«ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ» πέρα από τον Ατλαντικό για τους ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ

Συμμετέχοντας στην εκπαιδευτική δράση «ΕΛΛΑΔΑ – Η.Π.Α. / Φιλελληνισμός στην Ελληνική Επανάσταση 1821» στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος Μοριάς21, μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ σε συνεργασία με το The Hellenic Initiative, μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Σχολείου μας συναντήθηκαν με συνομήλικους μαθητές του A. Fantis School of New York, με την ευθύνη των εκπαιδευτικών κ. Μπιλιούρη Αργυρής, Αικατερίνης Αισώπου & Λιλικάτης Παναγιώτας με στόχο την κατανόηση της φιλελληνικής δράσης γενικά και ειδικότερα της αμερικανικής φιλελληνικής κίνησης.
 
 
 
 
Share this:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ

Ένα από τα παραγόμενα του προγράμματος για τους “‘Ήρωες του 1821 στην πόλη μας”, που υλοποιήθηκε το σχ έτος 2020-21 ήταν η παρουσίαση για το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Φέτος (covid -19 επιτρέποντος), το σχολείο κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, τοποθετώντας μία πινακίδα με τις πληροφορίες στα ελληνικά και στα αγγλικά, σε μορφή QRcode, στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων. Η λιτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΔΟΠΠΑΤ και την τίμησε με την παρουσία του και χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ Κωστούρος και η κ. Ράλλη, Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ. Η Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Μπιλιούρη, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα γενικά και την δημιουργική εμπλοκή των μαθητών σε αυτό. Ο μαθητής (του Γυμνασίου πλέον) Γιώργος Καχριμάνης παρουσίασε τη δουλειά του για το εκκλησάκι. Μετά το πέρας της εκδήλωσης αναπτύχθηκε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων για την άγνωστη ιστορία της πόλης μας και η κ Βασιλική Ρετάλη αφηγήθηκε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον χώρο και την ιστορία του.
“Το σχολείο είναι χώρος μάθησης, γνώσεων και δεξιοτήτων, είναι χώρος πρωτοβουλιών και δημιουργικότητας, είναι αφετηρία ενεργητικής συμμετοχής στα κοινά και προτάσεων. Το σχολείο πρέπει να συνεργάζεται και να συνδιαλέγεται με την ευρύτερη κοινότητα, όπως έγινε σε αυτή την δράση. Το Σχολείο πρέπει να είναι ΑΝΟΙΧΤΌ” .
Αργυρή Μπιλιούρη
Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δείτε εδώ την εργασία του μαθητή: http://4dim-nafpl.arg.sch.gr/wordpress/?p=2210

Έγραψαν για εμάς : https://www.argolikeseidhseis.gr/2022/03/

 

Share this:

«ΕΛΛΑΔΑ – Η.Π.Α. / Φιλελληνισμός στην Ελληνική Επανάσταση 1821» -Συμμετοχή στη δράση.

Το σχολείο μας έχει την τιμή να συμμετέχει στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης με θέμα: «ΕΛΛΑΔΑ – Η.Π.Α. / Φιλελληνισμός στην Ελληνική Επανάσταση 1821», του επετειακού προγράμματος Μοριάς ’21 του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ, η οποία απευθύνεται σε μαθητές/τριες τεσσάρων (4) σχολείων της Πελοποννήσου. Τα σχολεία (10ο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και Γυμνάσιο “Γιάννης Ρίτσος” Μονεμβασιάς) θα συνεργαστούν με σχολεία της Αμερικής για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής δράσης.

06022022 ΕΓΚΡΙΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ-ΔΡΑΣΗΣ2

Share this:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ από το #GREECE21

Το Σχολείο μας έλαβε ευχαριστήριο γράμμα από την Επιτροπή “Ελλάδα21” για τη συμμετοχή του στις επετειακές εκδηλώσεις για την Επανάσταση του 1821 με το έργο “Ήρωες του 1821 στην πόλη μας”. Ευχαριστούμε την Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αγγελοπούλου για τις ευχές της και την Επιτροπή που μας έδωσε τη δυνατότητα να πάρουμε μέρος στην Μεγάλη Γιορτή για τα 200 χρόνια από την Μεγάλη Επανάσταση.

081021 GREECE21-4ο-Δημοτικό-Σχολείο-Ναυπλίου
Share this:

ΕΠΑΙΝΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΉΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ στο ΠΑΙΧΝΊΔΙ

Το παιχνίδι, που κατασκεύασαν οι μαθητές της ΣΤ τάξης του σχ.έτους 2019-2020 στο πλαίσιο του προγράμματος “Ιωάννης Καποδίστριας”, με την καθοδήγηση της υπεύθυνης του προγράμματος κ. Αργυρής Μπιλιούρη, απέσπασε Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά στην κατηγορία “Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συναφές με τη λογοτεχνία και τη δημιουργική γραφή”. Μέσα από μια δημιουργική εμπειρία και καινοτόμο προσέγγιση, οι μαθητές έκαναν τη γνώση παιχνίδι, διασκέδασαν και την μοιράστηκαν με άλλους.

 

Share this:

Ανακαλύπτω τα χνάρια του 1821 στο περιβάλλον του τόπου μου – ΚΠΕ Ν. Κίου

Το σχολείο μας συμμετέχοντας στη πρόταση-δράση του ΚΠΕ Ν. Κίου με θέμα ” Ανακαλύπτω τα χνάρια του 1821 στο περιβάλλον του τόπου μου”, παρουσιάζει μια συλλογική ψηφιακή δημιουργία με θέμα “Ήρωες του 1821 στο Ναύπλιο”. Η Στ’ έστειλε τις παρουσιάσεις μαθητών (ομαδικές και ατομικές) για γεγονότα και πρόσωπα του 1821 και το Ε2 δημιούργησε μία κοινή παρουσίαση για τους Φιλέλληνες που έδρασαν στην Αργολίδα. Το εκπαιδευτικό υλικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων Δραστηριοτήτων (Στ) με την ευθύνη της κ. Μπιλιούρη και ευκαιριακών επετειακών δράσεων (Ε2) με την ευθύνη της κ. Γεωργίτσα και της κ. Κωνσταντινίδου.
 
Πατήστε πάνω στην εικόνα.
Share this:

200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21. Ημέρα μνήμης- Ημέρα Τοπικής Ιστορίας . Α1

Για  την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον Αγώνα της Απελευθέρωσης, στο Α1, έγιναν μία σειρά από δραστηριότητες και μαθήματα σχετικά με το 1821. Μιλήσαμε για την εποχή που διαδραματίστηκαν όλα αυτά τα γεγονότα όπως και για τις συνθήκες που ζούσαν οι Έλληνες. Αναφερθήκαν σε σπουδαίες μορφές που σημάδεψαν τη μοίρα αυτού του τόπου, όπως ο Νικηταράς, η Μπουμπουλίνα, ο Κολοκοτρώνης. Έζησαν μαζί τους τη ζωής τους, τα κατορθώματά τους αλλά είδαν και το τέλος τους, τις περισσότερες φορές άδοξο. Είδαν video,έκαναν κατασκευές και έκλεισαν με ένα κυνήγι θησαυρού, εξερεύνησης ηρώων και μνημείων , που οι μαθητές θα έκαναν με τους γονείς τους.

Ο δάσκαλός τους, κ. Καρατάσος, έστειλε μία λίστα με αγάλματα και μνημεία και  ζήτησε να βγουν μια βόλτα στο Ναύπλιο την ημέρα της εθνικής μας εορτής, να ψάξουν σε δρόμους  και σοκάκια, να εξερευνήσουν, να βρουν πληροφορίες και να βρουν τους ήρωες που τιμά ο τόπος μας. Το υλικό που μάζεψαν τα παιδιά  παρουσιάστηκε στην διαδικτυακή μας τάξη.

Ένα δείγμα αυτής της περιπλάνησης, δημιουργία μαθητή, μοιραζόμαστε με όλους. Επίσης, η ενασχόληση του γονέα για να ετοιμαστεί αυτή η παρουσίαση μπορεί να ενταχθεί σε αυτό που λέμε ποιοτικός χρόνο γονέα – παιδιού.

07042021 Α1 Ήρωες του 1821 στο Ναύπλιο

 

 

 

Share this:

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 1821

Με τους μαθητές του ΣΤ3 του σχ. έτους 2018-2019 η. κ. Μαρία Μαστοράκη και η κ. Αργυρή Μπιλιούρη, πήραν μέρος στη δράση ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 1821 στέλνοντας πληροφορίες για το Βουλευτικό και τον Μεντρεσέ. Το υλικό μας περιλαμβάνεται στη σελίδα της δράσης και είμαστε πολύ περήφανοι για τη δουλειά των παιδιών και για την συμμετοχή μας.
Share this: