Etwinning “Golden Compass” – Παρουσίαση έκθεσης Ιωάννη Καποδίστρια στους συμμετέχοντες του προγράμματος

Οι μαθητές της Α Τάξης στο πλαίσιο του etwinning “Golden Compass” περιηγήθηκαν την έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια που διαθέτει μόνιμα το σχολείο μας, την Πέμπτη 12/1 με την βοήθεια των εκπαιδευτικών Αισώπου Αικατερίνης, Πετροπούλου Ευαγγελίας και Τράκα Φωτεινής, με στόχο να την παρουσιάσουν στους μαθητές των άλλων σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
 
Share this:

ΜΑΘΗΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ … στην έκθεση Ιωάννης Καποδίστριας

Τα τελευταία χρόνια οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης προετοιμάζουν και υλοποιούν ξεναγήσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης με την καθοδήγηση της Διευθύντριας του σχολείου, Αργυρής Μπιλιούρη, πραγματοποιώντας την καινοτόμα πρακτική «Οι μαθητές ξεναγούν μαθητές σε/στην …». Για το σχολικό έτος 2021-22, οι μαθητές της Στ τάξης με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς ολοκληρώνουν και τις ξεναγήσεις τους σε άλλους μαθητές στην έκθεση Ιωάννης Καποδίστριας, που φιλοξενείται στο σχολείο.. Η ξενάγηση- διαδικτυακή ή δια ζώσης, είναι ένα από τα τελικά προϊόντα του σχεδίου δράσης για τον 2ο θεματικό κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, που υλοποίησε η κ. Αργυρή Μπιλιούρη, Διευθύντρια του Σχολείου με τους μαθητές της ΣΤ τάξης. Η διαδικτυακή ξενάγηση (26/5/2022) πραγματοποιήθηκε προς τα σχολεία της Λιθουανίας και Τουρκίας στο πλαίσιο της virtual motivation του Erasmus KA210 ShaCH στα αγγλικά. Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων επισκέφθηκε το Σχολείο μας και είχε ζωντανή ξενάγηση (6/6/2022) και από τους μαθητές και από την Διευθύντρια του Σχολείου Αργυρή Μπιλιούρη.

Share this:

VIRTUAL WEEK for ERASMUS+KA210 “ShaCH” ολοκληρώθηκε

Από τις 23/05/2022 έως και τις 27/05/2022 το σχολείο μας υλοποίησε την πρώτη κινητικότητα για το Erasmus KA210 με θέμα: “Share your culture”, η οποία ήταν εξ αποστάσεως. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου παρουσίασαν παραδοσιακές ενδυμασίες, χορούς και μουσικά όργανα από όλη την Ελλάδα στους εταίρους – εκπαιδευτικούς και μαθητές – από την Λιθουανία και την Τουρκία. Παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικά ψηφιακά εργαλεία από εκπαιδευτικούς και μαθητές που βοηθούν στην ευχάριστη γνωριμία με στοιχεία των κρατών και κάνουν τη μάθηση παιχνίδι και ψηφιακές πλατφόρμες με δεδομένο την τεκμηριωμένη πληροφορία. Εφαρμοσμένες καινοτόμες διδακτικές πρακτικές παρουσιάστηκαν όπως η μουσειακή αγωγή και η ξενάγηση στην έκθεσης του Ιωάννη Καποδίστρια από μαθητές. Πολλά ψηφιακά εργαλεία συνεργατικά, επικοινωνίας και παρουσιάσεων που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων παρουσιάστηκαν. Αξιοποιήθηκαν διαφορετικές μορφές αξιολόγησης για να αποτυπωθεί η επίδραση της επιμόρφωσης στους συμμετέχοντες- μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Κάθε ημέρα είχε διαφορετική θεματική και όλοι οι ωφελούμενοι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους συμμετείχαν με διαφορετικό τρόπο στην επιμόρφωση ώστε να εξασφαλιστεί η πρόκληση και η διατήρηση του ενδιαφέροντος, η δημιουργική συμμετοχή των μαθητών, το μοίρασμα σύγχρονων τεχνικών διδασκαλίας και να έχουμε το μέγιστο όφελος κάθε μέρα.

Το καλωσόρισμα έγινε από τη Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Αργυρή Μπιλιούρη και η Διευθύντρια Εκπ/σης Αργολίδας κ. Αικατερίνη Δουράνου απεύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και ευχήθηκε μία δημιουργική εβδομάδα. Η κ. Νίκη Κωνσταντινίδου παρουσίασε την δομή του eTwinning project ShaCH, συνεργατικά εργαλεία για ένα ebook, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και κάλυψε με επιτυχία τις τεχνολογικές ανάγκες της εβδομάδας. Η κ. Αικατερίνη Αισώπου ήταν υπεύθυνη για τις αξιολογήσεις της εβδομάδας, την επικοινωνία με τους εταίρους και είχε τη γλωσσική επιμέλεια όλων των κειμένων που αναρτήθηκαν. Οι μαθητές της ΣΤ τάξης με τις δασκάλες τους κ.κ Γεωργίτσα Αικατερίνη, Μελά Ουρανία & Τζανή Γεωργία είχαν ετοιμάσει: την παρουσίαση εκπαιδευτικών εφαρμογών, ψηφιακών παιχνιδιών και πληροφοριών για την πόλη. Οι κ.κ. Γουγουτσά Ιφιγένεια και Γουγουτσά Χρύσα με τους μαθητές τους Άρτεμη και Στέφανο έδειξαν τις παραδοσιακές ελληνικές στολές, η κ. Κωνσταντινίδου έδειξε τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και η κ. Αναστασία Γκολέμη μίλησε για τους παραδοσιακούς χορούς. Η κ Μπιλιούρη Αργυρή συνέδεσε την κουλτούρα με την ιστορία, αναφέρθηκε στην μουσειακή αγωγή ως καλή διδακτική πρακτική, εξήγησε τον τρόπο που αυτή ενσωματώνεται στο αναλυτικό πρόγραμμα και μαθητές της Στ ξενάγησαν στην φυσική και ψηφιακή έκθεση του Καποδίστρια. Μεγάλη ήταν η βοήθεια του κ. Τάτση Κων/νου, που δίδαξε έναν συρτό και η ομάδα χορού της Ε΄ τον χόρεψε βάζοντας στο χορό τους συμμετέχοντες . Επίσης, οι μαθητές της Ε΄ τραγούδησαν «Τ’ Ανάπλι» με την καθοδήγηση της κ. Τσουρούνη Αναστασίας. Και τα δύο live. Αν και οι αποστάσεις των σχολείων μας είναι μεγάλες, με τη βοήθεια της μουσικής και του τραγουδιού και των ποιοτικών παρουσιάσεων, οι συμμετέχοντες γνωρίστηκαν και έσπασε ο πάγος της πρώτης συνάντησης. Ήταν μία εβδομάδα προκλήσεων και νέων εμπειριών, με δυνατό σημείο τις ζωντανές παρουσιάσεις από τους μαθητές, την καλή οργάνωση και το πλούσιο πρόγραμμα. Μία επιμόρφωση, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πραγματικά ωφέλησε το σχολείο αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά του και την επιτυχία των καινοτομιών που εφαρμόζει.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι ανάγκες, που προέκυψαν από την καραντίνα λόγω covid, διαμόρφωσαν την υλοποίηση των προγραμμάτων Erasmus+. Οι δια ζώσης (physical) κινητικότητες συμπληρώθηκαν από τις εξ αποστάσεως (virtual) κινητικότητες με στόχο να πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα αποτελεσματικά και να είναι πλουσιότερο σε εμπειρίες. Το Σχολείο μας στο πλαίσιο του ShaCH θα πραγματοποιήσει και τις δύο μορφές κινητικότητας. Η διάχυση των γνώσεων, των εμπειριών και των προϊόντων του θα επιτευχθεί μέσω του blog που φιλοξενείται στο παρακάτω link:

https://ka2erasmus4thprimarynafplio.weebly.com/

Είπαν για εμάς:

https://www.argolikeseidhseis.gr/2022/05/erasmus-ka210-shach-4.html

https://www.anagnostis.org/2022/05/29/mathites-apo-nafplio

Share this:

Γιορτή Μητέρας 2022

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας ζωγράφισαν την μητέρα τους ως μία μικρή ένδειξη της αγάπης τους προς αυτήν. Τη ζωγραφική είχε αναλάβει να ολοκληρώσει η κ. Αποστολία Μαλαμίτση και την επιμέλεια και δημιουργία της ψηφιακής έκθεσης πραγματοποίησε η κ. Αργυρή Μπιλιούρη.

Κλικ εδώ για για να δείτε την ψηφιακή έκθεση


 

Share this:

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2021 (2)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ από τον «ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΛΑΝΗΤΗ» 7/6/2021 -11/6/2021

Οι μαθητές του ΣΤ1 υλοποίησαν με τη δασκάλα τους κ. Ουρανία Μελά το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Βιώσιμος Πλανήτης». Το υλικό που παράχθηκε: κρυπτόλεξο, σταυρόλεξο, πίνακας με καπάκια, παιχνίδι εκτίθεται στο διάδρομο του Σχολείου ώστε οι μαθητές του σχολείου να ενημερωθούν για αυτό. Οι μαθήτριες, που δούλεψαν το project, έδιναν πληροφορίες για το υλικό που δημιούργησαν στους μικρότερους μαθητές που επισκέφθηκαν το περίπτερό τους στον κεντρικό διάδρομο του Σχολείου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ 8/6/2021 Οι μαθητές του Α2, Α3 με τις δασκάλες τους κ.κ. Α. Ροτζιώκου, Β. Γκίκα παρακολούθησαν το πρόγραμμα με θέμα την ανακύκλωση που προσφέρει το ΦΟΥΓΑΡΟ « Μαλλιά Κουβάρια». Οι μαθητές είχαν τη χαρά να βρεθούν σε έναν χώρο πολιτισμού και να μάθουν για την ανακύκλωση παίζοντας.

Share this:

Πρόσκληση Εικονικής Έκθεσης για την ημέρα των μουσείων 2020

Η Ημέρα Μουσείων φέτος γιορτάζεται με δράσεις εξ αποστάσεως. Φέτος, το Σχολείο μας με αφορμή την έκθεση “Ιωάννης Καποδίστριας: Διαδρομές στην ιστορία του” και το project που υλοποιήθηκε από την Στ΄ τάξη, οι μαθητές είχαν υλικό να δουλέψουν εξ αποστάσεως και να προετοιμάσουν μια διαδικτυακή εικονική ξενάγηση. Η παρουσίαση της virtual exhibition θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω webex τη Δευτέρα, 6.00 το απόγευμα.

Είστε όλοι προσκεκλημένοι στην διαδικτυακή εκδήλωση του σχολείου μας
 
 

Υπεύθυνη Προγράμματος: Αργυρή Μπιλιούρη

 
 
Share this:

Μια Έκθεση Στο Σχολείο. “Ιωάννης Καποδίστριας: Διαδρομές στην ιστορία του”

Μια καινοτόμο δράση εγκαινιάζει το σχολείο μας τη φετινή σχολική χρονιά. Η αξιοποίηση των μουσείων, των εκθέσεων και των εκθεμάτων τους στην εκπαιδευτική πράξη κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά και η παρακολούθηση προγραμμάτων μουσείων έχει προστιθένη αξία στην διδακτική διαδικασία. Με γνώμονα τα οφέλη της καθημερινής επαφής των μαθητών με εκθέματα μιας επιτυχημένης έκθεσης συνεργαστήκαμε με την κ. Τζομάκα, Υπεύθυνη του Europe Direct του Δήμου Ναυπλιέων και επανεκθέτουμε σε χώρο του σχολείου για την τρέχουσα σχολική χρονιά μέρος της έκθεσης “Ιωάννης Καποδίστριας: Διαδρομές στην ιστορία του” από τις 29 Σεπτεμβρίου 2019. Η έκθεση περιλαμβάνει υλικό από την ομώνυμη έκθεση της Βουλής των Ελλήνων και θα αποτελέσει την αφετηρία υλοποίησης εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσειακής Αγωγής και Τοπικής Ιστορίας με θέμα το Ιωάννη Καποδίστρια. Αφενός θεμελιώνουμε τη δράση “Το Μουσείο έρχεται Σχολείο” με στόχο να αναδείξουμε την αξία της μουσειακής εκπαίδευσης (learning in a museum) και αφετέρου να συνεχίσουμε τη δράση του σχολείου μας “Μαθητές ξεναγούν μαθητές” καθώς θα δεχτούμε μαθητές άλλων σχολείων και θα τους ξεναγήσουν μαθητές της Στ’ σε αυτήν με δημιουργικό τρόπο.

https://www.argolikeseidhseis.gr/2019/09/blog-

Share this: