Το ηλιακό μας σύστημα – Ε1 και Ε2 Εργαστήρια δεξιοτήτων

Οι μαθητές των τμήματων Ε1 και Ε2 με την εκπαιδευτικό πληροφορικής Κωσταντινίδου Νίκη, στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων, είχαν ως στόχο την δημιουργία ταινίας σχετική με Το ηλιακό μας σύστημα. Η ταινία αυτή περιέχει διάφορες τεχνικές δημιουργίας βίντεο όμως οι μαθητές με την εκπαιδευτικό εστίασαν στην τεχνική Stop motion animation. Οι μαθητές για να καταλήξουν στο αποτέλεσμα πέρασαν από όλα τα στάδια που απαιτούνται για την δημιουργία μίας ταινίας. Αρχικά ξεκίνησαν με την αποτύπωση του σεναρίου στο χαρτί και πέρασαν στην σκηνοθεσία. Έπειτα έγιναν όλες οι απαραίτητες λήψεις με το πρόγραμμα stop motion studio στο εργαστήριο πληροφορικής. Χρησιμοποιήθηκαν φορητές συσκευές, τρίποδα και φώτα που τα διαχειρίστηκαν μόνοι τους οι μαθητές. Ακολούθησε η συλλογή των απαραίτητων εικόνων, ήχων και πληροφοριών που χρειάζονταν για την ταινία. Τέλος έγιναν όλες οι ηχητικές εγγραφές από τους μαθητές καθώς και το μοντάζ για το τελικό αποτέλεσμα. 

 

 

 

 

Share this:

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ από το Ε1

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας μαθητές δούλεψαν ομαδικά και παρέδωσαν δύο ξεχωριστές παρουσιάσεις με πληροφορίες για τα Κυκλώπεια τείχη και την Χαμένη Ατλαντίδα.
Στην ομάδα συνεργάστηκαν οι Στέφανος Π., Στέλλα Κ., Διονύσης Α.. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για το επαγγελματικό αποτέλεσμα που παρέδωσαν και για το μήνυμα που δίνουν ότι “όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά”.
 
 
 
Share this:

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ… ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΣΤΟ eTwinning ShaCH

Η επιλογή του λογότυπου για το ShaCH eTwinning project πραγματοποιήθηκε με ψηφοφορία. Για την επιλογή του ψήφισαν 758 άτομα από τις 3 συμμετέχουσες χώρες, δραστηριότητα που εξασφαλίζει την συμμετοχή στο πρόγραμμα, τη διαύγεια των αποτελεσμάτων και αναδεικνύονται οι δημοκρατικές αρχές που διαπνέουν το έργο. Τα έργα ήταν έξι. Συγχαρητήρια για όλες τις δημιουργίες.
Όμως, το σχολείο μας είναι περήφανο γιατί το νικητήριο logo είναι δημιουργία της μαθήτριας της ΣΤ’ τάξης Αριάδνας Χασάπη.

 

Share this:

Πόσο … αθώα είναι μια σοκολατίτσα – Στ1

Με αφορμή το πρόγραμμα με θέμα: « Πόσο … αθώα είναι μια σοκολατίτσα;» που υλοποίησε η ΣΤ1 τάξη με την δασκάλα τους Μελά Ουρανία,  στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα Δημιουργώ και Καινοτομώ Δημιουργική σκέψη και Πρωτοβουλία, Οικονομία και ηθική, η μαθήτρια του τμήματος Ειρήνη Ανδριανού, έφτιαξε με τη βοήθεια του ψηφιακού εργαλείου ANIMAKER, μια ιστοριούλα με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης μιας σοκολάτας! Είναι δίκαιο το Παγκόσμιο εμπόριο; Πόσο αφορά τον καθένα μας; Τι δύναμη έχουμε ως καταναλωτές; Πώς θα μπορούσε να γίνει η επίτευξη των 17 Παγκόσμιων Στόχων; Μια ιστοριούλα για ενημέρωση, προβληματισμό και ανάληψη δράσης για όλους μας!

Κλικ στην εικόνα για να δείτε το animation

 

Share this:

ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου γιόρτασε στις 9 Μαΐου την Ημέρα Ευρώπης. Η ενδοσχολική εκδήλωση που αφορούσε μαθητές και εκπαιδευτικούς είχε θέμα: «Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του σχολείου μας» και παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι δράσεις που υλοποιούνται από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα προγράμματα που υλοποιούνται είναι ERASMUS+, eTwinning, T4E, SELFIE.

Η Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Αργυρή Μπιλιούρη, παρουσίασε τα στοιχεία που εφαρμόζει το σχολείο και του προσδίδουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Επίσης, αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία της ετικέτας eTwinning School 2021-22, που έχει κερδίσει το σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί (Αισώπου Αικατερίνη, Καββαδία Ευαγγελία, Μελά Ουρανία, Ρέμπελου Ελένη, Τζανή Γεωργία, Τράκα Φωτεινή) παρουσίασαν τα έργα στην ολότητά τους και οι μαθητές μοιράστηκαν με τους συμμαθητές τους δικά τους έργα (παραγόμενα των έργων που συμμετείχαν) ή έδειξαν πώς μπορούν να αξιοποιηθούν εκπαιδευτικά ψηφιακά εργαλεία για τη μάθηση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εισήγηση της κ. Αισώπου σχετικά με τον εκφοβισμό στον εργασιακό χώρο στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις για το σύνολο της εκπαιδευτικής σχολικής μας κοινότητας, συνεχίζει δυναμικά και προτείνει ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή των σχολείων σε αυτά.

Είπαν για εμάς : https://www.argolikeseidhseis.gr/2022/05/

Share this:

6 Μαρτίου- ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ : Ο Αναστάσης και οι ήρωες εν δράσει! -Δ3

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, οι μαθητές/τριες του Δ3 του Σχολείου μας , με τη βοήθεια της δασκάλας τους κ. Ελένης Ρέμπελου, δημιούργησαν ένα ψηφιακό παραμύθι μέσω του οποίου επιλέγουν να πουν ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό ή αλλιώς θυματοποίηση (bullying) που αποτελεί στις μέρες μας την πιο διαδεδομένη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον. Στόχος της δράσης αυτής ήταν οι μαθητές να κατανοήσουν τις σοβαρότατες συνέπειες του φαινομένου αυτού, να αναπτύξουν δεξιότητες κοινωνικής ευαισθησίας και ενσυναίσθησης, καθώς επίσης και στρατηγικές για την έγκαιρη αντιμετώπιση, αλλά και για την πρόληψη εκδήλωσής του.
Η δράση διήρκησε μία εβδομάδα και υλοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, των δράσεων φιλαναγνωσίας και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συνδέθηκε με το πρόγραμμα eΤwinning, με θεματολογία τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα που εκπονείται αυτό το διάστημα. Οι μαθητές/τριες επέλεξαν ως κεντρικό ήρωα του παραμυθιού τον μικρό Αναστάση, έναν μαθητή Δημοτικού, αρκετά ντροπαλό και «μαζεμένο», που αγαπούσε πολύ τη συντροφιά των λογοτεχνικών βιβλίων. Ο Αναστάσης, τον τελευταίο καιρό έχει γίνει στόχος της επιθετικής συμπεριφοράς μαθητών μεγαλύτερης τάξης και ακόμα δεν έχει βρει τη δύναμη να αποκαλύψει το πρόβλημά του σε κανέναν. Δράση αναλαμβάνουν τέσσερις ήρωες της παιδικής λογοτεχνίας, καθόλου τυχαίοι μιας και οι ίδιοι, εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού. Ο Όλιβερ Τουίστ, ο Κουασιμόδος, ο Μπαρμπα-Θωμάς και ο Χάρι Πότερ, αποφασίζουν με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, να εξοπλίσουν τον Αναστάση με όλα εκείνα τα απαραίτητα όπλα που χρειάζεται για να νικήσει τον γίγαντα που λέγεται «Εκφοβισμός»….
Οι μαθητές/τριες δημιούργησαν εικόνες εμπνευσμένες από το παραμύθι που έγραψαν και τραγούδησαν το τραγούδι «Όπου υπάρχει αγάπη» του Στέφανου Βαρελά. Προϊόν του προγράμματος ήταν η δημιουργία του ψηφιακού παραμυθιού μέσω της εφαρμογής bookcreator. Μέσω του προγράμματος αυτού, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες γραπτής έκφρασης, εικαστικής αποτύπωσης, δραματοποίησης και μουσικής, με σκοπό τη συνειδητοποίηση των συναισθημάτων, των αντιλήψεων και των συμπεριφορών τόσων των ίδιων όσο και των συμμαθητών τους. Κατανόησαν πως βασικό στοιχείο της εκφοβιστικής συμπεριφοράς αποτελεί η διαφορετικότητα και πως ο σεβασμός, η αποδοχή και η κατανόηση της διαφορετικότητας των ανθρώπων αποτελούν τη λύση για την εξάλειψη του φαινομένου αυτού.
Στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος συμμετείχαν η Διευθύντρια του Σχολείου μας, κ. Αργυρή Μπιλιούρη, καθώς και η καθηγήτρια Μουσικής κ. Αναστασία Τσουρούνη.

Κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε το ψηφιακό παραμύθι

Έγραψαν για εμάς: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/373523_sholeio-nayplioy-

Share this:

6 Μαρτίου – “Η ΤΟΥΡΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ” – Δ1

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, η δασκάλα του Δ1 κ. Αικατερίνη Δρίτσα ζήτησε από τους μαθητές/τριές της να καταγράψουν τα υλικά που κάνουν μια καρδιά όμορφη και χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο καλό. Οι μαθητές/τριες κατέγραψαν τα υλικά, τα ανακάτεψαν και έφτιαξαν την “τούρτα των συναισθημάτων”. 
Η τούρτα απέκτησε εικόνα με τη βοήθεια των ψηφιακών εφαρμογών και τα παιδιά του Δ1, με αφορμή την #Παγκόσμια  Ημέρα  κατά του Σχολικού Εκφοβισμού,  την μοιράζονται μαζί σας με την προτροπή να συλλέξετε τα προτεινόμενα υλικά, να τα βάλετε στην καρδιά σας και να γίνετε καλύτεροι για εσάς και για τους άλλους.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
 
Share this:

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ του Δ1 ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ – «Όλο το σχολείο μια αγκαλιά»-P2P teaching

Οι μαθητές του Δ1 έμαθαν από την κ. Μυρτώ Δημητρίου να φτιάχνουν οριγκάμι. Αυτή τη γνώση στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Όλο το σχολείο μια αγκαλιά», οι μαθητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αναλάβουν τη δράση, τη μοιράστηκαν με τους μαθητές όλου του σχολείου και τους έμαθαν να κατασκευάσουν origami καρδιές, με στόχο να φτιάξουν μια μεγάλη καρδιά-ένα συλλογικό έργο- που χτυπά από όλους για όλους.
 
 
 
 
 
Share this:

Η “Μπάμπουσκα” από το Γ2

Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, οι μαθητές του Γ2 με τη δασκάλα τους κ. Βασιλείου Μιλένα, επισκέφτηκαν τον πολυχώρο «Φουγάρο».

Εκεί, η θεατροπαιδαγωγός κ. Ρίτα Ζηκίδου διάβασε στα παιδιά το παραμύθι της Ξένιας Καλογεροπούλου «Η Μπάμπουσκα». Ένα παραδοσιακό ρωσικό παραμύθι, στο οποίο η «Μπάμπουσκα», μία Ρωσίδα γιαγιά, η οποία με ό,τι είχε κατάφερνε πάντα να μοιράσει δώρα στα παιδιά.

Στη συνέχεια, τα παιδιά έφτιαξαν με τη βοήθεια της κ. Ζηκίδου πολύ όμορφες κατασκευές από χαρτόνι, για να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Share this: