Συνάντηση Erasmus – Shach

Την Τετάρτη 14/2 οι μαθητές της Ε’ Τάξης με την βοήθεια των εκπαιδευτικών κ. Αισώπου Αικατερίνης, κ. Γουγουτσά Χρύσας, κ. Κωνσταντινίδου Νίκης και κ. Τζανή Γεωργίας, συναντήθηκαν διαδικτυακά με τους μαθητές από τα σχολεία της Λιθουανίας και της Τουρκίας. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος erasmus που υλοποιεί το σχολείο. Οι μαθητές παρουσίασαν στοιχεία από τον πολιτισμό της κάθε χώρας όπως παραδοσιακούς χορούς και παραδοσιακές στολές. Τέλος, καθώς ήταν η τελευταία συνάντηση πριν την ολοκλήρωση του έργου, οι Υπεύθυνες Επικοινωνίας της κάθε χώρας, παρουσίασαν τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, τα αποτελέσματα τους και την γενικότερη πορεία του προγράμματος στην διετή του διάρκεια.

 

Share this:

Διαδικτυακή ξενάγηση στην Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης

Η Αγία Σοφία είναι μνημείο της ελληνικής-βυζαντινής και παγκόσμιας ιστορίας.  Για εμάς τους Έλληνες αποτελεί σύμβολο της Ορθοδοξίας και μας συνδέει με τις μνήμες της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453. Σήμερα, Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024, οι τάξεις Δ’, Ε’ και ΣΤ’, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν διαδικτυακά στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Ναού της Αγίας Σοφίας. Ο ξεναγός κ. Κουρτέσογλου Ιωάννης @xenagos.konstantinoupoli έδωσε στα παιδιά πολύτιμες πληροφορίες που αφορούσαν στην ιστορία του χώρου.  Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη ψηφιδωτών εικόνων που σώζονται ακόμα σε μέρη του Ναού. Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν και μετέφεραν στον ξεναγό ερωτήματα που τους δημιουργήθηκαν. Οι εκπαιδευτικοί (κ. Αισώπου Αικατερίνη, κ. Αναγνώστου Ελένη, κ. Βασιλείου Μιλένα, κ. Γεωργίτσα Αικατερίνη, κ. Γουγουτσά Ιφιγένεια, κ. Γουγουτσά Χρύσα, κ. Κωνσταντινίδου Νίκη, κ. Μελά Ουρανία, κ. Ρατσιάτου Ρεγγίνα και κ. Τζανή Γεωργία) όπως και οι μαθητές, ένιωσαν ιδιαίτερη συγκίνηση κάνοντας αυτό το ταξίδι στο βάθος της ιστορίας.
Κύριε Γιάννη Κουρτέσογλου σας ευχαριστούμε πολύ που με τόση ευαισθησία μεταφέρετε στην Ελλάδα την ιστορία της και αγγίζετε τις καρδιές μας!

https://www.argolikeseidhseis.gr/2024/01/4_28.html

Share this:

Συνέντευξη μαθητών σε Ελληνίδα διερμηνέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 η κ. Δήμητρα Λούκου έδωσε συνέντευξη στους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του 4ου ΔΣ Ναυπλίου και μίλησε για τη διερμηνεία, τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες αλλά και τις όμορφες πτυχές της δουλειάς της. Η κυρία Λούκου είναι μία από τους 16 Έλληνες διερμηνείς που εργάζονται μόνιμα για την ΕΕ και συνδέθηκε μαζί μας ενώ βρισκόταν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες λίγο πριν ξεκινήσει την ημέρα της. Σκοπός της συνάντησης ήταν να θέσουν τα παιδιά τις ερωτήσεις τους και να πάρουν πληροφορίες για το επάγγελμα του διερμηνέα. Την ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο της και για όσα μοιράστηκε μαζί μας. Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Καλλιάνο Θεόδωρο, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βοήθεια του ώστε να έρθουμε σε επαφή με την κ.Λούκου.

Επιμέλεια διοργάνωσης: Σαμπρή Μαρία – Καθηγήτρια Γαλλικών

 

Share this:

Erasmus – Διαδικτυακή συνάντηση με Λιθουανία και Τουρκία

 
Share this:

Διαδικτυακή συνάντηση με Κύπριους μαθητές

Την Παρασκευή 8/12/2023 οι μαθητές των Ε2, ΣΤ1 και ΣΤ3 είχαν διαδικτυακή συνάντηση στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS με Κύπριους μαθητές της ΣΤ3 Τάξης του ΙΣΤ Δημοτικού Σχολείου Ζακακίου Πολυκάρπου Βλάχου στην Λεμεσό. Οι Κύπριοι μαθητές έπαιξαν Χριστουγεννιάτικες μελωδίες με μουσικά όργανα ενώ οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν έθιμα του τόπου μας και τραγούδησαν κάλαντα. Η συμμετοχή των παιδιών και των δύο χωρών ήταν ενθουσιώδης και όλοι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις.


 

 
Share this:

Παρακολούθηση εργασίας (Job shadowing) στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου 6-10 Νοεμβρίου 2023

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus 122 που υλοποιεί το ΙΣΤ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Κύπρου επισκέφθηκαν το σχολείο μας για παρακολούθηση εργασίας, η Διευθύντρια του Σχολείου και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας των Προγραμμάτων Erasmus. Οι παραπάνω εκπαιδευτικοί συνόδευαν 6 μαθητές ΣΤ’ Τάξης και παρέμειναν στην πόλη μας από την Δευτέρα 6 έως την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου του 2023. Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, τους υποδέχθηκαν θερμά η Διευθύντρια κ. Παπουτσή Γεωργία και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Ο σκοπός ήταν να παρακολουθήσουν καινοτόμες και συμπεριληπτικές εκπαιδευτικές πρακτικές και δραστηριότητες. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κ. Αισώπου Αικατερίνη, κ. Γεωργίτσα Αικατερίνη, κ. Γουγουτσά Ιφιγένεια, κ. Γουγουτσά Χρύσα, κ. Δρίτσα Αικατερίνη, κ. Κωνσταντινίδου Νίκη, κ. Μελά Ουράνια, κ. Οικονόμου Δώρα, κ. Σαμπρή Μαρία, κ. Τζανή Γεωργία και κ. Τράκα Φωτεινή παρουσίασαν καινοτόμες πρακτικές και δραστηριότητες στην τάξη καλύπτοντας τον σκοπό της επίσκεψης τους. Επιπρόσθετα, οι Κύπριοι συνάδελφοι και μαθητές επισκέφθηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους της Επιδαύρου, του Παλαμηδίου και των Μυκηνών. Ξεχωριστό γεγονός αποτέλεσε η ξενάγηση στο Παλιό Ναύπλιο από τους μαθητές της Ε’ Τάξης του 4ου ΔΣ Ναυπλίου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους κ. Αισώπου Αικατερίνης, κ. Γουγουτσά Χρύσας κ. Κωνσταντινίδου Νίκης και κ. Τζανή Γεωργίας. Επιπλέον, επισκέφθηκαν το παράρτημα του Harvard στο Ναύπλιο (ξενάγηση από κ. Γκόγκα Ματίνα), το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου, το Μπούρτζι καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο (ξενάγηση από κ. Ρουμελιώτη Αγγελική). Τέλος, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα μαζί με τους μαθητές της Ε’ Τάξης του σχολείου μας και τους εκπαιδευτικούς κ. Αισώπου Αικατερίνη, κ. Κωνσταντινίδου Νίκη και κ. Ρατσιάτου Ρεγγίνα, για να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εκπαιδευτικοί και μαθητές τόσο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου όσο και του ΙΣΤ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού έμειναν ευχαριστημένοι από την γνωριμία και τον δημιουργικό χρόνο που πέρασαν μαζί. Η θερμή φιλοξενία μας προς τους Κύπριους ενισχύθηκε από την υποστήριξη του καφέ «Το Κεντρικόν» (Πλατεία Συντάγματος-κ. Πουλής), του καταστήματος «Atlantis» (ο κ. Μαουρής), του καταστήματος Γαλακτοκομικών προϊόντων Ηλιού (κ. Ηλιού Ελένη), το ελαιοτριβείο «Μελάς» στο Λυγουριό καθώς και του τυπογραφείου «Labelart» (κ. Σούγλα Ελισάβετ). Όλους τους παραπάνω ευχαριστούμε πολύ που βοήθησαν να αποκομίσουν οι Κύπριοι συνάδελφοι και μαθητές τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλη μας.

 

Είπαν για εμάς: https://www.argolikeseidhseis.gr/2023/

https://www.facebook.com/61553629780381/

https://paideia-news.com/poed/2023/11/23/mathisiaki-kinitikotita-mathiton-kai-ekpaideytikon-ist%CE%84-dimotikoy-lemesoy-sto-4o-dimotiko-nayplioy/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Share this:

Οδηγός ξενάγησης – Walking around Nafplio

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus δημιουργήθηκε οδηγός ξενάγησης για το Παλαιό Ναύπλιο. Ο οδηγός “Walking around Nafplio” έγινε από τους μαθητές της Ε’ Τάξης του 4ου ΔΣ Ναυπλίου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους κ. Αισώπου Αικατερίνης, κ. Γουγουτσά Χρύσας κ. Κωνσταντινίδου Νίκης και κ. Τζανή Γεωργίας.

Eυχαριστούμε θερμά το label art για την δωρεάν εκτύπωση φυλλαδίων-οδηγών ξενάγησης για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς μας.

Share this:

Εικονική συνάντηση στο πλαίσιο του Erasmus 210 με τα σχολεία της Τουρκίας και της Λιθουανίας από 23 έως 26/10/2023

Στο πλαίσιο του Erasmus 210 «SHARE YOUR CULTURE WITH MASTERPIECES BY GREAT ARTISTS, SCIENTISTS AND YOUR RICH CULTURAL HERITAGE» που υλοποιεί το σχολείο μας με σχολεία της Λιθουανίας και της Τουρκίας, συμμετείχε σε εικονική συνάντηση (virtual meeting) που διοργανώθηκε από το σχολείο των Αδάνων της Τουρκίας. Την Δευτέρα 23/10 έως την Πέμπτη 26/10 από τις 12:00 έως τις 13:15 οι μαθητές της Ε’ Τάξης, με την βοήθεια της Διευθύντριας κ. Παπουτσή Γεωργίας και των εκπαιδευτικών κ. Αισώπου Αικατερίνης, κ. Γκολέμη Αναστασίας, κ. Γουγουτσά Χρύσας, κ. Γουγουτσά Ιφιγένειας, κ. Κωνσταντινίδου Νίκης, κ. Μελά Ουρανίας και κ. Τζανή Γεωργίας συμμετείχαν σε δραστηριότητες που σχετίζονταν με τον πολιτισμό της κάθε χώρας με την βοήθεια της χρήσης ψηφιακών εργαλείων. Ο σκοπός ήταν η καλλιέργεια του ψηφιακού γραμματισμού τους, της επικοινωνίας τους στα Αγγλικά, της ομαδικής εργασίας, των γνώσεων τους για την ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε χώρας και της πολυπολιτισμικότητας.
Οι μαθητές παρακολούθησαν αρχικά τον χαιρετισμό των Διευθυντών και των Υπεύθυνων Επικοινωνίας των Σχολείων και στην συνέχεια την Mevlevi Sema Τελετή (Mevlevi Sema Ceremony), η οποία βρίσκεται από το 2005 στην Αντιπροσωπευτική Λίστα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της UNESCO (Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity) και την εικονική περιήγηση στο Παλάτι του Topcapi στην Κωνσταντινούπολη με τις μοναδικές συλλογές που εκτίθενται, όπως όμορφα υφάσματα, κοσμήματα και έργα τέχνης. Την επόμενη μέρα οι μαθητές γνώρισαν το δίκτυο διαμοιρασμού εκπαιδευτικού περιεχομένου στην Τουρκία «ΕΒΑ», που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της χώρας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότερης μάθησης. Στην πορεία ξεναγήθηκαν στο ψηφιακό περιβάλλον της πλατφόρμας του Historiana, η οποία προσφέρει δωρεάν δραστηριότητες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου με την χρήση ψηφιακών εργαλείων και επισκέφθηκαν τις δραστηριότητες που έχουν δημοσιευτεί στην πλατφόρμα από το σχολείο μας, αλλά και τα άλλα δύο σχολεία της Λιθουανίας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του Erasmus 210. Την επόμενη μέρα οι μαθητές εργάστηκαν στο ψηφιακό βιβλίο (digital comic book) που έχει δημιουργηθεί στο canva με τις περιπέτειες του Tim (Tim’s Adventures), ενός παιδιού που ταξιδεύει στις τρεις χώρες του προγράμματος, Λιθουανία, Τουρκία και Ελλάδα και μαθαίνει για την ιστορία, τον πολιτισμό και τα σημεία ενδιαφέροντος της καθεμιάς. Εκεί περιηγήθηκαν ομαδοσυνεργατικά στο ψηφιακό βιβλίο και εντόπισαν πληροφορίες για τα διάφορα μέρη. Έπειτα έπαιξαν κουίζ στο wordwall με στόχο την γνωριμία με τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε χώρας. Την τελευταία μέρα, οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν σχετικά με το πρόγραμμα, αξιολόγησαν τις δραστηριότητες της εικονικής συνάντησης και σχεδίασαν τις επόμενες που θα ακολουθήσουν.

 

Share this:

Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο: «Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Ανάπτυξη του Οικολογικού Πολιτισμού των Μαθητών»

Το σχολείο μας συμμετείχε διαδικτυακά, την Πέμπτη 26/10, στο 2ο Διεθνές Μεθοδολογικό-Πρακτικό Συνέδριο «Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Ανάπτυξη του Οικολογικού Πολιτισμού των Μαθητών»με την εισήγηση “Education for Sustainabilty” και συγκεκριμένα για τον Λαχανόκηπο της Β’ τάξης του σχολείου μας και την παιδαγωγική του αξιοποίηση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το “SAULĖS” Δημοτικό Σχολείο της Λιθουανίας, το Κέντρο Εκπαίδευσης της Πόλης Šiauliai και την Ακαδημία Šiauliai του Πανεπιστημίου του Vilnius (VUŠA). Περισσότεροι από 68 συμμετέχοντες ερευνητές, επαγγελματίες και εκπρόσωποι σχολικής διοίκησης, από τη Λιθουανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και παρουσίασαν πάνω από 18 εισηγήσεις. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις στρατηγικές για την ανάπτυξη της οικολογικής κουλτούρας των μαθητών στο σχολείο και στα μέσα εφαρμογής τους. Οι παρουσιάσεις τόνισαν τη σημασία της δικτύωσης με άλλους φορείς (κοινωνικούς εταίρους), προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη εκπαίδευση των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την διαμόρφωση αξιακών στάσεων και την ανάπτυξη της ευθύνης για βιώσιμη δράση. Οι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν παραδείγματα πρακτικών δραστηριοτήτων, πρωτοβουλιών που υλοποιούν στο σχολείο σε διάφορα μαθήματα, σε εκδηλώσεις της κοινότητας κ.λπ.

Share this:

Μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Λεμεσό της Κύπρου επισκέπτονται το σχολείο μας

Το σχολείο μας με μεγάλη χαρά, θα υποδεχτεί για παρακολούθηση εργασίας στο πλαίσιο Εrasmus, εκπαιδευτικούς και μαθητές από σχολείο της Λεμεσού της Κύπρου το διάστημα 6 έως 10 Νοεμβρίου. 

 

Share this: