Ε1 Πρόγραμμα Βρυζαντινής Ιστορίας

Τελειώνοντας το πρόγραμμα που αφορούσε την Βυζαντινή ιστορία οι μαθητές του Ε1 με την δασκάλα τους Δρίτσα Αικατερίνη, δημιούργησαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, το γνωστό σε όλους μας φιδάκι. Οι ομάδες συγκέντρωσαν ερωτήσεις από όλη την βυζαντινή ιστορία…και το παιχνίδι ξεκίνησε! Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν κι έτσι η γνώση μέσα από παιγνιώδη τρόπο εδραιώθηκε στα παιδιά με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο.

Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ 
https://sway.office.com/FY33u0DM32wrTuVp?ref=Link&loc=play

Share this:

Ε2 – Η γεωγραφία είναι cool

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου τμήματος της Ε τάξης (Ε2) του 4ου Δ.Σχ. Ναυπλίου  με τον δάσκαλο τους Γεωργόπουλου Σωτήρη, προχώρησαν σε:  Αναγνώριση μερών ενός ποταμού (πηγή, κυρίως ροή, εκβολές) μέσω μακέτας τρισδιάστατης απεικόνισης (3d), κατασκευασμένη από χαρτόνι και πλαστελίνη.
Η γεωγραφία (μπορεί να) είναι cool!

Share this:

Ε2 – Μακέτες της Κύπρου, της Κρήτης και της Πελοποννήσου φτιαγμένες με πολύ κέφι και χρώμα

Οι μαθητές/τριες του Ε2 τμήματος του 4ου Δ.Σχ. Ναυπλίου ανακαλύπτουν τις γεωμορφολογικές πτυχές της Ελλάδας μέσω της χρήσης πλαστελίνης.  Γαλάζιες, μπλε, πράσινες, κίτρινες και καφέ πλαστελίνες μετατρέπονται σε θάλασσες, πεδιάδες και βουνά! Το παιχνίδι των αισθήσεων μετατρέπεται σε αφετηρία της γνώσης! Μακέτες της Κύπρου, της Κρήτης και της Πελοποννήσου φτιαγμένες με πολύ κέφι και χρώμα!

 

 

Share this:

Erasmus ΚΑ121 – Job Shadowing (Παρακολούθηση Εργασίας )

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus 121 το σχολείο μας υποδέχτηκε 2 εκπαιδευτικούς από το Burgos της Ισπανίας για παρακολούθηση εργασίας, από τις 31/3/2023 έως τις 6/4/2023.  

Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν καινοτόμα εκπ/κα προγράμματα σε τάξεις του σχολείου μας, ξεναγήθηκαν στο Παλαμήδι και σε σημεία ενδιαφέροντος της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου από τους μαθητές της Ε Τάξης καθώς και στην Εθνική Πινακοθήκη από τους μαθητές της ΣΤ Τάξης.

Η φιλοξενία μας είχε οργανωθεί από τη Δ/ντρια του σχολείου κ. Τζανή Γεωργία, την ομάδα των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στα προγράμματα Erasmus του σχολείου μας και συγκεκριμένα την Αισώπου Αικατερίνη, Γκολέμη Αναστασία, Γουγουτσά Ιφιγένεια, Γουγουτσά Χρύσα, Δρίτσα Αικατερίνη, Καββαδία Ευαγγελία, Κωνσταντινίδου Νίκη και Μελά Ουρανία καθώς και από τους εκπαιδευτικούς Γεωργόπουλο Σωτήρη, Κατσούρη Γεώργιο, Τσουρούνη Αναστασία και Τάτση Κωνσταντίνο. Οι εκπαιδευτικοί από την Ισπανία έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από την υποδοχή και την φιλοξενία εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η ΔΕΥΑ Ναυπλίου μια φορά ακόμα βοήθησε την παρουσίαση μέρους των προγραμμάτων μας με τον εκπρόσωπο της κ. Πατάτση.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά το label art για την δωρεάν εκτύπωση φυλλαδίων-οδηγών ξενάγησης για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς μας.

https://www.argolikeseidhseis.gr/2023/04/4_9

Share this:

5 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Ε3

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την Τετάρτη 5 Απριλίου, οι μαθητές της Ε 3τάξης με τη δασκάλα τους Ουρανία Μελά, είχαν την χαρά να γνωρίσουν την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ευαγγελία Πέτα. Η κυρία Πέτα, που ζει και εργάζεται στη Ρόδο, συναντήθηκε μαζί μας διαδικτυακά. Αρχικά,  μας παρουσίασε το νέο βιβλίο της με τίτλο « Ταξίδι στα νησιά των κοραλλιών», , και μας είπε για το πώς ξεκίνησε η ιδέα συγγραφής του. Στη συνέχεια διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου της, παρουσίασε εικόνες από τόπους μακρινούς και από απειλούμενα θαλάσσια είδη που ενθουσίασαν αλλά και προβλημάτισαν τους μαθητές. Στο διάλογο που αναπτύχθηκε με τη συγγραφέα είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να θέσουν ερωτήματα τόσο για την ηρωίδα και την πλοκή του βιβλίου, όσο και για την ίδια τη συγγραφέα: Από πού αντλεί την έμπνευσή της, πότε ξεκίνησε να γράφει για πρώτη φορά και αν θα άφηνε τη σχολική τάξη για να αφιερωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή βιβλίων.
Ευχαριστούμε την κυρία Πέτα για την ευκαιρία που έδωσε στα παιδιά να τη γνωρίσουν και να συζητήσουν μαζί της ! Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους!

Share this:

Περιήγηση στο Ναύπλιο – Ε’ Τάξη

Οι μαθητές της Ε’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου,  με την υποστήριξη των δασκάλων τους Αισώπου Αικατερίνης, Σωτήρη Γεωργόπουλου, Κατερίνας Δρίτσα και Ουρανίας Μελά, στα πλαίσια της διάχυσης του προγράμματος των καινοτόμων πρακτικών Erasmus ΚΑ121, ξεναγούν του εκπαιδευτικούς από την Ισπανία στα αξιοθέατα του Ναυπλίου. 

Πληροφορίες συλλέχθηκαν από τους μαθητές από το site του Δήμου Ναυπλιέων. 

https://nafplio.gr/arxaiologikoixoroiseimiamenu.html

https://www.nafplio-tour.gr/

Περιήγηση στο Ναύπλιο
Share this:

22 Μαρτίου 2023. Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η ΣΤ΄3 τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου με την καθοδήγηση της δασκάλας μας κ. Ευαγγελίας Καββαδία, στα πλαίσια των  Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και προγράμματος eTwinning ,ασχοληθήκαμε με το ΝΕΡΟ και τη σημασία του στη ζωή μας. Με την αμέριστη βοήθεια της Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου και κυρίως του Προέδρου της κ. Γεωργίου Καχριμάνη ολοκληρώσαμε το πρόγραμμά μας και έφτασε η ώρα να το παρουσιάσουμε στην πόλη μας. 

Σήμερα γιορτάζει το Νερό!

Αυτό το πολύτιμο αγαθό, το οποίο υπάρχει παντού γύρω μας και είναι χρέος μας να το προστατεύουμε.
Φιλοξενήσαμε μαθητές της Δ’ και της Στ’2 τάξης από το Δ.Σ. Δρεπάνου και μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης από το Δ.Σ. Νέας Τίρυνθας στην Πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου και στον χώρο του Βουλευτικού με σκοπό να τους μεταδώσουμε τις γνώσεις που εμείς έχουμε κατακτήσει μέσα από την ενασχόλησή μας με το ΝΕΡΟ. 
Ξεκινήσαμε δημιουργώντας και διακοσμώντας τους σταθμούς μας. Κάθε σταθμός είχε ένα όνομα σχετικό με τον κύκλο του νερού.

Οι φιλοξενούμενοι μαθητές χωρίστηκαν σε 5 ανάμεικτες ομάδες και φόρεσαν το αντίστοιχο χρώμα μπλουζάκι. 

Κάθε ομάδα οδηγήθηκε σε έναν σταθμό και μετά πήγαινε στον επόμενο σταθμό.

Σταθμός 1 = Σταγόνες

Εδώ οι μαθητές φύτεψαν ο καθένας το δικό του φυτό και έμαθαν για τη σημαντικότητα του νερού στους φυτικούς οργανισμούς 

Σταθμός 2 = Υδρατμοί

Εδώ οι μαθητές έδειξαν τη χημική ένωση του νερού (Η2Ο) και ο Χημικός Μηχανικός της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. κ. Πατάτσης μας έκανε πειράματα και μετρήσεις! Μαγικό!!!

Σταθμός 3 = Πηγή

Εδώ οι μαθητές άκουγαν την αφήγηση του αρχαίου ελληνικού άθλου ” Ο Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα”, έπειτα καλούνται να αποτυπώσουν ό,τι τους εντυπωσίασε με παγωμένη εικόνα χρησιμοποιώντας κάποια αντικείμενα και υφάσματα! 

Σταθμός 4 = Ποτάμι

Εδώ όλα ήταν εντελώς αταίριαστα και ταυτόχρονα απόλυτα ταιριαστά. Χρησιμοποιώντας καλαμάκια, νερό, τέμπερες, μεγάλα χαρτόνια και….. μεγάλες ανάσες… δημιουργήσαμε ΤΕΧΝΗ

Σταθμός 5 = Σύννεφο

Εδώ είναι πια η εποχή μας! Οι φιλοξενούμενοί μας απαντούσαν στις ερωτήσεις ψηφιακού κουίζ που είχαμε δημιουργήσει με βάση τις πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. 

Σε όλες τις δραστηριότητες οι μαθητές μιλούσαν με τους μαθητές. Η συνεχόμενη ροή της δράσης μάς έκανε να μη βαρεθούμε και να γνωριστούμε όλοι με όλους. 
Έπειτα στην αίθουσα του Βουλευτικού παρουσιάσαμε τη δουλειά μας, την ιστοσελίδα μας και το ταξίδι μας μαζί με το νερό στον Αργολικό Κόλπο και ακούσαμε με προσοχή την εισήγηση του κ. Θεοδόση Σπαντιδέα σχετικά με τις Κρήνες του Ναυπλίου, με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο που έχει γράψει ο ίδιος και έχει εκδοθεί από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν.
Οι φιλοξενούμενοι μαθητές έδειξαν να χάρηκαν πολύ και να έμαθαν πολλά!

Ο στόχος μας επετεύχθη!
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου, πρωτίστως τον Πρόεδρό της κ. Καχριμάνη Γεώργιο για την απόλυτη ηθική και οικονομική βοήθειά του στην διοργάνωση αυτής της εκπαιδευτικής δράσης. Τα μπλουζάκια, τα βιβλία, τα φυτά, τα γλαστράκια, οι αφίσες, τα παζλ, τα χρώματα,  τα σνακ, οι μετακινήσεις, οι φωτογραφίες, η βιντεοσκόπηση, οι μεταφορές αντικειμένων… Οτιδήποτε χρειαστήκαμε πρόθυμα καλύφθηκε από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Πραγματικά είμαστε ευγνώμονες!

Ταυτόχρονα ο Χημικός Μηχανικός της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., κ. Πατάτσης Γεώργιος, μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις του και μας βοήθησε με τα πειράματά του να καταλάβουμε πόσο καθαρό και πόσιμο είναι το νερό.
Εμείς με τη σειρά μας δίνουμε την υπόσχεση πως θα είμαστε ευσυνείδητοι πολίτες και θα προστατεύουμε το περιβάλλον μας, όχι μόνο με το να μη σπαταλάμε νερό αλλά και με το να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, με σκοπό την εξοικονόμηση χαρτιού, υπηρεσία που προσφέρει η Δ.Ε.Υ.Α.Ν.
Ευχαριστούμε πολύ τον Προοδευτικό Σύλλογο “ο Παλαμήδης”  και τον Πρόεδρό του κ. Σπαντιδέα Θεοδόσιο για την εισήγησή του σχετικά με την ύδρευση της πόλης μας και τις όμορφες κρήνες της. Ο λόγος του μαγευτικός και άμεσος! 
Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Ναυπλιέων για την παραχώρηση και τη φροντίδα των χώρων. 
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους εκπαιδευτικούς και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη δράση μας.  
Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς, που μας βοήθησαν στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αυτής της δράσης.

Εμείς τα παιδιά θα κάνουμε τον κόσμο καλύτερο….!!!

 

https://www.argolikeseidhseis.gr/2023/03/4_23.html

 

Share this:

Etwinning F.L.Y – Ε Τάξη

Στο πλαίσιο του etwinning F.L.Y που υλοποιεί η Ε Τάξη του σχολείου μας, οι μαθητές των τμημάτων με την βοήθεια των εκπαιδευτικών Αισώπου Αικατερίνης, Γεωργόπουλου Σωτήρη, Δρίτσα Αικατερίνης και Μελά Ουρανίας, συναντήθηκαν διαδικτυακά με τους μαθητές του σχολείου της Ρουμανίας, τους χαιρέτησαν, παρουσίασαν μια παραδοσιακή ιστορία και τους ρώτησαν ερωτήσεις κατανόησης. Στην συνέχεια άκουσαν την δική τους παραδοσιακή ιστορία και απάντησαν στις ερωτήσεις κατανόησης κειμένου που τους ρώτησαν οι μαθητές από την Ρουμανία. Κλείνοντας τους χαιρέτησαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη φορά.
 
Share this:

Αυτοκράτορες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας – Ε1

Σε συνέχεια του προγράμματος που υλοποιείται στο μάθημα της ιστορίας για τους αυτοκράτορες της βυζαντινής αυτοκρατορίας, οι μαθητές του Ε1 με την καθοδήγηση της δασκάλας του Κατερίνας Δρίτσα, χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Έγραψαν διαλόγους, σκηνοθέτησαν κι έπαιξαν ένα μικρό θεατρικό για κάθε αυτοκράτορα. Είχε προηγηθεί η κατασκευή αυτοκρατορικών στρεμμάτων, τα οποία οι μαθητές τα φόρεσαν με μεγάλο ενθουσιασμό νιώθοντας ότι μεταμορφώνονται σε αυτοκράτορες και αυτοκράτειρες. Ακολούθησε μια επιπλέον δράση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που ενθουσίασε τα παιδιά Με την πολύτιμη βοήθεια της δασκάλας Πληροφορικής Νίκης Κωνσταντινίδου έγινε μαγνητοφώνηση της φωνής τεσσάρων παιδιών που κάθε ένα από αυτά έκανε τον Μ. Κωνσταντίνο τον Ιουστινιανό,, την Θεοδώρα και τον Ηράκλειο. Εν συνεχεία, η φωνή τους με την βοήθεια της τεχνολογίας τοποθετήθηκε σε μια κινούμενη εικόνα που αναπαριστούσε τους παραπάνω αυτοκράτορες και φαινόταν σαν η εικόνα να ,ζωντάνευε και να μας μιλούσε. Η δράση αυτή, χαροποίησε ιδιαίτερα τους μικρούς μαθητές, γιατί συναντήθηκε το παρελθόν και το παρόν με την βοήθεια της τεχνολογίας.

 

 

Share this: