Ελλάδα – Πολωνία: Όταν η συνεργασία γίνεται φιλία

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου υποδέχτηκε την Τρίτη , 18 Οκτωβρίου 2022, μαθητές κι εκπαιδευτικούς από τα σχολεία της Πολωνίας Polskikich Noblistow w Nowym Folwarku και Onufrego Copczynekiego w Czerniejewie. Η προετοιμασία για τη συνεργασία των σχολείων είχε ξεκινήσει την περσινή σχολική χρονιά από τη Διευθύντρια κ. Μπιλιούρη Αργυρή. Η ώρα της συνάντησης έφτασε το νέο σχολικό έτος 2022-23. Πολωνοί μαθητές κι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το σχολείο μας , ξεναγήθηκαν σε αυτό και έγιναν δεκτοί με μεγάλο ενθουσιασμό από τους μαθητές –τριες της ΣΤ΄ τάξης και τους εκπαιδευτικούς μας. Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στο θεατράκι της Ακροναυπλίας, ομάδες Πολωνών και Ελλήνων μαθητών παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα με θέμα το μύθο του Προμηθέα (Τα θεατρικά δρώμενα για το 4ο Δ.Σ. Ναυπλίου επιμελήθηκε η θεατρολόγος μας κ. Μακροπούλου Αλεξάνδρα).
Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς από την Πολωνία που μας τίμησαν με την επίσκεψή τους. Και όπως υποσχεθήκαμε μεταξύ μας… η συνεργασία συνεχίζεται!!!
Η Δ/ντρια και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών
του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου
Share this:

2οι ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΡ/ΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ στην Αργολίδα

Μαθητές από την Ε΄& την Στ΄τάξη του Σχολείου μας, για 2η σχολική χρονιά, συμμετείχαν στους ρητορικούς αγώνες, που διοργανώθηκαν από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου. Φέτος το σχολείο μας φιλοξένησε τη διενέργεια των αγώνων στην Αργολίδα. Οι μαθητές που συμμετείχαν προέρχονταν από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, τα Ιδιωτικά Σχολεία Αφών Μαλτέζου και το σχολείο μας. Οι συμμετέχοντες μαθητές δοκιμάστηκαν στην νοηματική ανάγνωση, τον αυθόρμητο και τον προτρεπτικό λόγο. Το όφελος των μαθητών από την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους είναι η καλλιέργεια της κριτικής και αποκλίνουσας σκέψης, της ανάπτυξης του λεξιλογίου και της επιχειρηματολογίας, της ενδυνάμωσης του λόγου και της δημόσιας έκθεσης. Τους 12 μαθητές του Σχολείου μας προετοίμασε για τους αγώνες η Διευθύντρια του Σχολείου, Αργυρή Μπιλιούρη και όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στις δοκιμασίες. Συγχαρητήρια σε αυτούς που διακρίθηκαν: Γεωργίου Μαρίνα, Ζουμπούλη Μαρίλια, Κυμπούρη Βασίλη, Πάζιου Αναστασία, Σούγλα Γεώργιο αλλά και σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/χουσες για την προσπάθειά τους.

Share this:

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ στη ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

Στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας , η ενδοσχολική επιμόρφωση συνεχίστηκε με webinar. Στις 21 Μαρτίου 2022, οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας παρακολούθησαν την παρουσίαση για το Μουσείο του Καποδίστρια στην Κέρκυρα, τα εκπαιδευτικά προγράμματά του και τη φιλοσοφίας της μουσειοσκευής από την κ. Ντάρια Κοσκόρου, Δ/ντρια του Μουσείου. Η συνάντηση είχε πολύ ενδιαφέρον.

Share this:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ελλάδας – Αμερικής

Ξεκίνησε η συνεργασία των σχολείων: 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου με το σχολείο A.Fantis με μαθητές της ΣΤ’ τάξης και θέμα: «Οι Φιλέλληνες της Αμερικής.» Μία συνάντηση γνωριμίας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών των σχολείων: της κ. Λιλικάτη, καθ. Αγγλικών και του Δ.ντή του A.Fantis School , της κ. Αισώπου, καθ. Αγγλικών και της κ. Μπιλιούρη, Δ/ντριας του 4ου Δημ Σχολείου Ναυπλίου. Στη συνάντηση γνωρίστηκαν οι μαθητές που δουλεύουν το πρόγραμμα και οι εκπαιδευτικοί έλυσαν απορίες για τη συνέχεια του προγράμματος. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η παρουσίαση και να παρουσιαστεί στις 25 Μαρτίου στο Σχολείο A.Fantis.

Share this:

«ΕΛΛΑΔΑ – Η.Π.Α. / Φιλελληνισμός στην Ελληνική Επανάσταση 1821» -Συμμετοχή στη δράση.

Το σχολείο μας έχει την τιμή να συμμετέχει στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης με θέμα: «ΕΛΛΑΔΑ – Η.Π.Α. / Φιλελληνισμός στην Ελληνική Επανάσταση 1821», του επετειακού προγράμματος Μοριάς ’21 του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ, η οποία απευθύνεται σε μαθητές/τριες τεσσάρων (4) σχολείων της Πελοποννήσου. Τα σχολεία (10ο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και Γυμνάσιο “Γιάννης Ρίτσος” Μονεμβασιάς) θα συνεργαστούν με σχολεία της Αμερικής για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής δράσης.

06022022 ΕΓΚΡΙΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ-ΔΡΑΣΗΣ2

Share this:

ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2021-22

Το Σχολείο μας και φέτος συμμετείχε στην Ημέρα Αθλητισμού με αθλητικές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου αξιοποιώντας τα ζωγραφισμένα παιχνίδια ώστε να κρατηθούν οι αποστάσεις και τα μέτρα και να χαρούν τα παιδιά. Οι γυμναστές του Σχολείου μας κ.κ Μπαρούτας Κ. & Τάτσης Κ. οργάνωσαν και υλοποίησαν με επιτυχία τις δραστηριότητες.
 
 
Share this:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ από το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Από το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ λάβαμε ευχαριστήριο γράμμα για την οικονομική προσφορά των μαθητών του περσινού Δ3 από τα κέρδη της διάθεσης του βιβλίου τους ΗΡΩΕΣ.

Share this:

Διαδικτυακή εκδήλωση: Το νερό γύρω μας, στον χώρο και στον χρόνο.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την Ημέρα της Γης 2021, την Εβδομάδα Ενέργειας που διανύουμε και τη μοναδική θέση που έχει στην ζωή μας το νερό, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου σε συνεργασία με το Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων, διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση, την Παρασκευή, 23/4/2021, για τους μαθητές της Ε΄ και της Στ΄τάξης, με θέμα “Το νερό γύρω μας, στον χώρο και στον χρόνο”.
Αρχικά η Ανδρονίκη Τζομάκα, Υπεύθυνη του Europe Direct του Δήμου Ναυπλιέων μίλησε σύντομα για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και παρουσίασε διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό για το περιβάλλον και το κλίμα από τη σελίδα https://europa.eu/learning-corner/home_el της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακολούθησε η κυρίως εισήγηση από τον Κωνσταντίνο Παπασπυρόπουλο, Γεωλόγο στη Διεύθυνση Σχεδιασμού & Διαχείρισης Υπηρεσιών Ύδατος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Επιστημονικό Συνεργάτη του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων» στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο κ. Παπασπυρόπουλος μίλησε για τον υδρολογικό κύκλο και τη σημασία του νερού και άντλησε παραδείγματα από την τοπική μυθολογία και ιστορία, ξεκινώντας από τη Λερναία Ύδρα και την πηγή “Κάναθο” μέχρι τις οθωμανικές κρήνες και το βενετσιάνικο υδραγωγείο που συναντούμε στο Ναύπλιο. Τόνισε επίσης τη βαρύτητα του υδατικού αποτυπώματος που αφήνει ο καθένας μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, από την άμεση αλλά και την έμμεση κατανάλωση νερού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συμπλήρωση ενός online συννεφόλεξου, που αποτύπωσε τα σημεία που κίνησαν το ενδιαφέρον των μαθητών. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων με το 4ο Δημοτικό Σχολείο εντός των δικτύων Teachers4Europe, e-twinning και σε συνέχεια των προγραμμάτων που έχει υλοποιήσει το σχολείο α. “Βιώσιμος πλανήτης” του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και β. τη δράση “Πίνω νερό στο όνομα της πόλης μου” στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων. Σίγουρα, η ομιλία άνοιξε παράθυρα για την υλοποίηση προγραμμάτων σχετικών με το νερό και την αλλαγή καθημερινών συνηθειών.

Έγραψαν για εμάς: https://www.argolikeseidhseis.gr/2021/04/4-europe-direct.html

Share this:

Προσέχω τον εαυτό μου ( Η περιπέτεια του Βίκτωρα ) – A2

Οι μαθητές του Α2 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου σας παρουσιάζουν το κουκλοθέατρο:
Προσέχω τον εαυτό μου ( Η περιπέτεια του Βίκτωρα ).


Το παρόν βίντεο έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης της Α δημοτικού.
Πρότυπο εκπαιδευτικό σενάριο της καμπάνιας «Ο κανόνας των εσωρούχων».
Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η αυτό μέριμνα, η ενσυναίσθηση, η ευαισθησία και η δημιουργικότητα. Οι μαθητές γνώρισαν τα σημεία εκείνα του σώματος τους που δεν πρέπει να τα αγγίζουν αλλά κυρίως που θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια όταν νιώσουν ότι κινδυνεύουν, ώστε να είναι ασφαλή.

Υλοποίηση προγράμματος: Ροτζιώκου Ανδρομάχη
Επιμέλεια – Δημιουργία Βίντεο: Κωνσταντινίδου Νίκη

 

Share this:

Λέμε ΟΧΙ στον ρατσισμό, Α3

Οι μαθητές του Α3, με έναυσμα την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στις 21 Μαρτίου  και στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων που υλοποίησαν με θέμα:  « Η βαλίτσα του κόσμου»,   θέλησαν να εκφραστούν με τον δικό τους εικαστικό μοναδικό τρόπο.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Βασιλική Γκίκα

 

 

 

Share this: