Λαχανόκηπος: η Ανοιξιάτικη Σπορά

 
Share this:

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄τάξης, οι δασκάλες τους κα Μάρω και κα Μαίρη, η Διευθύντρια κα Ζέτα κι η δασκάλα του τμήματος ένταξης κα Δώρα ντύθηκαν στα μπλε και φωτογραφήθηκαν, τιμώντας την ημέρα.

Τα παιδιά χρωμάτισαν σχετική ζωγραφιά, με κύριο χρώμα το μπλε, χρώμα το οποίο έχει καθιερωθεί για τον αυτισμό. Οι ζωγραφιές πλαισίωσαν σχετική αφίσα που δημιουργήθηκε από τις εκπαιδευτικούς και αναρτήθηκε σε κοινή θέα, σε χώρο του σχολείου.

Μαθητές μεγαλύτερων τάξεων διάβασαν το βιβλίο “Τι έχει ο Γιάννης; Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό”, προκειμένου να αποκτήσουν αδρή άποψη για τη συγκεκριμένη διαταραχή.

 

 

Share this:

Α τάξη – Φύτευση λουλουδιών

Τον ερχομό της αναγέννησης της φύσης γιόρτασαν συμβολικά οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας με αφορμή την ημερολογιακή άφιξη της άνοιξης. Τα παιδιά προσκλήθηκαν να φυτέψουν λουλούδια, για να ομορφύνουν τα παρτέρια μπροστά από τις αίθουσες διδασκαλίας μας. Παράλληλα μιλήσαμε για τον διαχωρισμό των εποχών και τα χαρακτηριστικά τους, όπως και για τις συνθήκες ανάπτυξης των φυτών.

Σκοπός της οικείας από τα βάθη των χρόνων δράσης που συμβαίνει στα περισσότερα ελληνικά σπίτια όπως και σε  όλο τον κοσμο είναι η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την αναγκαιότητα του πράσινου, ιδιαίτερα μέσα στις πόλεις, και η υποστήριξη σε κάθε κινητοποίηση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Οι εκπαιδευτικοί Μαίρη Αλεξίου και Μάρω Παπανδριανου μίλησαν στους μαθητές για την υπευθυνότητα μέσω της φροντίδας των νεαρών φυτών, στάση που προσδοκά την εξέλιξη της αυτονομίας και της συνεργασίας και στοχεύει στην υιοθέτηση των απαραίτητων για όλα τα παιδιά κοινωνικών δεξιοτήτων. Οι έρευνες έχουν αποδείξει πως η υπευθυνότητα σχετίζεται με υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης και πως τα  παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, εάν τους δώσουμε ευκαιρίες. Ευχαριστούμε τους γονείς για τη συνεργασία και την προσφορά τους, ευχαριστούμε κυρίως τα παιδιά που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη δράση αυτή!

“Ήρθε πάλι άνοιξη! Η γη είναι σαν μικρό παιδί που απαγγέλει ποιήματα!” – Ράινερ Μαρία Ρίλκε

 

Share this:

Ημέρα κατά της βίας 6/3/24

Με αφορμή την 6η Μαρτίου παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, οι μαθητές των τμημάτων Α2, Γ2, Β1 με την δασκάλα τους Καλογεροπούλου Ελένη στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων, πραγματοποιήσαν δράσεις. 

Οι μαθητές του Α1 με την δασκάλα τους Μάρω Παπανδριανού, δημιούργησαν μία αφίσα για το λουλούδι της φιλίας 

Οι μαθητές του Α1 με τη δασκάλα τους Τούντα Χριστίνα στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων δημιούργησαν: 

Οι μαθητές της Ε τάξης άδραξαν την ευκαιρία και συζήτησαν στις τάξεις τους για την βία, τον σχολικό εκφοβισμό και για ότι τους προβληματίζει. Στη συνέχεια μαζί με τις εκπαιδευτικούς Γουγουτσά Χρ. και Τζανή Γεωρ. είπαν ένα ηχηρό ΟΧΙ στη βία κάθε μορφής. Με τις τσάντες τους σχεδίασαν στον προαύλιο χώρο συνθήματα όπως “ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ”,  ενώ άφησαν να πετάξουν ψηλά στον ουρανό άσπρα και μαύρα μπαλόνια.  Πέταξαν από τη ζωή το ΜΑΥΡΟ της ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, της ΒΙΑΣ – της ΘΛΙΨΗΣ, της ΑΣΧΗΜΙΑΣ, του ΦΟΒΟΥ και ύψωσαν ψηλά το ΑΣΠΡΟ της ΕΛΠΙΔΑΣ – του ΣΕΒΑΣΜΟΥ – της ΑΓΑΠΗΣ, αξίες που θα έχουν βαθιά μέσα τους.  Αξίες που θα τους ενώνουν.

Πλέον μιλάμε ΔΥΝΑΤΑ
Πλέον λέμε με θάρρος ΟΧΙ 

Στη συνέχεια οι μαθητές της ΣΤ τάξης με τις εκπαιδευτικούς Γεωργίτσα Αικ, Γουγουτσά Ιφ., Μελά Ουρ.  ολοκλήρωσαν τις δράσεις σχεδιάζοντας με τις τσάντες τους τη λέξη ΜΙΛΑ. Οι μεγαλύτεροι μαθητές συμβουλεύουν τους μικρότερους. 

Έχουμε φωνή…ας την χρησιμοποιήσουμε σωστά.  

 

Share this:

Λαχανόκηπος – Συνάντηση με τη Γεωπόνο κα Μαρκούτη Χριστίνα

 
 
 
 
 
 
Share this:

Στ τάξη – Επίσκεψη στο Γηροκομείο Ναυπλίου

Με αφορμή της άγιες μέρες που πλησιάζουν, οι μαθητές της Στ τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών Αικατερίνης Γεωργίτσα,  Γουγουτσά Ιφιγένεια και Μελά Ουρανία επισκέφθηκαν το γηροκομείο Ναυπλίου. Οι μαθητές μας πρόσφεραν χειροποίητα γλυκά και ζυμωτό ψωμί, που έφτιαξαν οι ίδιοι μέσα στο χώρο του σχολείου, στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τραγούδησαν τα κάλαντα, συνομίλησαν μαζί τους και αντάλλαξαν ειλικρινής ευχές. Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν ιδιαιτέρως συγκινητικές καθώς τα παιδιά με το ζεστό τους χαμόγελο, τα αυθόρμητα χειροκροτήματα τους και τη θερμή αγκαλιά τους έδειξαν το σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη τους στους ηλικιωμένους.

Η επίσκεψη έκλεισε με μία υπόσχεση “Δε σας ξεχνάμε θα ξανάρθουμε σύντομα”.

Share this:

Το σχολείο μας μεταλαμπαδεύει τις παραδόσεις στα παιδιά του

Οι μαθητές της Β΄ τάξης με τις δασκάλες τους κκ Αργέντου, Καλογήρου και Τράκα και οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με τις δασκάλες τους κκ  Γεωργίτσα, Γουγουτσά Ιφ. και Μελά, ζύμωσαν ψωμί και παρασκεύασαν μελομακάρονα. Οι μυρωδιές πλημμύρισαν το χώρο και τις καρδιές μας. 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους. 

Share this:

Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο: «Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Ανάπτυξη του Οικολογικού Πολιτισμού των Μαθητών»

Το σχολείο μας συμμετείχε διαδικτυακά, την Πέμπτη 26/10, στο 2ο Διεθνές Μεθοδολογικό-Πρακτικό Συνέδριο «Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Ανάπτυξη του Οικολογικού Πολιτισμού των Μαθητών»με την εισήγηση “Education for Sustainabilty” και συγκεκριμένα για τον Λαχανόκηπο της Β’ τάξης του σχολείου μας και την παιδαγωγική του αξιοποίηση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το “SAULĖS” Δημοτικό Σχολείο της Λιθουανίας, το Κέντρο Εκπαίδευσης της Πόλης Šiauliai και την Ακαδημία Šiauliai του Πανεπιστημίου του Vilnius (VUŠA). Περισσότεροι από 68 συμμετέχοντες ερευνητές, επαγγελματίες και εκπρόσωποι σχολικής διοίκησης, από τη Λιθουανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και παρουσίασαν πάνω από 18 εισηγήσεις. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις στρατηγικές για την ανάπτυξη της οικολογικής κουλτούρας των μαθητών στο σχολείο και στα μέσα εφαρμογής τους. Οι παρουσιάσεις τόνισαν τη σημασία της δικτύωσης με άλλους φορείς (κοινωνικούς εταίρους), προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη εκπαίδευση των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την διαμόρφωση αξιακών στάσεων και την ανάπτυξη της ευθύνης για βιώσιμη δράση. Οι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν παραδείγματα πρακτικών δραστηριοτήτων, πρωτοβουλιών που υλοποιούν στο σχολείο σε διάφορα μαθήματα, σε εκδηλώσεις της κοινότητας κ.λπ.

Share this:

Πράξη αγάπης – Make a Wish 2022

Το Αστέρι της Ευχής αξιοποιήθηκε δημιουργικά από τους μαθητές του σχολείου μας. Μία πράξης αγάπης για τα παιδιά με σοβαρές ασθένειες έγινε από το σχολείο μας. Όλοι μαζί συμμετείχαμε σε αυτή τη δράση που προσφέρει για την ίαση παιδικών ψυχών.

 

Share this: