Τα κτήρια του Ναυπλίου μας μιλούν…

Το Ναύπλιο, μια από τις πιο ιστορικές και γραφικές πόλεις της Ελλάδας, αποτελεί έναν αληθινό θησαυρό αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι μαθητές του ΣΤ΄1 μαζί με την εκπαιδευτικό Δρίτσα Αικατερίνη, περπάτησαν στους δρόμους του και ανακάλυψαν μια ποικιλία από κτήρια που αφηγήθηκαν την ιστορία τους.
Από τα εντυπωσιακά κάστρα του Παλαμηδίου και του Μπούρτζι,  που δεσπόζουν εντυπωσιακά πάνω από την πόλη, μέχρι τις παλιές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Άγιου Σπυρίδωνα, το Ναύπλιο αποπνέει έναν μοναδικό συνδυασμό παρελθόντος και παρόντος.
Οι στενοί, πλακόστρωτοι δρόμοι της παλιάς πόλης μας οδηγούν σε νεοκλασικά αρχοντικά, που μαρτυρούν την αρχοντική ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.
Μέσα από αυτό το ταξίδι, τα παιδιά γνωρίσαν καλύτερα τα κτήρια της πόλης τους και εκτίμησαν τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες εποχές έχουν αφήσει το σημάδι τους στο σήμερα. Κάθε κτήριο, έχει την δική του ιστορία να μας διηγηθεί.
Οι παιδικές φωνές, ζωντάνεψαν τα κτήρια αυτά…. ας τα απολαύσουμε. 

 

 

 

 

Share this:

14 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικών Σχολείων

Οι μαθητές των Δ’,Ε’ και Στ’ Τάξεων, με την βοήθεια της εκπαιδευτικού Νάντιας Στρατή, συμμετείχαν με μεγάλη χαρά και προθυμία στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής, ο οποίος διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, δημιουργώντας υπέροχα έργα τέχνης με θέμα την εθελοντική αιμοδοσία. Οι ατομικές ζωγραφιές τους ανέδειξαν τη σημασία της προσφοράς αίματος και τη δύναμη της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτή τη δράση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου. Ο διαγωνισμός αυτός είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας και να τους ενθαρρύνει να γίνουν μελλοντικοί εθελοντές αιμοδότες.  Μέσα από τη συμμετοχή τους, οι μαθητές μας:

  • Ανέπτυξαν τη δημιουργικότητά τους και τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.
  • Έμαθαν για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Βίωσαν την ικανοποίηση της συμμετοχής σε μια αξιόλογη κοινωνική δράση.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους μαθητές μας για τη συμμετοχή τους, καθώς και τους γονείς και τους δασκάλους που τους υποστήριξαν σε αυτήν την προσπάθεια. Η συμβολή όλων σας ήταν καθοριστική για την επιτυχία αυτής της δράσης.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεχή υποστήριξη και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε με παρόμοιες δράσεις στο μέλλον!
Η ανάδειξη του νικητή θα γίνει στις 20 Ιουνίου 2024 και θα κοινοποιηθεί στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΕΑ (www.posea.gr).
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις υπέροχες ζωγραφιές των μαθητών μας:

 

Share this:

Αγγλοελληνική εφημερίδα” Schooliκομυρμηγκότρυπες…” – Μια εφημερίδα για Φιλανθρωπικό σκοπό

Με μεγάλη μας χαρά και συγκίνηση ολοκληρώσαμε στο γραφείο της Διευθύντριας του σχολείου μας, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου, την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 , μια φιλανθρωπική δράση που στηρίχθηκε στα έσοδα της Αγγλοελληνικής Εφημερίδας του Σχολείου μας, η οποία εκδόθηκε υπό την επίβλεψη της κ. Ελευθεριάδη Πιτσάκη Σοφίας , ( Οργανικής Θέσης Καθηγήτριας Αγγλικής Γλώσσας του σχολείου μας και Διευθύντρια Κοινωνικής Αλληλεγγύης της INTERNATIONAL ACTION ART ) και με την εργασία, φιλοτέχνηση και πώληση από τα 3 τμήματα της Στ τάξης του σχολείου ( Στ1, Στ2, Στ3).

Κατά τη διάρκεια της Σχολικής Χρονιάς 2023-24 ετοιμάστηκαν δύο τεύχη, το 33ο και το 34ο τεύχος της Αγγλοελληνικής εφημερίδας ” Schooliκομυρμηγκότρυπες…” , τίτλος με μια σύνθετη λέξη, με 1ο συνθετικό το School ( “Σχολείο ” στην Αγγλική Γλώσσα ). Το συγκεκριμένο έντυπο ξεκίνησε το 2012 ,διεκόπη την τριετία του κορωνοϊού, κι επανήλθε δριμύτερο φέτος. Η εφημερίδα είναι ζωγραφισμένη από παιδιά κι όλη φτιαγμένη στο χέρι! Περιλαμβάνει θέματα που ενδιαφέρουν μικρότερους και μεγαλύτερους μαθητές και αφορούν στη χρονική περίοδο κατά την οποία εκδίδεται.

Κάθε χρόνο την αναλαμβάνει η Στ τάξη του Σχολείου μας, κάθε τμήμα και τεύχος. Πωλείται στα παιδιά του σχολείου όλων των ηλικιών, και το κάθε τμήμα της Στ τάξης αναλαμβάνει να επικοινωνήσει τη δραστηριότητα αυτή κι εκτός σχολείου, ούτως ώστε να την αγοράσουν και να τη διαβάσουν όσο το δυνατό περισσότεροι αναγνώστες. Κάθε γραμμή της είναι μεταφρασμένη και στα Ελληνικά, για να μπορούν να τη διαβάσουν κι όσοι δεν Μιλούν Αγγλικά .

Η φωτογραφία με τα παιδιά δείχνει τα 3 τμήματα της Στ τάξης του σχολείου μας, του 4ο Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου ,που εργάστηκαν φέτος για τα 2 τεύχη που εκδόθηκαν το Σχ. Έτος 2023-24.

Μέγας Χορηγός της πλήρους κάλυψης των εξόδων έκδοσης για φέτος ήταν η οικογένεια του Ιωάννη και της Ελισάβετ Σούγλα, γονείς του μαθητή του Στ 2,  Ε.Σ ,οι οποίοι πάντα στέκονται Αρωγοί μας , ιδιαιτέρως για φιλανθρωπικούς λόγους ,όποτε κι αν ζητήσουμε τη βοήθειά τους!

Για φέτος, η διάθεση των εισπράξεων της εφημερίδας μας, με την ομόφωνη γνώμη και της Στ τάξης του σχολείου μας αλλά και σύσσωμου του Συλλόγου Διδασκόντων έγινε – σχεδόν ισόποσα- στον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Καρκινοπαθών ν. Αργολίδας ” Η Αλληλεγγύη” και στο Γηροκομείο Ναυπλίου ( ίδρυμα Μ. Ράδου) ως δείγμα ελάχιστης αναγνώρισης των αναγκών που διαχειρίζονται καθημερινώς.

Όλοι Μαζί Μπορούμε να Αλλάξουμε τον Κόσμο γύρω μας προς το Καλύτερο! Ο Εθελοντισμός και η Φιλανθρωπία Οφείλουν να πορεύονται δίπλα δίπλα ,να μεταλαμπαδεύονται στις νεότερες γενιές και να αποτελούν πυξίδα και φάρο Φωτεινό στη Ζωή μας!

Σας ευχαριστούμε πολύ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και αγκαλιάσατε τις “Schooliκομυρμηγκότρυπες “! Σας υποσχόμαστε να γινόμαστε κάθε χρόνο και καλύτεροι και να αξιωνόμαστε να συνδράμουμε όπου διαφαίνεται ανάγκη, έστω τα ελάχιστα, με αυτή την ετήσια δράση μας!

Share this:

ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2024

Στις 17 Μαΐου, 25 μαθητές από τα τρία τμήματα της Δ΄τάξης του σχολείου μας έλαβαν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανάγνωσης Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου που προκηρύχθηκε από  τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα για 26η χρονιά. Τα παιδιά έχοντας μελετήσει τρία συγκεκριμένα βιβλία, απάντησαν σε μία σειρά από ιδιαίτερα απαιτητικά ερωτήματα. Τα θέματα έφερε στο σχολείο μας τη συγκεκριμένη ημέρα, εκπρόσωπος, εκπαιδευτικός, των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα. Τα παιδιά είχαν ήδη δημιουργήσει ομάδες, είχαν κάνει σημειώσεις, ενώ μπορούσαν κάθε στιγμή να συμβουλευτούν και τα βιβλία.  Ήταν μια άριστη ευκαιρία για τους μαθητές να διαβάσουν αλλά και να συνεργαστούν.

Share this:

ΔΡΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ-“ΒΙΒΛΙΟΦΑΤΣΕΣ”

«Βιβλιόφατσες»

Το βιβλίο σαν αντικείμενο συζητήσαμε  στη βιβλιοθήκη μας και σταθήκαμε στο ερώτημα  «ποιο  ρόλο μπορεί να παίζει το εξώφυλλο, η βιβλιοδεσία, η εικονογράφηση ενός βιβλίου και σε ποιες ηλικίες» .

Καταλήξαμε να θαυμάζουμε την επιρροή που αμέσως έχει στα μάτια μας ένα προσεγμένο εξώφυλλο παιδικού βιβλίου και παίξαμε λίγο κάνοντας ένα μικρό διαγωνισμό: «Βιβλιόφατσες»,  το ονομάσαμε και προσπάθησε ο καθένας να επιλέξει το πιο αστείο εξώφυλλο για να αντικαταστήσει το πρόσωπο του! Δεινόσαυροι, γριούλες, αστροναύτες κάθισαν στην καρέκλα της βιβλιοθήκης μας!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Σαμπρή Μαρία-Γαλλικών

Share this:

ΔΡΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ-Ο ΡΑΦΤΑΚΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Υπάρχουν λέξεις με γεύση;

Οι μαθητές των Β΄ τάξεων του σχολείου μας παρακολούθησαν μαθητές της ΣΤ να διαβάζουν το βιβλίο «Ο ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εκδ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).  Αφού υπάρχουν λέξεις ζεστές και κρύες τα παιδιά πρότειναν να ψάξουν λέξεις  παιχνιδιάρικες αλλά και λέξεις πικρές και γλυκές! Κάπως έτσι, με αυτό το παιχνίδι των λέξεων,  βρέθηκαν οι λέξεις δυστυχία, κλάμα και θυμός δίπλα στο αλάτι και το λεμόνι, η λέξη σοκολάτα δίπλα στη λέξη μαμά, και μαζί με την τούρτα έγραψαν και την αγάπη, τον αλτρουισμό και την πρωινή αγκαλιά!  

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Σαμπρή Μαρία-Γαλλικών

Share this:

ΔΡΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ-Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Τι φοβάται τελικά η Αλίκη;

Τα τμήματα Α1 & Α2 , επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας και αφού άκουσαν μαθήτριες της ΣΤ να διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ ζωγράφισαν σε χαρτί μέτρου ό,τι  μπορούσαν να σκεφτούν ότι μπορεί τελικά να τρομάξει την Αλίκη! Δεν είναι μόνο τα μπισκότα που την έκαναν μικρούλα μα και τέρατα και τόσα άλλα…

(Δραστηριότητα από το βιβλίο: 1001 Δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο-Φιλιπ Μπρασερ-ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Σαμπρή Μαρία-Γαλλικών

Share this:

Αποτίμηση Job Shadowing 3-6/06/24

Την Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024 έως και την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, το σχολείο μας υποδέχθηκε Ισπανό εκπαιδευτικό, στο πλαίσιο παρακολούθησης εργασίας (Job Shadowing) του προγράμματος Erasmus+. Ο στόχος ήταν να γνωρίσει ο συνάδελφος εκπαιδευτικός καινοτόμες παιδαγωγικές τεχνικές που εφαρμόζονται στο σχολείο μας αλλά και γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα. Η Διευθύντρια κ. Παπουτσή Γεωργία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου μας, τον υποδέχθηκαν με χαρά και ενθουσιασμό. Οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν παιδαγωγικές πρακτικές που χρησιμοποιούν για την διεξαγωγή του μαθήματος τους. Συγκεκριμένα, η κ. Αισώπου Αικατερίνη καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου μας παρουσίασε το μάθημα των Αγγλικών στο Ε1, η κ. Τζανή Γεωργία παρουσίασε το μάθημα της Γεωμετρίας στο Ε2, η κ. Μελά Ουρανία το μάθημα της Γεωγραφίας και της Γλώσσας στο ΣΤ3, η κ. Δρίτσα Αικατερίνη το μάθημα της Ιστορίας στο ΣΤ1 και η κ. Κωνσταντινίδου Νίκη το μάθημα της Πληροφορικής στο Δ1. Ο Ισπανός εκπαιδευτικός ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου, επισκέφθηκε τις τάξεις και συνομίλησε με τους μαθητές και τους παρουσίασε το σχολείο του CEIP VIRGEN DEL AMPARO στην πόλη Torija της Ισπανίας. Η κ. Σαμπρή Μαρίκα τον ξενάγησε στην Βιβλιοθήκη μας και του παρουσίασε τα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην σχολική χρονιά.  Ο κ. Τάτσης Κωνσταντίνος με την ομάδα χορού του σχολείου μας, παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς. Η χαρά και ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλα από όλους. Την Πέμπτη 6/6/2024 το 4ο Δημοτικό Σχολείο, τον αποχαιρέτησε. Ο συνάδελφος έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις και εμείς μείναμε πολύ ευχαριστημένοι μαζί του.

 
 

Είπαν για εμάς: https://www.argolikeseidhseis.gr/2024/06/job-shoadowing-4-erasmus.html

 

Share this:

ΔΡΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ “Η ΜΥΡΤΙΣ ΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ”

Εικαστική έκθεση «Η Μύρτις αναγεννιέται»

Στις 17 Μαΐου έγιναν τα εγκαίνια  της εικαστικής έκθεσης «Η Μύρτις αναγεννιέται» στο Βουλευτικό. Στην εικαστική έκθεση ,την οποία διοργάνωσε το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας, συμμετείχε και το σχολείο μας με έργα των μαθητών των τριών τμημάτων της Δ΄τάξης. Τα παιδιά έχοντας διδαχθεί στην ιστορία τα αντίστοιχα κεφάλαια σχετικά με τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή και τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, ενημερώθηκαν για τη Μυρτιδα, το μικρό κοριτσάκι που έζησε την εποχή εκείνη και του οποίου το πρόσωπο αναπλάστηκε με πρωτοβουλία του κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη (www.myrtis.gr). Εργάστηκαν στη βιβλιοθήκη, και με οδηγό βιβλία που έχουν γραφτεί για τη Μύρτιδα, ζωγράφισαν αλλά και έγραψαν για το εντεκάχρονο κορίτσι. Τα έργα των παιδιών εκτέθηκαν στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ναυπλίου για μία εβδομάδα. Ευχαριστούμε το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο για τη φιλοξενία!

 

Share this: