι άνθρωποι ανακάλυψαν το μετάξι; Και πώς έφτασε το μετάξι στην Ευρώπη;…” Τα παιδιά αυτοσχεδίασαν θεατρικά με θέματα από τα παραπάνω, καθώς και άλλα που μπορούν να δημιουργήσουν τέχνη με τα δώρα της φύσης τριγύρω: φύλλα, κλαδιά, χώμα… Φεύγοντας, πήραμε το δεντράκι μας!! Θα το φυτέψουμε στο σχολείο μας και θα αναλάβουμε τη φροντίδα του!!

 

Share this:

Βράβευση – Ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας Etwinning

Τα etwinning προγράμματα δίνουν την ευκαιρία για δημιουργική και καινοτόμα μάθηση και συνεργασία με σχολεία άλλων χωρών. Βγαίνουν από τα στενά όρια της τάξης και βοηθούν τους μαθητές να αποκτήσουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το σχολείο μας κατά το διδακτικό έτος 2022-2023 πήρε μέρος σε προγράμματα etwinning. Ιδιαίτερη ήταν η τιμή όταν ανακοινώθηκε πως βραβευτήκαμε με ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας. Το σχολείο μας ευχαριστεί όλους τους εμπλεκόμενους (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, την Διεύθυνση του σχολείου) στην πορεία των προγραμμάτων μας καθώς βοήθησαν στην υλοποίηση τους.

 

Share this:

Κανόνες ασφαλούς πλοήγησης – Εtwinning “Spread the word”

 
Share this:

Στ τάξη – Επίσκεψη στο Γηροκομείο Ναυπλίου

Με αφορμή της άγιες μέρες που πλησιάζουν, οι μαθητές της Στ τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών Αικατερίνης Γεωργίτσα,  Γουγουτσά Ιφιγένεια και Μελά Ουρανία επισκέφθηκαν το γηροκομείο Ναυπλίου. Οι μαθητές μας πρόσφεραν χειροποίητα γλυκά και ζυμωτό ψωμί, που έφτιαξαν οι ίδιοι μέσα στο χώρο του σχολείου, στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τραγούδησαν τα κάλαντα, συνομίλησαν μαζί τους και αντάλλαξαν ειλικρινής ευχές. Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν ιδιαιτέρως συγκινητικές καθώς τα παιδιά με το ζεστό τους χαμόγελο, τα αυθόρμητα χειροκροτήματα τους και τη θερμή αγκαλιά τους έδειξαν το σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη τους στους ηλικιωμένους.

Η επίσκεψη έκλεισε με μία υπόσχεση “Δε σας ξεχνάμε θα ξανάρθουμε σύντομα”.

Share this:

Το σχολείο μας μεταλαμπαδεύει τις παραδόσεις στα παιδιά του

Οι μαθητές της Β΄ τάξης με τις δασκάλες τους κκ Αργέντου, Καλογήρου και Τράκα και οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με τις δασκάλες τους κκ  Γεωργίτσα, Γουγουτσά Ιφ. και Μελά, ζύμωσαν ψωμί και παρασκεύασαν μελομακάρονα. Οι μυρωδιές πλημμύρισαν το χώρο και τις καρδιές μας. 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους. 

Share this:

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, Καλές Πρακτικές Σχολείου – Οικογένειας

Η συνεργασία σχολείου-οικογένειας αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στην υγιή γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.  Η ουσιαστική επικοινωνία εκπαιδευτικών-γονέων θέτει ως αναγκαιότητα τη μελέτη του πολύπλευρου αυτού πεδίου και την κατανόηση των παραγόντων που τη διαμορφώνουν. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ενδοσχολικό βιωματικό σεμινάριο στο 4ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 17.30 με 20. 30, με θέμα ’’ Καλές πρακτικές στη συνεργασία σχολείου –οικογένειας, υπό την αιγίδα του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας’ ‘’Ελπίδα Ζωής’’ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Οι εκπαιδευτικοί εμπέδωσαν της έννοια της ενσυναίσθησης, της καλής ακρόασης, της εποικοδομητικής επικοινωνίας  και συνεργάστηκαν σε ομαδικά παιχνίδια ρόλων εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών/τριών. Ευχαριστούμε την εμψυχώτρια του σεμιναρίου, κοινωνική λειτουργό κ. Μάρκου Δέσποινα.

Share this: