Χριστουγεννιάτικη λάμψη από την Γ’ τάξη

Χριστούγεννα! Η γιορτή της αγάπης, της χαράς, της αδελφοσύνης και της ειρήνης!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης με τις δασκάλες τους κ. Μπούρη, κ. Αργέντου και κ. Καλογήρου, βίωσαν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν με την παιδική τους φαντασία. Έφτιαξαν Χριστόψωμα, χριστουγεννιάτικες κάρτες, ημερολόγια, κατασκευές και λαμπερά στολίδια. 

 

Share this:

Παραδοσιακή συνταγή – Ε3

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε3 με τη δασκάλα τους Ουρανία Μελά, έφεραν χριστουγεννιάτικο κλίμα στο σχολείο μας. Ακολουθώντας μια παραδοσιακή συνταγή και βάζοντας όλο τους το κέφι και την καλύτερή τους διάθεση, ζύμωσαν και έψησαν τα δικά τους Κοζανίτικα Σαλιάρια! Όλο το σχολείο μοσχομύρισε κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια και πορτοκάλι . Τα παιδιά, εκτός από τη χαρά της δημιουργίας, ένιωσαν και τη χαρά της προσφοράς, αφού μοίρασαν τα σαλιάριά τους στους δασκάλους και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου, μαζί με τις ευχές τους για καλές γιορτές !

Share this:

Εrasmus KA210 – Έθιμα Χριστουγέννων

Στο πλαίσιο του Εrasmus KA210, οι μαθητές των τμημάτων Β1, Δ1, Ε3 και ΣΤ2 με την βοήθεια των εκπαιδευτικών Αισώπου Αικατερίνης, Γκολέμη Αναστασίας, Γουγουτσά Ιφιγένειας, Γουγουτσά Χρύσας, Κωνσταντινίδου Νίκης, Μελά Ουρανίας και Τζανή Γεωργίας στόλισαν το culture tree με στολίδια όπου είχαν γραφτεί τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς της Ελλάδας, Λιθουανίας και Τουρκίας, τραγούδησαν τα “Τρίγωνα Κάλαντα” και το “Jingle Bells”, στόλισαν χριστουγεννιάτικα δέντρα και έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες συνταγές.
 
 
 
 
Share this:

Τμήμα Β2 – 13 Νοεμβρίου ~Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης 

Στα πλαίσια της διαφοροποιημένης διδασκαλίας διενεργήθηκε δράση στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας από τους μαθητές του Β’2 τμήματος με την δασκάλα του Παπανδριανού Μάρω, για την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης. Οι μαθητές δημιούργησαν μηνύματα ευγένειας και ενσυναίσθησης για τους συμμαθητές τους. Τα μηνύματα, που προάγουν την καλή θέληση και τη θετική διάθεση, σκοπό έχουν να αυξήσουν την αναγνωστική απόλαυση και να εμπλουτίσουν την εμπειρία του διαβάσματος για τους μικρούς αναγνώστες. Τοποθετήθηκαν τυχαία και ανώνυμα σε δεκάδες βιβλία και τα παιδιά συζήτησαν για την αρετή της καλοσύνης και τη σπουδαιότητα του να μοιράζεσαι, να νοιάζεσαι και να αλληλεπιδράς θετικά με τους γύρω σου. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του σχεδίου αξιολόγησης του σχολείου και συνδέθηκε διαθεματικά με το μάθημα της Γλώσσας, ενώ ταυτόχρονα, με έμμεσο τρόπο, υποκινήθηκε το ενδιαφέρον για την ανάγνωση βιβλίων. 

‘Ούτε η υψηλή νοημοσύνη, ούτε η φαντασία, ούτε και οι δύο μαζί δε συνθέτουν τη μεγαλοφυΐα. Αγάπη, αγάπη, αγάπη είναι αυτό που κάνει τη μεγαλοφυΐα’. 
 
Wolfgang Amadeus Mozart 
 
Share this:

Αξιολόγηση Σχολικών Μονάδων

Το σχολείο μας, στα πλαίσια της Αξιολόγησης των Σχολικών Μονάδων από το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) για το έτος 2021-22,  έλαβε την Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Έργου της Σχολικής μας Μονάδας.

Συγχαρητήρια στην ηγεσία και σε  όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας το οποίο εργάστηκε και υποστήριξε αυτή μας την επιτυχία.

ΣΕΕ-συνοπτική-year-2021-school-9020184-form-2-synopsis-1

 

 

Share this:

ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ : «Μιλάω για τους φόβους μου»

Ένα από τα σχέδια δράσης που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αξιολόγησης αφορούσε στη διαχείριση των φόβων των μαθητών και στην ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ των μαθητών με την τεχνική της διαμεσολάβησης. Η δράση άρεσε στους μαθητές, είχε επιτυχία καθώς έγιναν γνωστά μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα και δόθηκε η υπόσχεση ότι θα εφαρμοστεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μοιραζόμαστε την υλοποίησή της και προτείνουμε να την εφαρμόσετε.
Share this:

ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ! Μια δράση επικοινωνίας

Μια πρωτότυπη δράση υλοποιήθηκε φέτος στο σχολείο βασισμένη στην πρόταση μιας μαθήτριας της Αριάδνας Χασάπη, από το ΣΤ3. Η Αριάδνα πρότεινε οι μαθητές του σχολείου να γράψουν ένα γράμμα για ένα άτομο του σχολείου, στο οποίο θέλουν να πουν κάτι θετικό και όμορφο. Η δράση υλοποιήθηκε για δύο εβδομάδες το χρόνο –Αγίου Βαλεντίνου & τέλος χρονιάς, με στόχο να αναπτύξει τις δεξιότητες επικοινωνίας και έκφρασης θετικών σκέψεων και συναισθημάτων. Τα γράμματα αφήνονται στο «κουτί της καρδιάς» και οι «ταχυδρόμοι» του σχολείου αναλαμβάνουν να φτάσουν στον παραλήπτη τους. Οι μαθητές της ΣΤ τάξης ήταν πολύ διακριτικοί ταχυδρόμοι αφού δεν άνοιξαν ούτε ένα γράμμα και γρήγοροι αφού παρέδωσαν όλα τα γράμματα γρήγορα στον προορισμό τους. Αποδείχτηκε ότι είναι μία δράση, που ενισχύει την επικοινωνία, καλλιεργεί την εξωτερίκευση των συναισθημάτων και προσφέρει χαρά. Γιατί έδωσε χαρά σε όλα τα άτομα που παρέλαβαν γράμμα. Η α΄ αποστολή είχε 50 παραλήπτες. Η β ΄αποστολή είχε περίπου τον ίδιο αριθμό.
Συγχαρητήρια στην Αριάδνα, που οργάνωσε τη δράση, ανέλαβε την υλοποίησή της, και ζωγράφισε την καρδιά. Επίσης, Μπράβο στους μαθητές του Στ3, που αγκάλιασαν τη δράση και συνέβαλαν στην υλοποίησή της. Ευχή μου, τα παιδιά μας να κάνουν πράγματα που ομορφαίνουν την καθημερινότητα των άλλων και η δράση να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές.
Αργυρή Μπιλιούρη,
Η Διευθύντρια του Σχολείου

Share this:

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ

Με αφορμή τα πετυχημένα μουσικά διαλείμματα και τις μουσικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας από το σύνολο των μαθητών, υλοποιήθηκε η δράση από τις μεγάλες τάξεις (Ε1, Ε2, Στ3 κ Δ2) με τίτλο: Σπουδαίοι άνθρωποι είπαν για τη Μουσική – Παιδεία. Οι μαθητές μελέτησαν την μουσική, την αξία και την επίδραση που έχει στη ζωή μας. Βρήκαν αποφθέγματα σχετικά με τη παιδεία και τη μουσική και επέλεξαν ένα από αυτά το οποίο έχει αποσταλεί για εκτύπωση και δημιουργία αφίσας η οποία θα τοποθετηθεί στην πόρτα της βιβλιοθήκης του σχολείου.

 

Share this:

“Αναγνωρίζω και Καταπολεμώ τους φόβους μου”

Μία δράση για την καλλιέργεια συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων υλοποιήθηκε με την εμπλοκή όλων των μαθητών του σχολείου, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Σε κάθε τάξη-τμήμα του σχολείου μας μοιράστηκαν κουτιά και ζητήθηκε από τους μαθητές να γράψουν τους φόβους, τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους για τις αλλαγές που ήθελαν να γίνουν στο σχολείο. Οι μαθητές των τμημάτων Ε1, Ε2, Στ3 χωρίστηκαν σε ομάδες των 4-5 ατόμων και κάθε ομάδα ήταν υπεύθυνη να αναλάβει να μιλήσει με τους μικρότερους μαθητές ώστε να μιλήσουν και να αντιμετωπίσουν τους φόβους, που αυτοί εξέφρασαν. Η δράση είχε επιτυχία γιατί οι μικροί εξέφρασαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με ευκολία, οι μεγάλοι άκουσαν, συμβούλεψαν και διαχειρίστηκαν τα περιστατικά με σύνεση, ωριμότητα και υπευθυνότητα. Έτσι, οι μικροί έμαθαν μέσα από γόνιμο διάλογο να μιλούν για αυτό που φοβούνται, να μάθουν να αντιμετωπίζουν με θάρρος οτιδήποτε δυσάρεστο και ενοχλητικό τους συμβαίνει και να βρίσκουν φίλους οι οποίοι μπορούν να τους στηρίξουν. Ήταν μία εποικοδομητική δράση για μικρούς και μεγάλους καθώς καλλιεργήθηκε το αίσθημα του ανήκειν σε μία μεγάλη οικογένεια , του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου και θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.

Share this: