Εβδομάδα Παιδικού βιβλίου 2025 (4)

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – IBBY) 

Με μεγάλη χαρά γιορτάσαμε την εβδομάδα παιδικού βιβλίου στη φιλόξενη αίθουσα της βιβλιοθήκης του σχολείου μας! Η κ. Νίκη Κωνσταντινίδου καθηγήτρια Πληροφορικής και Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης με τους μαθητές της Α’ τάξης ταξίδεψαν στον κόσμο του βιβλίου “Γέτι – Η δύναμη του ακόμη” της Μαρίνας Γιώτη, μαθαίνοντας για την επιμονή, την ανακάλυψη των δυνατοτήτων και τη δύναμη της θέλησης. Οι μαθητές της Β’ τάξης, με τη σειρά τους, συγκινήθηκαν και προβληματίστηκαν διαβάζοντας “Το Μαγικό Βιβλίο της Μαλάλα”, ένα μάθημα θάρρους και αγώνα για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Εμπνευσμένοι από τις σελίδες των βιβλίων της βιβλιοθήκης μας, οι μαθητές άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και δημιούργησαν υπέροχες ζωγραφιές, γεμάτες χρώματα και ιδέες. Οι δημιουργίες τους αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά τη μαγική δύναμη των βιβλίων να πυροδοτούν τη φαντασία και να εκφράζουν συναισθήματα. Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για την ενεργή συμμετοχή τους!

Share this:

Εβδομάδα Παιδικού Βιβλίου Απρίλιος 2025 (1)

Η καθηγήτρια Αγγλικών, Κατερίνα Ταμπάκη υλοποίησε πληθώρα δράσεων για την Εβδομάδα Παιδικού βιβλίου του σχολείου μας. 

Δημιούργησαν συνεργατικές αφίσες με τους μαθητές.
Αφιέρωσαν χρόνο στη βιογραφία και σε κάποια από τα πιο γνωστά παραμύθια του μεγάλου συγγραφέα Hans Christian Andersen.
Παρακολουθήσαν στην βιβλιοθήκη του σχολείου με τους μαθητές/ριες την ταινία μικρού μήκους τoυ κινηματογραφικoύ στούντιο Μοοnbot “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore“ που κέρδισε το Όσκαρ μικρού μήκους animation για το 2012 και πραγματεύεται, όπως τονίζουν οι δημιουργοί,  “την ιστορία των ανθρώπων που αφοσιώνουν τις ζωές τους στα βιβλία και τα βιβλία τους το ανταποδίδουν”.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις εδώ 

https://blogs.sch.gr/ktampaki/international-children-039-s-book-day-icbd-pagkosmia-imera-paidikoy-vivlioy/

Share this:

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)

Τίτλος: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)
 
Στόχος: να διδαχθούν τα παιδιά τρόπους προσιτής, αξιόπιστης, βιώσιμης και σύγχρονης ενέργειας για όλους.
 
Tάξεις: A,B, Δ
 
Δείτε εδώ περισσότερα για την δράση: 

https://blogs.sch.gr/ktampaki/viosimi-poli/

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ταμπάκη Κατερίνα – Αγγλικών

Share this:

Παγκόσμια Ημέρα Δασών 21 Μαρτίου 2025

Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Δασών. Φέτος οι μαθητές της Β΄ τάξης ενημερώθηκαν για την αξία του πράσινου, τη ζωτική σημασία του δάσους και την προσφορά του στον άνθρωπο. Παράλληλα αναζήτησαν μαζί με τις εκπαιδευτικούς Μαίρη Αλεξίου και Μάρω Παπανδριανού τους τρόπους αντιμετώπισης των απειλών που παρουσιάζονται. Διασύνδεση έγινε με το μάθημα της Γλώσσας και τη γραμματική με τη δημιουργία σύνθετων λέξεων όπως η δεντροφύτευση. Ακολούθησε η εισαγωγή των σχετικών εννοιών στο αγαπημένο τετράδιο Ευρετήριο. Κατόπιν οι μαθητικές ομάδες επισκέφθηκαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη “Παλαμήδης” για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Αν ήμουν δέντρο”.  Με θεατροπαιδαγωγικό δρώμενο προσέγγισαν τις συνθήκες που χρειάζονται τα δέντρα για να αναπτυχθούν και μίλησαν για τη διαφορετικότητα. 
 
 
 
 
Share this:

6 Μαρτίου 2025 – Πανελλήνια Ημέρα Σχολικής Βίας

Η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού ήταν η βασική αφορμή να επαναληφθεί- για πολλοστή φορά- ενημέρωση και συζήτηση ανάμεσα σε όλα τα μέλη της Σχολικής Κοινότητας σχετικά με το νόημα της Ημέρας.
Μετά την Πρωινή Προσευχή, η υπεύθυνη Σχολικής Βίας κι Εκφοβισμού της Σχολικής μας Μονάδας, κ Ελευθεριάδη Πιτσάκη Σοφία, μίλησε στους συγκεντρωμένους μαθητές περί της εννοιολογική σημασίας του ” bullying ” ( τί ακριβώς σημαίνει και πώς Εκφράζεται στον κοινωνικό χώρο που βρίσκονται τα εμπλεκόμενα πρόσωπα). Αφού τονίστηκε η αίσθηση ασφάλειας που πρέπει και μπορεί να παρέχει το σχολείο στους μαθητές του μέσω της ύπαρξης Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού ( Κοινωνικού Λειτουργού και Ψυχολόγου) και Υπεύθυνου Σχολικής Βίας κι Εκφοβισμού, η σύντομη ομιλία έκλεισε με την Ισχυρή υπενθύμιση σε όλους μας ότι ποτέ δεν κάνουμε σε συνάνθρωπο ή συμμαθητή μας εκείνο που δεν θέλουμε να συμβεί και σ ‘ εμάς.
Στο επόμενο δίωρο ( το πρώτο της Σχολικής Ημέρας), η κ Ελευθεριάδη Πιτσάκη έκανε 5λεπτη επίσκεψη σε όλα τα τμήματα των Α,Β,Γ και Δ τάξεων του Σχολείου για να τονίσει τη λέξη κλειδί των καθημερινών μας συναναστροφών, που είναι ο ” ΣΕΒΑΣΜΟΣ” και για να ρωτήσει για τυχόν απορίες που αφορούσαν στην πρωινή ομιλία. Η επίσκεψη αυτή θα συνεχιστεί και την επόμενη ημέρα για τις τάξεις Ε και Στ.
Οι διδάσκοντες των τάξεων επίσης πραγματοποίησαν δράσεις με τους μαθητές τους στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας κι Εκφοβισμού, τονίζοντας τη σημαντικότητα της συμβολής όλων για την εξάλειψη του λυπηρού, αυτού, φαινομένου.

Share this:

Άρχισε η χειμερινή σοδειά της Β’ τάξης

 
Εμείς, οι καλλιεργητές της Β’ τάξης μετά από τρεις μήνες αρχίσαμε να μαζεύουμε τη χειμερινή σοδειά από τον σχολικό μας λαχανόκηπο .Φρέσκα κρεμμυδάκια και τρυφερά μπρόκολα. Ο κήπος μας άρχισε να αποδίδει καρπούς κυριολεκτικά. Τα μαγειρέψαμε και είμαστε έτοιμοι να τα γευτούμε !!!Εκπληκτικό ε ; Αυτά που βλέπουμε στη λαϊκή αγορά να τα καλλιεργούμε εμείς!!!

 

 
 
Share this:

Στο Σχολείο μας ο λαχανόκηπος ανθίζει!

Ο λαχανόκηπός μας μέρα με τη μέρα προοδεύει. Ένας λαχανόκηπος για να είναι παραγωγικός χρειάζεται ήλιο, νερό, φροντίδα και αγάπη!!!

Tα παιδιά της Β τάξης δείχνουν ιδιαίτερη αγάπη για τα φυτά και τα φροντίζουν κατά τη διάρκεια της σχολικής μας μέρας.

Στον κήπο τα παιδιά μπορούν να χαλαρώσουν, να παρατηρήσουν, να νιώσουν το θαύμα του κύκλου της ζωής. Εκεί μαθαίνουν να περιμένουν, να φροντίζουν, να συνεργάζονται, να μοιράζονται.

Μελετάμε την ανάπτυξη των φυτών, ενημερωνόμαστε σχετικά με τη φροντίδα και τα χαρακτηριστικά που ευνοούν την ανάπτυξή τους και με μια γιορτή μαγειρικής θα γευτούμε τους καρπούς των κόπων μας.

Share this:

3/12 Παγκόσμια μέρα ΑΜΕΑ- Α2, Β2, Δ2 (2)

Σήμερα, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στο σχολείο μας, συνεχίστηκαν οι δράσεις για την παγκόσμια μέρα ΑΜΕΑ, στα τμήματα Α2, Β2 και Δ2.
Οι μαθητές κλήθηκαν να αναφέρουν διάφορες αναπηρίες που γνωρίζουν κι απαντήσεις που πήραμε μας εξέπληξαν: «άνθρωποι που δε θυμούνται», «άνθρωποι με καρκίνο», «άνθρωποι που δε βλέπουν», «άνθρωποι που δεν ακούν, που δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να «μιλήσουν», «άνθρωποι που δεν μπορούν να περπατήσουν ή να πιάσουν πράγματα», «άνθρωποι με σύνδρομα: αυτισμός, DOWN», «δυσλεξία»!
Στη συνέχεια, κάποιοι μαθητές και μαθήτριες έκαναν νοήματα που με τα χέρια τους κι εμείς προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι ήθελαν να μας «πουν». Μετά, τους ζητήθηκε να «διαβάσουν» τα χρώματα σε μια σελίδα με έγχρωμες λέξεις, ώστε να κατανοήσουν πως κάποιες φορές, μπερδευόμαστε να ξεχωρίσουμε τις λέξεις και να διαβάσουμε σωστά κάποια κείμενα, ακόμη κι αν γνωρίζουμε πολύ καλή ανάγνωση.
Ακόμη, ζητήθηκε από μαθητές και μαθήτριες να μαντέψουν και να αποτυπώσουν σε φύλλο χαρτί, σχήματα από τον «αόρατο πίνακα», τα οποία «σχεδίαζε» ο κος Αναστασάκης, χρησιμοποιώντας όμως το χέρι με το οποίο δε γράφουν κανονικά, προκειμένου να κατανοήσουν πως κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά όσο εμείς.
Συνεχίζοντας, μαθητές και μαθήτριες, έχοντας πίσω από την πλάτη το ένα χέρι τους, προσπάθησαν να ανοίξουν την κασετίνα τους. Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι δυσκολεύτηκαν και κάποιοι χρησιμοποίησαν και το πηγούνι ή/και το στόμα τους.
Κατόπιν, προβλήθηκαν στον πίνακα δύο φωτογραφίες. Η μία με ένα θολό κείμενο κι η άλλη με μπερδεμένες λέξεις. Και στις δύο περιπτώσεις, μαθητές και μαθήτριες κλήθηκαν να διακρίνουν και να διαβάσουν όσες λέξεις μπορούσαν.
Τέλος, έγινε αναφορά στο ταλέντο ζωγραφικής των ανθρώπων που δεν έχουν χέρια. Κάποιοι μαθητές αυθόρμητα χρησιμοποίησαν το μολύβι και το στόμα τους για να φτιάξουν ένα σχέδιο σε λευκό χαρτί.
Συμπερασματικά, προσπαθήσαμε μέσα από βιωματικές δραστηριότητες να «μπούμε στα παπούτσια» των συνανθρώπων μας που έχουν μια δυσκολία, η οποία όμως δεν τους εμποδίζει να συμμετέχουν και να χαίρονται τη ζωή!

Υπεύθυνη δράσης: Οικονόμου Θεοδώρα – Τμήμα Ένταξης

Share this:

Βιολογικός Λαχανόκηπος στο σχολείο μας

Οι μαθητές της Β τάξης μαζί με τις δασκάλες τους Μάρω Παπανδριανού ,Μαίρη Αλεξίου και Κωνσταντίνα Κλησιάρη την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου δημιούργησαν λαχανόκηπο στο σχολείο. Με ενθουσιασμό και χαρά, άρχισαν να φυτεύουν μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, και κρεμμύδια!
Πρώτα, έσκαψαν μικρές τρύπες στο χώμα, όπου το κάθε παιδί τοποθέτησε ένα μικρό φυτό. Μετά από κάθε φύτεμα, τα παιδιά κάλυπταν τις ρίζες με χώμα και προσεκτικά πότιζαν τα φυτά, βλέποντας το νερό να απορροφάται στο χώμα.
Έπειτα, σειρά είχαν τα κρεμμύδια! Τα μικρά χέρια των παιδιών τοποθετούσαν τους βολβούς στο χώμα,. Όλα τα παιδιά έδειξαν προσοχή και φροντίδα, καθώς ήξεραν ότι σε λίγες εβδομάδες τα φυτά τους θα μεγαλώσουν και θα μπορούν να τα δουν να αναπτύσσονται.
Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν μεγάλος, καθώς έμαθαν πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τη φύση και να συμβάλλουμε στη διατροφική μας αυτάρκεια. Δεσμεύτηκαν όλοι να φροντίζουν τον λαχανόκηπο, ποτίζοντας και προσέχοντας τα φυτά τους, περιμένοντας με ανυπομονησία να τα δουν να μεγαλώνουν.
Ένας σχολικός λαχανόκηπος ξεκινά και ένα πεδίο γνώσης δημιουργείται. Τα φυτά αποκτούν ζωή και οι μαθητές μας νέα ερεθίσματα, εμπειρίες και γνώσεις. 
Share this:

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων 1 Οκτωβρίου

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα ηλικιωμένων την 1η Οκτωβρίου, οι μαθητές της Β΄ και Στ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Γηροκομείο της πόλης μας, με σκοπό να προσφέρουν λίγη συντροφιά στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στον χώρο του. Η προετοιμασία των μαθητών στην τάξη εστίασε στη σημαντικότητα αυτού του μέρους της ελληνικής κοινωνίας και τη συμβολή τους στην κοινωνική ανάπτυξη. Τα παιδιά μοιράστηκαν συναισθήματα και βιώματα από τις οικογένειές τους, αγαπημένες στιγμές με παππούδες και γιαγιάδες.  Στο Γηροκομείο προσφέρθηκαν κεράσματα από τους γονείς των μαθητών που ανταποκρίθηκαν υπέροχα στην πρόταση αυτή. Οι μικροί μαθητές τραγούδησαν συμβολικά, χάρισαν τις ζωγραφιές τους και συζήτησαν με ενδιαφέρον, προσφέροντας μια διαφορετική ημέρα στους συνανθρώπους μας. Τη δράση υποστήριξαν οι εκπαιδευτικοί Σοφία Ελευθεριάδη-Πιτσάκη, Μάρω Παπανδριανού, Μαρία Αλεξίου, Άννα Λεμπέση, Ευαγγελία Αϊβαλιώτη. 

 

Share this: