Συνάντηση με Εκπαιδευτικούς από την Πολωνία

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού του σχολείου μας και την ενίσχυση συνεργασίας μας με Ευρωπαϊκά σχολεία, την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 στην πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο καλωσορίσαμε για ακόμα μία φορά τους Πολωνούς φίλους μας. Οι διευθυντές από τα σχολεία της Πολωνίας Polskikich Noblistow w Nowym Folwarku και Onufrego Copczynekiego w Czerniejewie, οι οποίοι είχαν έρθει με μία ομάδα χορωδίας εκπαιδευτικών της Πολωνίας,  έδωσαν μία μίνι συναυλία με τραγούδια της πατρίδας τους που αφορούσαν τη φιλία και την αγάπη.  Ανταλλάξαμε δώρα και ευχηθήκαμε για νέες συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας – Πολωνίας. 

Η Διευθύντρια του 4ου Δημ. Σχ. Ναυπλίου 
Παπουτσή Ζέτα 

 

Share this:

22 Μαρτίου 2023. Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η ΣΤ΄3 τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου με την καθοδήγηση της δασκάλας μας κ. Ευαγγελίας Καββαδία, στα πλαίσια των  Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και προγράμματος eTwinning ,ασχοληθήκαμε με το ΝΕΡΟ και τη σημασία του στη ζωή μας. Με την αμέριστη βοήθεια της Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου και κυρίως του Προέδρου της κ. Γεωργίου Καχριμάνη ολοκληρώσαμε το πρόγραμμά μας και έφτασε η ώρα να το παρουσιάσουμε στην πόλη μας. 

Σήμερα γιορτάζει το Νερό!

Αυτό το πολύτιμο αγαθό, το οποίο υπάρχει παντού γύρω μας και είναι χρέος μας να το προστατεύουμε.
Φιλοξενήσαμε μαθητές της Δ’ και της Στ’2 τάξης από το Δ.Σ. Δρεπάνου και μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης από το Δ.Σ. Νέας Τίρυνθας στην Πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου και στον χώρο του Βουλευτικού με σκοπό να τους μεταδώσουμε τις γνώσεις που εμείς έχουμε κατακτήσει μέσα από την ενασχόλησή μας με το ΝΕΡΟ. 
Ξεκινήσαμε δημιουργώντας και διακοσμώντας τους σταθμούς μας. Κάθε σταθμός είχε ένα όνομα σχετικό με τον κύκλο του νερού.

Οι φιλοξενούμενοι μαθητές χωρίστηκαν σε 5 ανάμεικτες ομάδες και φόρεσαν το αντίστοιχο χρώμα μπλουζάκι. 

Κάθε ομάδα οδηγήθηκε σε έναν σταθμό και μετά πήγαινε στον επόμενο σταθμό.

Σταθμός 1 = Σταγόνες

Εδώ οι μαθητές φύτεψαν ο καθένας το δικό του φυτό και έμαθαν για τη σημαντικότητα του νερού στους φυτικούς οργανισμούς 

Σταθμός 2 = Υδρατμοί

Εδώ οι μαθητές έδειξαν τη χημική ένωση του νερού (Η2Ο) και ο Χημικός Μηχανικός της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. κ. Πατάτσης μας έκανε πειράματα και μετρήσεις! Μαγικό!!!

Σταθμός 3 = Πηγή

Εδώ οι μαθητές άκουγαν την αφήγηση του αρχαίου ελληνικού άθλου ” Ο Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα”, έπειτα καλούνται να αποτυπώσουν ό,τι τους εντυπωσίασε με παγωμένη εικόνα χρησιμοποιώντας κάποια αντικείμενα και υφάσματα! 

Σταθμός 4 = Ποτάμι

Εδώ όλα ήταν εντελώς αταίριαστα και ταυτόχρονα απόλυτα ταιριαστά. Χρησιμοποιώντας καλαμάκια, νερό, τέμπερες, μεγάλα χαρτόνια και….. μεγάλες ανάσες… δημιουργήσαμε ΤΕΧΝΗ

Σταθμός 5 = Σύννεφο

Εδώ είναι πια η εποχή μας! Οι φιλοξενούμενοί μας απαντούσαν στις ερωτήσεις ψηφιακού κουίζ που είχαμε δημιουργήσει με βάση τις πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. 

Σε όλες τις δραστηριότητες οι μαθητές μιλούσαν με τους μαθητές. Η συνεχόμενη ροή της δράσης μάς έκανε να μη βαρεθούμε και να γνωριστούμε όλοι με όλους. 
Έπειτα στην αίθουσα του Βουλευτικού παρουσιάσαμε τη δουλειά μας, την ιστοσελίδα μας και το ταξίδι μας μαζί με το νερό στον Αργολικό Κόλπο και ακούσαμε με προσοχή την εισήγηση του κ. Θεοδόση Σπαντιδέα σχετικά με τις Κρήνες του Ναυπλίου, με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο που έχει γράψει ο ίδιος και έχει εκδοθεί από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν.
Οι φιλοξενούμενοι μαθητές έδειξαν να χάρηκαν πολύ και να έμαθαν πολλά!

Ο στόχος μας επετεύχθη!
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου, πρωτίστως τον Πρόεδρό της κ. Καχριμάνη Γεώργιο για την απόλυτη ηθική και οικονομική βοήθειά του στην διοργάνωση αυτής της εκπαιδευτικής δράσης. Τα μπλουζάκια, τα βιβλία, τα φυτά, τα γλαστράκια, οι αφίσες, τα παζλ, τα χρώματα,  τα σνακ, οι μετακινήσεις, οι φωτογραφίες, η βιντεοσκόπηση, οι μεταφορές αντικειμένων… Οτιδήποτε χρειαστήκαμε πρόθυμα καλύφθηκε από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Πραγματικά είμαστε ευγνώμονες!

Ταυτόχρονα ο Χημικός Μηχανικός της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., κ. Πατάτσης Γεώργιος, μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις του και μας βοήθησε με τα πειράματά του να καταλάβουμε πόσο καθαρό και πόσιμο είναι το νερό.
Εμείς με τη σειρά μας δίνουμε την υπόσχεση πως θα είμαστε ευσυνείδητοι πολίτες και θα προστατεύουμε το περιβάλλον μας, όχι μόνο με το να μη σπαταλάμε νερό αλλά και με το να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, με σκοπό την εξοικονόμηση χαρτιού, υπηρεσία που προσφέρει η Δ.Ε.Υ.Α.Ν.
Ευχαριστούμε πολύ τον Προοδευτικό Σύλλογο “ο Παλαμήδης”  και τον Πρόεδρό του κ. Σπαντιδέα Θεοδόσιο για την εισήγησή του σχετικά με την ύδρευση της πόλης μας και τις όμορφες κρήνες της. Ο λόγος του μαγευτικός και άμεσος! 
Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Ναυπλιέων για την παραχώρηση και τη φροντίδα των χώρων. 
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους εκπαιδευτικούς και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη δράση μας.  
Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς, που μας βοήθησαν στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αυτής της δράσης.

Εμείς τα παιδιά θα κάνουμε τον κόσμο καλύτερο….!!!

 

https://www.argolikeseidhseis.gr/2023/03/4_23.html

 

Share this:

Αυτοκράτορες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας – Ε1

Σε συνέχεια του προγράμματος που υλοποιείται στο μάθημα της ιστορίας για τους αυτοκράτορες της βυζαντινής αυτοκρατορίας, οι μαθητές του Ε1 με την καθοδήγηση της δασκάλας του Κατερίνας Δρίτσα, χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Έγραψαν διαλόγους, σκηνοθέτησαν κι έπαιξαν ένα μικρό θεατρικό για κάθε αυτοκράτορα. Είχε προηγηθεί η κατασκευή αυτοκρατορικών στρεμμάτων, τα οποία οι μαθητές τα φόρεσαν με μεγάλο ενθουσιασμό νιώθοντας ότι μεταμορφώνονται σε αυτοκράτορες και αυτοκράτειρες. Ακολούθησε μια επιπλέον δράση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που ενθουσίασε τα παιδιά Με την πολύτιμη βοήθεια της δασκάλας Πληροφορικής Νίκης Κωνσταντινίδου έγινε μαγνητοφώνηση της φωνής τεσσάρων παιδιών που κάθε ένα από αυτά έκανε τον Μ. Κωνσταντίνο τον Ιουστινιανό,, την Θεοδώρα και τον Ηράκλειο. Εν συνεχεία, η φωνή τους με την βοήθεια της τεχνολογίας τοποθετήθηκε σε μια κινούμενη εικόνα που αναπαριστούσε τους παραπάνω αυτοκράτορες και φαινόταν σαν η εικόνα να ,ζωντάνευε και να μας μιλούσε. Η δράση αυτή, χαροποίησε ιδιαίτερα τους μικρούς μαθητές, γιατί συναντήθηκε το παρελθόν και το παρόν με την βοήθεια της τεχνολογίας.

 

 

Share this:

Ελλάδα – Πολωνία: Όταν η συνεργασία γίνεται φιλία

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου υποδέχτηκε την Τρίτη , 18 Οκτωβρίου 2022, μαθητές κι εκπαιδευτικούς από τα σχολεία της Πολωνίας Polskikich Noblistow w Nowym Folwarku και Onufrego Copczynekiego w Czerniejewie. Η προετοιμασία για τη συνεργασία των σχολείων είχε ξεκινήσει την περσινή σχολική χρονιά από τη Διευθύντρια κ. Μπιλιούρη Αργυρή. Η ώρα της συνάντησης έφτασε το νέο σχολικό έτος 2022-23. Πολωνοί μαθητές κι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το σχολείο μας , ξεναγήθηκαν σε αυτό και έγιναν δεκτοί με μεγάλο ενθουσιασμό από τους μαθητές –τριες της ΣΤ΄ τάξης και τους εκπαιδευτικούς μας. Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στο θεατράκι της Ακροναυπλίας, ομάδες Πολωνών και Ελλήνων μαθητών παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα με θέμα το μύθο του Προμηθέα (Τα θεατρικά δρώμενα για το 4ο Δ.Σ. Ναυπλίου επιμελήθηκε η θεατρολόγος μας κ. Μακροπούλου Αλεξάνδρα).
Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς από την Πολωνία που μας τίμησαν με την επίσκεψή τους. Και όπως υποσχεθήκαμε μεταξύ μας… η συνεργασία συνεχίζεται!!!
Η Δ/ντρια και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών
του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου
Share this:

