ΔΡΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ-Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Τι φοβάται τελικά η Αλίκη;

Τα τμήματα Α1 & Α2 , επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας και αφού άκουσαν μαθήτριες της ΣΤ να διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ ζωγράφισαν σε χαρτί μέτρου ό,τι  μπορούσαν να σκεφτούν ότι μπορεί τελικά να τρομάξει την Αλίκη! Δεν είναι μόνο τα μπισκότα που την έκαναν μικρούλα μα και τέρατα και τόσα άλλα…

(Δραστηριότητα από το βιβλίο: 1001 Δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο-Φιλιπ Μπρασερ-ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Σαμπρή Μαρία-Γαλλικών

Share this:

22 Απριλίου – Ημέρα της Γης

Οι μαθητές της Α & Β & Γ τάξης του σχολείου μας  στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων πραγματοποίησαν τις ακόλουθες δράσεις με αφορμη την 22η Απριλίου,  παγκόσμια ημέρα γης . Οι μαθητές της Α & Γ τάξης του σχολείου μας ύστερα από συζήτηση με την εκπαιδευτικό κ. Καλογεροπούλου Ελένη, ζωγράφισαν και έγραψαν τρόπους για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας. Οι μαθητές του Στ2 στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων σχεδίασαν την αφίσα για την κλιματική αλλαγή. Οι μαθητές του Β1 έγραψαν και σχεδίασαν το παραμύθι ” Ανακύκλωση, κομμάτι της ζωής μας ” .
 
 
 
 
Share this:

4 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων – Δράσεις

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα φιλοζωίας

1.Με αφόρμηση από τη διδακτική των γεωμετρικών σχημάτων στα Μαθηματικά της Α’τάξης και με διαθεματική διάθεση τιμήθηκε η παγκόσμια ημέρα φιλοζωίας, στις 4 Απριλίου, από τους μαθητές του Α’1 τμήματος, που αποτύπωσαν μοναδικά σχέδια ζώων μέσα από τα σχήματα. Στην τεχνική τάγκραμ επικράτησε η προσωπική βούληση, ωστόσο εξίσου ασκήθηκε και η ευελιξία του νου λόγω της επιθυμίας για το αποτέλεσμα. Όλα τα παιδιά στο τέλος απόλαυσαν το σύνολο των εργασιών τους μέσα από την παρουσίαση που έγινε στην τάξη. Την ίδια μέρα παρακολούθησαν μικρές ιστορίες αδέσποτων ζώων και τραγούδια σχετικά με τη ζωοφιλία, ενώ συζητήθηκαν οι τρόποι φροντίδας των ζώων που ζουν στον δρόμο και η σπουδαιότητα της υιοθεσίας.

2.Την επόμενη ημέρα διδάχθηκε το ποίημα του Ιωάννη Πολέμη “Αγαπώ τα ζώα'” πάνω σε χειροτεχνία ποπ απ κάρτας.

3.Οι εκπαιδευτικοί Μαίρη Αλεξίου, Μάρω Παπανδριανού και Δώρα Οικονόμου, μαζί με τους μικρούς μαθητές παρουσίασαν στον προαύλιο χώρο τραγούδι σχετικό με τη φιλοζωία. Σύμφωνα με τον Goleman τα παιδιά που έχουν κατοικίδια ζώα έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισθήματα κοινωνικής ευθύνης, αναπτύσσουν δηλαδή επαρκώς τη λεγόμενη «ενσυναίσθηση» που αφορά στην ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τα συναισθήματα του άλλου. Η ενσυναίσθηση βοηθά το παιδί στην οριοθέτηση της δικής του συμπεριφοράς αναγνωρίζοντας και σεβόμενο τις ανάγκες του άλλου.

4. Οι μαθητές της Ε τάξης στο μάθημα της πληροφορικής με τη βοήθεια της κας Νίκης Κωνσταντινίδου δημιούργησαν αφίσες για την Παγκόσμια μέρα αδέσποτων ζώων.   

Share this:

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄τάξης, οι δασκάλες τους κα Μάρω και κα Μαίρη, η Διευθύντρια κα Ζέτα κι η δασκάλα του τμήματος ένταξης κα Δώρα ντύθηκαν στα μπλε και φωτογραφήθηκαν, τιμώντας την ημέρα.

Τα παιδιά χρωμάτισαν σχετική ζωγραφιά, με κύριο χρώμα το μπλε, χρώμα το οποίο έχει καθιερωθεί για τον αυτισμό. Οι ζωγραφιές πλαισίωσαν σχετική αφίσα που δημιουργήθηκε από τις εκπαιδευτικούς και αναρτήθηκε σε κοινή θέα, σε χώρο του σχολείου.

Μαθητές μεγαλύτερων τάξεων διάβασαν το βιβλίο “Τι έχει ο Γιάννης; Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό”, προκειμένου να αποκτήσουν αδρή άποψη για τη συγκεκριμένη διαταραχή.

 

 

Share this:

Α τάξη – Φύτευση λουλουδιών

Τον ερχομό της αναγέννησης της φύσης γιόρτασαν συμβολικά οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας με αφορμή την ημερολογιακή άφιξη της άνοιξης. Τα παιδιά προσκλήθηκαν να φυτέψουν λουλούδια, για να ομορφύνουν τα παρτέρια μπροστά από τις αίθουσες διδασκαλίας μας. Παράλληλα μιλήσαμε για τον διαχωρισμό των εποχών και τα χαρακτηριστικά τους, όπως και για τις συνθήκες ανάπτυξης των φυτών.

Σκοπός της οικείας από τα βάθη των χρόνων δράσης που συμβαίνει στα περισσότερα ελληνικά σπίτια όπως και σε  όλο τον κοσμο είναι η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την αναγκαιότητα του πράσινου, ιδιαίτερα μέσα στις πόλεις, και η υποστήριξη σε κάθε κινητοποίηση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Οι εκπαιδευτικοί Μαίρη Αλεξίου και Μάρω Παπανδριανου μίλησαν στους μαθητές για την υπευθυνότητα μέσω της φροντίδας των νεαρών φυτών, στάση που προσδοκά την εξέλιξη της αυτονομίας και της συνεργασίας και στοχεύει στην υιοθέτηση των απαραίτητων για όλα τα παιδιά κοινωνικών δεξιοτήτων. Οι έρευνες έχουν αποδείξει πως η υπευθυνότητα σχετίζεται με υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης και πως τα  παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, εάν τους δώσουμε ευκαιρίες. Ευχαριστούμε τους γονείς για τη συνεργασία και την προσφορά τους, ευχαριστούμε κυρίως τα παιδιά που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη δράση αυτή!

“Ήρθε πάλι άνοιξη! Η γη είναι σαν μικρό παιδί που απαγγέλει ποιήματα!” – Ράινερ Μαρία Ρίλκε

 

Share this:

Α τάξη – εκδρομή Silo Art

Τα πρωτάκια μας επισκέφτηκαν το Silo Art Factory στο Μοναστηράκι Μυκηνών. Αρχικά ξεναγήθηκαν στην αίθουσα με τα παλιά αντικείμενα, είδαν δύο υπέροχες δημιουργίες ,τον Άτλαντα ο οποίος κρατούσε τη γη που ήταν γεμάτη αγκάθια και την Αφροδίτη της Μήλου ως φυλακισμένη.
Στη συνέχεια πήγαν στην αίθουσα θεάτρου όπου ανέβηκαν στην σκηνή και τραγούδησε το κάθε τμήμα το δικό του τραγούδι. Στο τέλος έφτιαξαν τα αγγεία από πηλό και τα διακόσμησαν. Στην εκδρομή συνόδευσαν οι δασκάλες τους  Μάρω Παπανδριανού, Μαίρη Αλεξίου και η κ. Δώρα Οικονόμου.

Share this:

Επίσκεψη στο μουσείο Μελιού – Α’ τάξη

 Επίσκεψη στο μουσείο Μελισσοκομικής Τέχνης πραγματοποίησαν οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας, για να μυηθούν στο θαυμαστό τρόπο ζωής της μέλισσας και τα οφέλη των προϊόντων που μας προσφέρει από αρχαιοτάτων χρόνων. Εντύπωση προκάλεσαν οι λεπτομέρειες της μελισσοκομικής δραστηριότητας που αφορούν στο ευεργετικό αυτό έντομο και τον κύκλο ζωής του. Οι μαθητές ενδιαφέρθηκαν για την προβολή της ιστορίας των δημιουργών του Μουσείου, καθώς και για τη γνωριμία με τους ίδιους. Μεγάλη προσοχή δόθηκε στην περιγραφή και τη χρήση των επιμέρους εργαλείων για τη συλλογή του μελιού. 
Προϊόντα όπως το μέλι, η γύρη, ο  βασιλικός πολτός, η πρόπολη, το κερί αναλύθηκαν επαρκώς στους μικρούς μαθητές και όλα τα χρήσιμα  εκπαιδευτικά αποτελέσματα του προγράμματος πλαισιώθηκαν  δημιουργικά με μια  χειροτεχνία που άφησε τα παιδιά πλήρως ικανοποιημένα, αφού ενεπλάκησαν με χαρά στο βιωματικό εργαστήρι. Οι άνθρωποι του Μουσείου κέρδισαν τις καλύτερες εντυπώσεις σε έναν χώρο που αποτελεί καινοτόμο και εναλλακτικό προορισμό και σχολικής επισκεψιμότητας, άμεσα συνδεδεμένο με τον φυσικό πλούτο του τόπου μας. Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συνόδευσαν οι δασκάλες των τάξεων Αλεξίου Μαρία Παπανδριανού Μάρω και η κυρία Τούντα Χριστίνα. 
Share this:

Α τάξη – Επίσκεψη στο ΦΟΥΓΑΡΟ

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου τα πρωτάκια μας μαζί με τις δασκάλες τους Μάρω Παπανδριανού και Μαίρη Αλεξίου επισκέφτηκαν το ΦΟΥΓΑΡΟ και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΤΟ ΝΥΧΙ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ. Ταξίδεψαν με το παραμύθι του δράκου Αζδάρ, κατασκεύασαν origami εξασκώντας τη λεπτή κινητικότητα και χάρηκαν ένα θεατρικό αντικείμενο, το νύχι του δράκου.

Share this:

Διάκριση Etwinning A τάξης (2022-2023)

Οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α2 2022-2023 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου, με τις εκπαιδευτικούς Αισώπου Αικατερίνη και Τράκα Φωτεινή, υλοποίησαν το etwinning έργο “GOLDEN COMPASS” στο οποίο απονεμήθηκε ετικέτα ποιότητας! Συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες στους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και συνεργάτες του έργου!

 

Share this:

Εtwinning “Golden Compass” Α΄τάξη

Στο πλαίσιο του etwinning “Golden Compass” οι μαθητές της Α Τάξης με την βοήθεια των εκπαιδευτικών Αισώπου Αικατερίνης και Τράκα Φωτεινής συναντήθηκαν διαδικτυακά με τους μαθητές των σχολείων του προγράμματος για τον εορτασμό του καρναβαλιού, τραγουδώντας και χορεύοντας το τραγούδι “στου γιαλού τα βοτσαλάκια”.
 
Share this: