Διαδικτυακή ξενάγηση στην Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης

Η Αγία Σοφία είναι μνημείο της ελληνικής-βυζαντινής και παγκόσμιας ιστορίας.  Για εμάς τους Έλληνες αποτελεί σύμβολο της Ορθοδοξίας και μας συνδέει με τις μνήμες της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453. Σήμερα, Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024, οι τάξεις Δ’, Ε’ και ΣΤ’, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν διαδικτυακά στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Ναού της Αγίας Σοφίας. Ο ξεναγός κ. Κουρτέσογλου Ιωάννης @xenagos.konstantinoupoli έδωσε στα παιδιά πολύτιμες πληροφορίες που αφορούσαν στην ιστορία του χώρου.  Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη ψηφιδωτών εικόνων που σώζονται ακόμα σε μέρη του Ναού. Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν και μετέφεραν στον ξεναγό ερωτήματα που τους δημιουργήθηκαν. Οι εκπαιδευτικοί (κ. Αισώπου Αικατερίνη, κ. Αναγνώστου Ελένη, κ. Βασιλείου Μιλένα, κ. Γεωργίτσα Αικατερίνη, κ. Γουγουτσά Ιφιγένεια, κ. Γουγουτσά Χρύσα, κ. Κωνσταντινίδου Νίκη, κ. Μελά Ουρανία, κ. Ρατσιάτου Ρεγγίνα και κ. Τζανή Γεωργία) όπως και οι μαθητές, ένιωσαν ιδιαίτερη συγκίνηση κάνοντας αυτό το ταξίδι στο βάθος της ιστορίας.
Κύριε Γιάννη Κουρτέσογλου σας ευχαριστούμε πολύ που με τόση ευαισθησία μεταφέρετε στην Ελλάδα την ιστορία της και αγγίζετε τις καρδιές μας!

https://www.argolikeseidhseis.gr/2024/01/4_28.html

Share this:

Παραδοσιακές φορεσιές – Εtwinning “HAPPY CHILDREN TALKING, WRITING, READING WITH CLIL”

 
Share this:

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, Καλές Πρακτικές Σχολείου – Οικογένειας

Η συνεργασία σχολείου-οικογένειας αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στην υγιή γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.  Η ουσιαστική επικοινωνία εκπαιδευτικών-γονέων θέτει ως αναγκαιότητα τη μελέτη του πολύπλευρου αυτού πεδίου και την κατανόηση των παραγόντων που τη διαμορφώνουν. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ενδοσχολικό βιωματικό σεμινάριο στο 4ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 17.30 με 20. 30, με θέμα ’’ Καλές πρακτικές στη συνεργασία σχολείου –οικογένειας, υπό την αιγίδα του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας’ ‘’Ελπίδα Ζωής’’ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Οι εκπαιδευτικοί εμπέδωσαν της έννοια της ενσυναίσθησης, της καλής ακρόασης, της εποικοδομητικής επικοινωνίας  και συνεργάστηκαν σε ομαδικά παιχνίδια ρόλων εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών/τριών. Ευχαριστούμε την εμψυχώτρια του σεμιναρίου, κοινωνική λειτουργό κ. Μάρκου Δέσποινα.

Share this:

Οδηγός ξενάγησης – Walking around Nafplio

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus δημιουργήθηκε οδηγός ξενάγησης για το Παλαιό Ναύπλιο. Ο οδηγός “Walking around Nafplio” έγινε από τους μαθητές της Ε’ Τάξης του 4ου ΔΣ Ναυπλίου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους κ. Αισώπου Αικατερίνης, κ. Γουγουτσά Χρύσας κ. Κωνσταντινίδου Νίκης και κ. Τζανή Γεωργίας.

Eυχαριστούμε θερμά το label art για την δωρεάν εκτύπωση φυλλαδίων-οδηγών ξενάγησης για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς μας.

Share this:

Σχολική Βιβλιοθήκη Βιβλιοπερπατήματα – Παγκόσμια ημέρα διαφορετικότητας

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Διαφορετικότητας οι εκπαιδευτικοί Βασιλείου Μιλένα, Κωνσταντινίδου Νίκη και Τσουρούνη Αναστασία αποφάσισαν να οργανώσουν δράση φιλαναγνωσίας σχετικά με την διαφορετικότητα. Βασικό στοιχείο αυτής της δράσης ήταν η γνωριμία με κάθε τι που θεωρείται διαφορετικό, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό έδαφος σεβασμού και κατανόησης μεταξύ των μαθητών. Έτσι οι μαθητές του Δ2 με την παρότρυνση της δασκάλας τους Βασιλείου Μιλένας βρέθηκαν στην σχολική μας βιβλιοθήκη ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ. Στους μαθητές πρότεινε βιβλία σχετικά με το θέμα η υπεύθυνη βιβλιοθήκης εκπ. πληροφορικής, Κωνσταντινίδου Νίκη. Οι μαθητές εμπνεύστηκαν ιδιαίτερα από το βιβλίο “Φυστικοπαραμύθια – Ιστορία -Ο Λουκάς και οι πλανήτες ” και έγραψαν ένα ποίημα για την διαφορετικότητα. Το ποίημα ανέλαβαν να το γράψουν οι μαθήτριες Άγγελική Π. και Κωνσταντίνα Π. Η δασκάλα  μουσικής Τσουρούνη Αναστασία ανέλαβε να προσθέσει την μουσική και όλοι μαζί οι μαθητές της τάξης να το τραγουδήσουν. 
Σας παρουσιάσουμε το τραγούδι μας που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας συναδέλφων και μαθητών.

“Η ιστορία αφορά τον Λουκά που όταν πηγαίνει στο κέντρο εργοθεραπείας γνωρίζει τον Δημήτρη που βλέπει και καταλαβαίνει τα πράγματα διαφορετικά.”
Συγγραφέας : Φυστίκι που κυλάει
Βιβλίο: Φυστικοπαραμύθια

Διαβάστε απόσπασμα της ιστορίας εδώ : Φυστικοπαραμύθια – Ο Λουκάς και οι πλανήτες

 

Share this:

Χριστουγεννιάτικη λάμψη από την Γ’ τάξη

Χριστούγεννα! Η γιορτή της αγάπης, της χαράς, της αδελφοσύνης και της ειρήνης!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης με τις δασκάλες τους κ. Μπούρη, κ. Αργέντου και κ. Καλογήρου, βίωσαν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν με την παιδική τους φαντασία. Έφτιαξαν Χριστόψωμα, χριστουγεννιάτικες κάρτες, ημερολόγια, κατασκευές και λαμπερά στολίδια. 

 

Share this:

Παραδοσιακή συνταγή – Ε3

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε3 με τη δασκάλα τους Ουρανία Μελά, έφεραν χριστουγεννιάτικο κλίμα στο σχολείο μας. Ακολουθώντας μια παραδοσιακή συνταγή και βάζοντας όλο τους το κέφι και την καλύτερή τους διάθεση, ζύμωσαν και έψησαν τα δικά τους Κοζανίτικα Σαλιάρια! Όλο το σχολείο μοσχομύρισε κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια και πορτοκάλι . Τα παιδιά, εκτός από τη χαρά της δημιουργίας, ένιωσαν και τη χαρά της προσφοράς, αφού μοίρασαν τα σαλιάριά τους στους δασκάλους και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου, μαζί με τις ευχές τους για καλές γιορτές !

Share this:

Εrasmus KA210 – Έθιμα Χριστουγέννων

Στο πλαίσιο του Εrasmus KA210, οι μαθητές των τμημάτων Β1, Δ1, Ε3 και ΣΤ2 με την βοήθεια των εκπαιδευτικών Αισώπου Αικατερίνης, Γκολέμη Αναστασίας, Γουγουτσά Ιφιγένειας, Γουγουτσά Χρύσας, Κωνσταντινίδου Νίκης, Μελά Ουρανίας και Τζανή Γεωργίας στόλισαν το culture tree με στολίδια όπου είχαν γραφτεί τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς της Ελλάδας, Λιθουανίας και Τουρκίας, τραγούδησαν τα “Τρίγωνα Κάλαντα” και το “Jingle Bells”, στόλισαν χριστουγεννιάτικα δέντρα και έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες συνταγές.
 
 
 
Share this:

Τμήμα Β2 – 13 Νοεμβρίου ~Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης 

Στα πλαίσια της διαφοροποιημένης διδασκαλίας διενεργήθηκε δράση στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας από τους μαθητές του Β’2 τμήματος με την δασκάλα του Παπανδριανού Μάρω, για την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης. Οι μαθητές δημιούργησαν μηνύματα ευγένειας και ενσυναίσθησης για τους συμμαθητές τους. Τα μηνύματα, που προάγουν την καλή θέληση και τη θετική διάθεση, σκοπό έχουν να αυξήσουν την αναγνωστική απόλαυση και να εμπλουτίσουν την εμπειρία του διαβάσματος για τους μικρούς αναγνώστες. Τοποθετήθηκαν τυχαία και ανώνυμα σε δεκάδες βιβλία και τα παιδιά συζήτησαν για την αρετή της καλοσύνης και τη σπουδαιότητα του να μοιράζεσαι, να νοιάζεσαι και να αλληλεπιδράς θετικά με τους γύρω σου. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του σχεδίου αξιολόγησης του σχολείου και συνδέθηκε διαθεματικά με το μάθημα της Γλώσσας, ενώ ταυτόχρονα, με έμμεσο τρόπο, υποκινήθηκε το ενδιαφέρον για την ανάγνωση βιβλίων. 

‘Ούτε η υψηλή νοημοσύνη, ούτε η φαντασία, ούτε και οι δύο μαζί δε συνθέτουν τη μεγαλοφυΐα. Αγάπη, αγάπη, αγάπη είναι αυτό που κάνει τη μεγαλοφυΐα’. 
 
Wolfgang Amadeus Mozart 
 
Share this: