Παιχνίδια κατασκοπείας στη Βιβλιοθήκη μας

Με τα παιχνίδια της ‘Κατασκοπείας’ και της ‘Αλφαβητικής Σειράς’ κλείνει για φέτος η πολύπλευρη δραστηριότητά μας με τη βιβλιοθήκη του σχολείου και τη φιλόξενη αίθουσά της. Οι μαθητές της Β’2 τάξης, εξοικειωμένοι με το περιβάλλον και έτοιμοι να αναμετρηθούν στην εύρεση και καταχώρηση λέξεων από άγνωστα κείμενα, εξάσκησαν για μια ακόμη φορά τις γνώσεις τους με μεγάλη επιτυχία! Τα αποτελέσματα έκαναν περήφανη τη δασκάλα τους Μάρω Παπανδριανού και τα μικρά σαΐνια ευχαριστήθηκαν μια διαφορετική ώρα διδασκαλίας. Και του χρόνου με νέες δράσεις! 
 
 
Share this:

Β2 – Δράσεις στη σχολική βιβλιοθήκη

Με την ολοκλήρωση του 3ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων που προσέγγισε την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών, οι μαθητές της Β’2 τάξης με την εκπαιδευτικό Παπανδριανού Μάρω, παρακολούθησαν ψηφιακή αφήγηση με θέμα ‘Το κόκκινο κοτοπουλάκι’, στον χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης. Το e-book διαβάστηκε και αναλύθηκε στα βασικά νοήματά του που αφορούσαν τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά και πέραν των κύριων κατευθύνσεων, η φιλαναγνωσία καλλιεργήθηκε ως παράλληλος στόχος.
 
Ακολούθως στον ίδιο χώρο τα παιδιά μυήθηκαν στη δημιουργική γραφή μέσα από το παιχνίδι της “τυχαίας γραφής”. Παρήγαγαν σε ομάδες μικρές ιστορίες με εναρκτήριο τυχαίες φράσεις παρμένες από τυχαία επιλεγμένα βιβλία. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από την άψογη συνεργασία που επέδειξαν οι μαθητές, τα κείμενα που δημιουργήθηκαν επιλέχθηκε από τους ίδιους να αφορούν αξίες και κοινωνικές δεξιότητες που επεξεργάστηκαν σε προηγούμενα εργαστήρια δεξιοτήτων και παγκόσμιες ημέρες που γιορτάστηκαν στο σχολείο μας.
 
Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας στη βιβλιοθήκη θα συνεχιστεί με τα παιχνίδια της ‘αλφαβητικής σειράς’ και της ‘κατασκοπείας’, σύμφωνα με σχέδιο δράσης του σχολείου μας για το τρέχον έτος “Βιβλίο… Ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο”. 
 
 
Share this:

B2 – Δημιουργία σελιδοδεικτών

Με δημιουργία σελιδοδεικτών ασχολήθηκαν οι μαθητές του του 2ου τμήματος της Β’ τάξης. Τα παιδιά έδωσαν χρώμα σε κοινά χαρτόνια, κόλλησαν και πέρασαν κορδέλες δημιουργώντας έτσι σελιδοδείκτες με αγαπημένους ήρωες και εικόνες. Η παιδική φαντασία στα καλύτερά της! 
 
Share this:

Ολοκλήρωση του 3ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, Β3

Δημιουργία Αφίσας με τίτλο ” Συναισθήματα: Ποιό θα ήθελα να κυριαρχήσει στον κόσμο; Ποιό θα ήθελα να εξαφανιστεί εντελώς;”

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός : Σοφία Ελευθεριάδη Πιτσάκη

 

Share this:

Β Τάξη – Επίσκεψη στο Τυπογραφείο

Την Τρίτη 28/3/2023 οι μαθητές της Β’ Τάξης με τις δασκάλες τους Γκολέμη, Παπανδριανού και Σπυράκη έκαναν επίσκεψη σε τυπογραφείο της πόλη μας για να παρακολουθήσουν πως τυπώνεται ένα βιβλίο, την διαδικασία βιβλιοδεσίας και παραγωγής βιβλίου.  Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενθουσιάστηκαν με την επίσκεψη αυτή. 

 

Share this:

Silo Art Factory – Β’ τάξη

Το Silo Art Factory φιλοξένησε τους μαθητές της Β’ τάξης για μια περιήγηση στις δημιουργίες του παρελθόντος. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, μαθαίνοντας για το πώς και από πού ξεκίνησε η κεραμική τέχνη. Αντίκες, πρωτότυπα δημιουργήματα, έργα τέχνης, έπιπλα, αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά, εικόνες και αντίγραφα μουσείων προκάλεσαν το ενδιαφέρον των παιδιών που ξεναγήθηκαν στην έκθεση. Στους μικρούς μαθητές δόθηκε η ευκαιρία να πειραματιστούν σε μια κανονικών διαστάσεων θεατρική σκηνή, που γέμισε από τραγούδια και θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς. Με καθοδήγηση από τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων, Γκολέμη Αναστασία, Παπανδριανού Μάρω και Σπυράκη Ματίνα οι μικροί ηθοποιοί μιμήθηκαν κινήσεις από κούκλες. Η ενέργεια συνδέθηκε με τον 2ο κύκλο των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο ‘Οι κούκλες… εν δράσει’. Στο τέλος οι μαθητικές ομάδες προχώρησαν σε ένα βιωματικό σεμινάριο κεραμικής, όπου συνδυάστηκε η μάθηση με τη διασκέδαση. 

 

 
Share this:

6 Μαρτίου Πανελλήνια μέρα κατά της σχολικής βίας

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Αποτελεί έναν καλό λόγο για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για την ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών σχετικά με την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού που ενδεχομένως εκδηλώνεται. Η αποτροπή της βίαιης συμπεριφοράς με όποιες επιπτώσεις αυτή συνεπάγεται πρέπει να μας αφορά όλους. Ειδικότερα το σχολικό περιβάλλον στοχεύει στην προώθηση των καλών πρακτικών και την αποτύπωση ενός θετικού βιώματος συμπεριφοράς και νοοτροπίας για τα παιδιά.
Το σχολείο μας διενέργησε παρουσιάσεις σχετικές με το θέμα, προβολές ταινιών και αναγνώσεις βιβλίων στη  βιβλιοθήκη κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας. Παράλληλα παρουσιάστηκε στο προαύλιο του σχολείου από τις εκπαιδευτικούς Νίκη Κωνσταντινίδου και Μάρω Παπανδριανού κουκλοθέατρο με τίτλο “Ο Θύμιος και η Φιλιώ”. Πρωταγωνιστές της ιστορίας υπήρξαν δυο αυτοσχέδιες κούκλες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου εργαστηρίου δεξιοτήτων της Β’2 τάξης “Οι κούκλες εν δράσει” από έναν μικρό μαθητή με τη βοήθεια και των γονέων του. Μετά από την αρχική παρουσίαση στην τάξη σχηματίστηκε διδακτικός διάλογος και οι κούκλες πήραν ζωή με αντίστοιχους χιουμοριστικούς ρόλους, ώστε μέσα από ένα καθημερινό στιγμιότυπο να θυμίσουν στα παιδιά τους κανόνες καλής συμπεριφοράς που αποκλίνουν από το βίαιο και το επιθετικό στοιχείο. 
Το κουκλοθέατρο χειροκροτήθηκε θερμά και τα χαμογελαστά πρόσωπα από το νεανικό κοινό επέδειξαν πως πραγματώθηκε και κατανοήθηκε ο σκοπός της δράσης.
Εν συνεχεία και σε διασύνδεση με το μάθημα της Γλώσσας και την ενότητα “Με προσκαλούν κ προσκαλώ” τα παιδιά ανακάλεσαν πρόθυμα το δρώμενο κ προχώρησαν σε κατασκευή προσκλητηρίων αφού πάντρεψαν τους μικρούς ήρωες! 
Ευχόμαστε “Βίον Ανθόσπαρτον” στους ήρωες της ιστορίας και υπενθυμίζουμε από τη θέση μας πως το σχολείο αποτελεί μια μικρογραφία της μελλοντικής πραγματικότητας από την ενήλικη ζωή των παιδιών. Χρειάζεται να στηρίζουμε όλοι τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών και να εργαζόμαστε μεταγνωστικά πάνω στα θέματα που προσεγγίζει η σχολική κοινότητα για το όφελος των παιδιών μας.
 
Share this:

Γνωριμία με το έργο του Δημήτρη Μυταρά – Β2

Με βάση την έντονη χρωματική παλέτα της τεχνικής του  Δημήτρη Μυταρά οι μαθητές του Β’2 τμήματος επιχείρησαν να ζωγραφίσουν. Αφόρμηση έδωσε η εικόνα από το Ανθολόγιο με τον πίνακα “Το ατύχημα” στο μάθημα “Ο σαλίγκαρος βγαίνει αμαξάδα”. 
Ο Δ. Μυταράς, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της γενιάς του ‘60, είχε πει πως “Τα έργα ζωγραφικής ανήκουν σε εκείνους που τα αισθάνονται και λιγότερο σε εκείνους που τα καταλαβαίνουν”. Τα παιδιά, παίρνοντας ιδέες από το χαρισματικό καλλιτέχνη, αναπαράστησαν με ενδιαφέρον γυναικείες φιγούρες και μοιράστηκαν τα συναισθήματά τους αναφορικά με τις δημιουργίες τους. Οι ζωγραφιές με τη βοήθεια της δασκάλας τους, Μάρως Παπανδριανού, συνδέθηκαν σε συλλογικό κολάζ.  
Share this: