Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της ΣΤ’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλιέων με τις δασκάλες του Αϊβαλιώτη Ευαγγελία και Λεμπέση Άννα, επισκέφτηκαν τη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων που εντάσσονται στην αγωγή του ενεργού πολίτη και στην ανάπτυξη της πολιτειότητας.
Η έννοια του ενεργού πολίτη αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατικής εκπαίδευσης, και κεντρικό στόχο του σύγχρονου σχολείου. Δεν αφορά μόνο τη γνώση για το πολίτευμα ή τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά την καθημερινή στάση ευθύνης, την ικανότητα κριτικής σκέψης, τη συνεργασία, τον διάλογο, την αλληλεγγύη και τη συμβολή στο κοινό καλό.
Στόχος της επίσκεψης ήταν να φέρει τους μαθητές σε επαφή με θεσμούς του πολιτεύματος, να τους ευαισθητοποιήσει σε ζητήματα συλλογικής ευθύνης και συμμετοχής στα κοινά και να ενισχύσει την κατανόηση της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον ρόλο και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, να ξεναγηθούν στην ιστορική αίθουσα “Ελευθέριος Βενιζέλος” με τα εκθέματα που αναδεικνύουν τη διαχρονική πορεία της δημοκρατίας στην Ελλάδα και, τέλος, να επισκεφθούν την αίθουσα της Ολομέλειας. Εκεί, παρακολούθησαν για λίγα λεπτά συνεδρίαση της Βουλής, βιώνοντας από κοντά την κοινοβουλευτική διαδικασία και αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
Μέσα από αυτήν τη δράση, καλλιεργήθηκε στους μαθητές η επίγνωση ότι η πολιτειότητα δεν περιορίζεται μόνο στη γνώση των θεσμών, αλλά περιλαμβάνει και την υπευθυνότητα, τον σεβασμό στους κανόνες και τη διαρκή διάθεση συμμετοχής και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Επίσης, ενισχύθηκε η συνείδηση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, αναδείχθηκε η αξία της συμμετοχής και του διαλόγου και καλλιεργήθηκε η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός στον διαφορετικό λόγο και άποψη.
Ήταν μια εμπειρία που συνδυάζει βιωματική μάθηση, ενεργή συμμετοχή και ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης — στοιχεία απαραίτητα για τη διαμόρφωση υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων πολιτών του αύριο. Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι μόνο ζήτημα των ενηλίκων, αλλά είναι αξία που μαθαίνεται από μικρή ηλικία, καλλιεργείται καθημερινά και ζωντανεύει με πράξεις, επιλογές και στάσεις ζωής.
![]() |
![]() |