2οι ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΡ/ΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ στην Αργολίδα

Μαθητές από την Ε΄& την Στ΄τάξη του Σχολείου μας, για 2η σχολική χρονιά, συμμετείχαν στους ρητορικούς αγώνες, που διοργανώθηκαν από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου. Φέτος το σχολείο μας φιλοξένησε τη διενέργεια των αγώνων στην Αργολίδα. Οι μαθητές που συμμετείχαν προέρχονταν από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, τα Ιδιωτικά Σχολεία Αφών Μαλτέζου και το σχολείο μας. Οι συμμετέχοντες μαθητές δοκιμάστηκαν στην νοηματική ανάγνωση, τον αυθόρμητο και τον προτρεπτικό λόγο. Το όφελος των μαθητών από την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους είναι η καλλιέργεια της κριτικής και αποκλίνουσας σκέψης, της ανάπτυξης του λεξιλογίου και της επιχειρηματολογίας, της ενδυνάμωσης του λόγου και της δημόσιας έκθεσης. Τους 12 μαθητές του Σχολείου μας προετοίμασε για τους αγώνες η Διευθύντρια του Σχολείου, Αργυρή Μπιλιούρη και όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στις δοκιμασίες. Συγχαρητήρια σε αυτούς που διακρίθηκαν: Γεωργίου Μαρίνα, Ζουμπούλη Μαρίλια, Κυμπούρη Βασίλη, Πάζιου Αναστασία, Σούγλα Γεώργιο αλλά και σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/χουσες για την προσπάθειά τους.

Share this:

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ στη ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

Στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας , η ενδοσχολική επιμόρφωση συνεχίστηκε με webinar. Στις 21 Μαρτίου 2022, οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας παρακολούθησαν την παρουσίαση για το Μουσείο του Καποδίστρια στην Κέρκυρα, τα εκπαιδευτικά προγράμματά του και τη φιλοσοφίας της μουσειοσκευής από την κ. Ντάρια Κοσκόρου, Δ/ντρια του Μουσείου. Η συνάντηση είχε πολύ ενδιαφέρον.

Share this:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ελλάδας – Αμερικής

Ξεκίνησε η συνεργασία των σχολείων: 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου με το σχολείο A.Fantis με μαθητές της ΣΤ’ τάξης και θέμα: «Οι Φιλέλληνες της Αμερικής.» Μία συνάντηση γνωριμίας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών των σχολείων: της κ. Λιλικάτη, καθ. Αγγλικών και του Δ.ντή του A.Fantis School , της κ. Αισώπου, καθ. Αγγλικών και της κ. Μπιλιούρη, Δ/ντριας του 4ου Δημ Σχολείου Ναυπλίου. Στη συνάντηση γνωρίστηκαν οι μαθητές που δουλεύουν το πρόγραμμα και οι εκπαιδευτικοί έλυσαν απορίες για τη συνέχεια του προγράμματος. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η παρουσίαση και να παρουσιαστεί στις 25 Μαρτίου στο Σχολείο A.Fantis.

Share this:

«ΕΛΛΑΔΑ – Η.Π.Α. / Φιλελληνισμός στην Ελληνική Επανάσταση 1821» -Συμμετοχή στη δράση.

Το σχολείο μας έχει την τιμή να συμμετέχει στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης με θέμα: «ΕΛΛΑΔΑ – Η.Π.Α. / Φιλελληνισμός στην Ελληνική Επανάσταση 1821», του επετειακού προγράμματος Μοριάς ’21 του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ, η οποία απευθύνεται σε μαθητές/τριες τεσσάρων (4) σχολείων της Πελοποννήσου. Τα σχολεία (10ο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και Γυμνάσιο “Γιάννης Ρίτσος” Μονεμβασιάς) θα συνεργαστούν με σχολεία της Αμερικής για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής δράσης.

06022022 ΕΓΚΡΙΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ-ΔΡΑΣΗΣ2

Share this:

ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2021-22

Το Σχολείο μας και φέτος συμμετείχε στην Ημέρα Αθλητισμού με αθλητικές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου αξιοποιώντας τα ζωγραφισμένα παιχνίδια ώστε να κρατηθούν οι αποστάσεις και τα μέτρα και να χαρούν τα παιδιά. Οι γυμναστές του Σχολείου μας κ.κ Μπαρούτας Κ. & Τάτσης Κ. οργάνωσαν και υλοποίησαν με επιτυχία τις δραστηριότητες.
 
 
Share this: