Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ για τη διαφορετικότητα ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – Δ1

Οι μαθητές του Δ1 με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Δρίτσα Αικατερίνης υλοποίησαν πρόγραμμα εργαστηρίου Δεξιοτήτων για την διαφορετικότητα, και διάβασαν βιβλία για να καλλιεργήσουν την φιλαναγνωσία και να γνωρίσουν καλύτερα το διαφορετικό. Μία από τις δραστηριότητες ήταν να ζωγραφίσουν μία ζωγραφιά που να δείχνει πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε το διαφορετικό αξιοποιώντας τους ήρωες των παραμυθιών: Το Κάτι Άλλο της CAVE KATHRYN , Το πολύχρωμο παιδί του Μιχαλόπουλου και Το αγόρι με τη βαλίτσα, της Καλογεροπούλου.
Μία από τις ζωγραφιές συνέχισε το ταξίδι της και στο εργαστήρι πληροφορικής, με τη βοήθεια της κ. Κωνσταντινίδου Νίκης, οι μαθητές μπήκε σε ένα ψηφιακό puzzle maker και έγινε παιχνίδι με διάρκεια.

Οι μαθητές του Δ1 το μοιράζονται μαζί σας για ώρες χαλάρωσης το puzzle με την επεξήγηση ότι: Όλοι οι άνθρωποι , όποιο χρώμα και να έχουν, όλοι οι άνθρωποι, όποια μορφή και να έχουν, μπορούν να συνυπάρξουν και να πορευτούν στη ζωή.

Κλικ για το Ψηφιακό Παζλ

 

Share this:

Εβδομάδα Περιβάλλοντος: Ιούνιος 2022 – ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ – EU Biodiversity strategy for 2030

Το σχολείο μας με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου 2022, συμμετέχει σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης: Για 2η χρονιά συμμετέχουμε στην καμπάνια της Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης για την πράσινη ανάπτυξη, η οποία αποβλέπει στο φύτεμα τουλάχιστον 3.000.000 δισεκατομμύρια περισσότερα δέντρα μέχρι το 2030 (3 billion additional trees in the EU by 2030) στην Ευρώπη. Οι μαθητές του ΣΤ1 διέθεσαν χρήματα από την εφημερίδα που πούλησαν για να αγοράσουν ένα δέντρο, μία τζακαράντα, το οποίο φύτεψαν, με τη βοήθεια της δασκάλας τους κ. Μελά, σε χώρο του σχολείου.

Επίσης, συμμετέχουμε στη δράση του ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων «Υιοθετούμε ένα δέντρο» και φυτεύουμε στην αυλή του σχολείου έναν προύνο, που μας έδωσε ο ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων. Οι μαθητές του Δ1 με τις οδηγίες της Διευθύντριας Αργυρής Μπιλιούρη φύτεψαν το δέντρο. Στη συνέχεια, συμπλήρωσαν σε ένα παρτέρι αρμπαρόριζες οι οποίες κάηκαν από τις παγωνιές του χειμώνα. 

Οι μαθητές του Δ3 φύτεψαν ένα αειθαλές δέντρο, μία μικρή μανόλια, την υιοθέτησαν και ανέλαβαν να την προσέχουν και να την φροντίζουν. 

Έτσι, οι μαθητές του σχολείου μας φύτεψαν εντός του προαυλίου του σχολείου, δύο φυλλοβόλα δέντρα: μία τζακαράντα και έναν προύνο και 1 αειθαλές: μία μανόλια αφήνοντας το αποτύπωμά τους στον χάρτη των δέντρων.

Share this:

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ Δ΄ Τάξη

Την Πέμπτη 02/06/2022 οι μαθητές της Τετάρτης τάξης του Σχολείου μας με τις δασκάλες τους Δρίτσα Κατερίνα, Τράκα Φωτεινή και Ρέμπελου Ελένη, επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στη «Θόλο» μία διαδραστική περιήγηση στην Ακρόπολη της εποχής του Περικλή. Ακολούθησε επίσκεψη στον βοτανικό κήπο, όπου οι μαθητές περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό για διάφορα δέντρα, θάμνους και ανθοφόρα φυτά. Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έπαιξαν παιχνίδια δασικής αναψυχής.

Share this:

ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ … origami.

Όλοι οι μαθητές του σχολείου, καθοδηγούμενοι από τις/τους μαθήτριες/τές του Δ1, κατασκεύασαν από μία καρδιά origami, στο πλαίσιο της δράσης αυτοαξιολόγησης “Όλοι μαζί μια αγκαλιά”. Μαθήτριες και μαθητές του τμήματος μοιράστηκαν τη γνώση που απέκτησαν από την γκέισα και έγιναν οι εμψυχωτές ενός εργαστηρίου στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου. Έτσι η μάθηση μεταξύ ομοτίμων (peer teaching) έγινε πράξη. Όλες οι καρδιές έφτιαξαν μία μεγάλη καρδιά, έναν πίνακα- καρδιά, ο οποίος τοποθετήθηκε στον κεντρικό διάδρομο του σχολείου, για να θυμίζει κάθε μέρα ότι: όπου μιλάει η καρδιά μας και μοιραζόμαστε πράγματα, περνάμε χαρούμενα και μαθαίνουμε.

Share this:

ΣΤΟΝ ΕΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΤΟ ΚΠΕ Ν.ΚΙΟΥ – Δ2, Δ3

Οι μαθητές του Δ2 στο πλαίσιο των εργαστηρίων δραστηριοτήτων στην ενότητα ‘Φροντίζω το περιβάλλον΄ παρακολούθησαν στο ΚΠΕ της Ν. Κίου το πρόγραμμα ‘Ερασίνος ο γιος του βράχου’ συνοδεία της δασκάλας τους κ. Φωτεινή Τράκα και την εμψύχωση των υπεύθυνων του ΚΠΕ Ν. Κίου. Αρχικά οι μαθητές πήραν μέρος σε μια σειρά από θεωρητικές δραστηριότητες στο κέντρο του ΚΠΕ. Κατόπιν πήγαν στο πεδίο όπου ήρθαν σε επαφή με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Μέσα από όλες τις αισθήσεις τους παρατήρησαν τη χλωρίδα και την πανίδα των χώρων των πεδίων. Με το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές συνειδητοποίησαν τον ρόλο του ποταμού στις ανθρώπινες δραστηριότητες , στην οικονομία και στην ανάπτυξη ενός τόπου. 

 

Share this:

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η διαδρομή της «τούρτας των συναισθημάτων» του Δ1 ολοκληρώθηκε με την αγορά μιας πολυθρόνας για την σχολική βιβλιοθήκη. Οι μαθητές ανέλαβαν να διαθέσουν στους μαθητές του σχολείου το σουπλά με την «τούρτα» οργανώνοντας τη διαφήμιση αλλά και την πώλησή του. Δεξιότητες επιχειρηματικότητας αναδύθηκαν και αναπτύχθηκαν τους μαθητές. Με τα έσοδα κατάφεραν να καλύψουν το κόστος κατασκευής και, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Δρίτσα, να αγοράσουν μία πολυθρόνα για την σχολική βιβλιοθήκη, η οποία έγινε σημείο αναφοράς της σχολικής βιβλιοθήκης.

Share this:

4/4/2022. Ο ΚΙΛΟΜΠΟ ΚΑΙ Η Κ. ΒΛΟΥΜΊΔΟΥ στην Δ’ τάξη

Η κ. Δάφνη Βλουμίδου παρουσίασε στους μαθητές της Δ’ τάξης τον Κιλόμπο, τους προβληματισμούς του και τη λύση που βρήκε για να είναι χαρούμενος. Η αφήγησή της με αρκετές εκπλήξεις κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών. οι οποίοι συμμετείχαν με ενδιαφέρον στη συζήτηση που ακολούθησε καταθέτοντας τις δικές τους απορίες και εμπειρίες.

 

 

Share this:

eTwinning: “Friends without borders” Δ2-Δ3

Στα πλαίσια του προγράμματος etwinning “Friends without borders” που υλοποιείται από τις εκπαιδευτικούς Αισώπου Αικατερίνη (Καθηγήτρια Αγγλικών), Ρέμπελου Ελένη (Δασκάλα του Δ3) και Τράκα Φωτεινή (Δασκάλα του Δ2), οι χώρες αντάλλαξαν συνταγές μαγειρικής. Η μαθήτρια του Δ3, Αιμιλία έφτιαξε τον παραδοσιακό Muhlama της Τουρκίας και το άλλο σχολείο έφτιαξε άλλη συνταγή…Το σχολείο από την Γεωργία έφτιαξε λουκουμάδες.
Η συνταγή: μισό σκαφάκι βούτυρο, 1 κούπα καλαμποκάλευρο, 1 κούπα τυρί τριμμένο κίτρινο, 1 κούπα νερό και λίγο αλάτι.

Εικόνες από το τελικό στάδιο τις συνταγής: 

Share this:

ΕΠΙΣΚΕΨΗ στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & στο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Οι μαθητές του Δ2 και του Δ3, με τη συνοδεία των δασκάλων τους κα Τράκα & κα Ρέμπελου, επισκέφθηκαν την Παρασκευή 18/03, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Κωτσιομύτη στο Λυγουριό, το  αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου. Η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, με θεματολογία το φυσικό περιβάλλον. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στους χώρους με τα περίπου 6.000 εκθέματα, όπως ορυκτά, όστρακα και έντομα. Η επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επιδαύρου, έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας. Οι μαθητές θαύμασαν από κοντά το μοναδικό αυτό μνημείο, έμαθαν για τα μέρη που το αποτελούν, ενώ στο Μουσείο είδαν σημαντικά ευρήματα από το Ιερό του Ασκληπιού. 

 

Share this:

6 Μαρτίου- ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ : Ο Αναστάσης και οι ήρωες εν δράσει! -Δ3

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, οι μαθητές/τριες του Δ3 του Σχολείου μας , με τη βοήθεια της δασκάλας τους κ. Ελένης Ρέμπελου, δημιούργησαν ένα ψηφιακό παραμύθι μέσω του οποίου επιλέγουν να πουν ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό ή αλλιώς θυματοποίηση (bullying) που αποτελεί στις μέρες μας την πιο διαδεδομένη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον. Στόχος της δράσης αυτής ήταν οι μαθητές να κατανοήσουν τις σοβαρότατες συνέπειες του φαινομένου αυτού, να αναπτύξουν δεξιότητες κοινωνικής ευαισθησίας και ενσυναίσθησης, καθώς επίσης και στρατηγικές για την έγκαιρη αντιμετώπιση, αλλά και για την πρόληψη εκδήλωσής του.
Η δράση διήρκησε μία εβδομάδα και υλοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, των δράσεων φιλαναγνωσίας και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συνδέθηκε με το πρόγραμμα eΤwinning, με θεματολογία τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα που εκπονείται αυτό το διάστημα. Οι μαθητές/τριες επέλεξαν ως κεντρικό ήρωα του παραμυθιού τον μικρό Αναστάση, έναν μαθητή Δημοτικού, αρκετά ντροπαλό και «μαζεμένο», που αγαπούσε πολύ τη συντροφιά των λογοτεχνικών βιβλίων. Ο Αναστάσης, τον τελευταίο καιρό έχει γίνει στόχος της επιθετικής συμπεριφοράς μαθητών μεγαλύτερης τάξης και ακόμα δεν έχει βρει τη δύναμη να αποκαλύψει το πρόβλημά του σε κανέναν. Δράση αναλαμβάνουν τέσσερις ήρωες της παιδικής λογοτεχνίας, καθόλου τυχαίοι μιας και οι ίδιοι, εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού. Ο Όλιβερ Τουίστ, ο Κουασιμόδος, ο Μπαρμπα-Θωμάς και ο Χάρι Πότερ, αποφασίζουν με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, να εξοπλίσουν τον Αναστάση με όλα εκείνα τα απαραίτητα όπλα που χρειάζεται για να νικήσει τον γίγαντα που λέγεται «Εκφοβισμός»….
Οι μαθητές/τριες δημιούργησαν εικόνες εμπνευσμένες από το παραμύθι που έγραψαν και τραγούδησαν το τραγούδι «Όπου υπάρχει αγάπη» του Στέφανου Βαρελά. Προϊόν του προγράμματος ήταν η δημιουργία του ψηφιακού παραμυθιού μέσω της εφαρμογής bookcreator. Μέσω του προγράμματος αυτού, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες γραπτής έκφρασης, εικαστικής αποτύπωσης, δραματοποίησης και μουσικής, με σκοπό τη συνειδητοποίηση των συναισθημάτων, των αντιλήψεων και των συμπεριφορών τόσων των ίδιων όσο και των συμμαθητών τους. Κατανόησαν πως βασικό στοιχείο της εκφοβιστικής συμπεριφοράς αποτελεί η διαφορετικότητα και πως ο σεβασμός, η αποδοχή και η κατανόηση της διαφορετικότητας των ανθρώπων αποτελούν τη λύση για την εξάλειψη του φαινομένου αυτού.
Στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος συμμετείχαν η Διευθύντρια του Σχολείου μας, κ. Αργυρή Μπιλιούρη, καθώς και η καθηγήτρια Μουσικής κ. Αναστασία Τσουρούνη.

Κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε το ψηφιακό παραμύθι

Έγραψαν για εμάς: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/373523_sholeio-nayplioy-

Share this: