Η παιδική φαντασία “στο ταξίδι της” σχεδιάζει, δημιουργεί και κατασκευάζει τα όμορφα πράγματα που έχει ονειρευτεί.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1 και Γ2.
Οι δασκάλες των τάξεων Γκέλυ Καλογήρου και Κατερίνα Αργέντου
Την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025 και στα πλαίσια του προγράμματος myth2space είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουν οι μαθητές μας με τον κ. Αδριανό Γολέμη. Ο Αδριανός Γολέμης είναι γιατρός αστροναυτών και ένας από τους 25 υποψήφιους αστροναύτες (επιλέχθηκε ανάμεσα σε 22.523 άτομα!). Ως γιατρός αστροναυτών έχει ήδη συμμετάσχει σε αποστολές της NASA, παρακολουθώντας την υγεία αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και είναι μόνιμο μέλος της ESA (European Space Agency). Στη συνάντηση εκτός από τα τμήματα του δικού μας σχολείου (Ε1, Ε2. Ε3, Γ3. Δ3) προσκλήθηκαν και άλλα σχολεία συνεργάτες μας, η Ελληνογαλλική Σχολή St Joseph, τα Αρσάκεια Εκάλης και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας.
Τα παιδιά είχαν ετοιμάσει τις ερωτήσεις τους και συνομίλησαν με τον κ. Γολέμη ο οποίος μας έδειξε φωτογραφίες και βίντεο από τις αποστολές που έχει συμμετάσχει και την προετοιμασία που χρειάστηκε να κάνει.
Ευχαριστούμε τον κ. Γολέμη για τη τιμή που μας έκανε και του ευχόμαστε την επόμενη φορά που θα τον δούμε, να μας μιλήσει από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!
Δείτε προηγούμενα σχετικά εδώ :
http://4dim-nafpl.arg.sch.gr/wordpress/?p=5646
http://4dim-nafpl.arg.sch.gr/wordpress/?p=5620
Το σχολείο μας συνεχίζει με ενθουσιασμό το πρόγραμμα Myth2space! Οι μαθητές μας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, συμμετέχουν σε online συναντήσεις με τα συνεργαζόμενα σχολεία, γεμίζοντας τις ημέρες μας με νέες γνώσεις και χαρά. Κάθε συνάντηση είναι μια μοναδική εμπειρία, μια ευκαιρία για να μάθουμε, να συνεργαστούμε, να μοιραστούμε ιδέες, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δημιουργήσουμε δεσμούς φιλίας με μαθητές από άλλα σχολεία. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, οι μαθητές μας όχι μόνο αποκτούν πολύτιμες γνώσεις, αλλά και μαθαίνουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν.
Το σχολείο μας συμμετέχει στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Περιβαλλοντικής & Πολιτιστικής Εκπαίδευσης) με τον τίτλο Μυθολογία και Διάστημα – Myth to space υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Η αφορμή για την ενασχόληση των παιδιών με ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η αποστολή Artemis της NASA και η προσελήνωση της πρώτης γυναίκας και του πρώτου έγχρωμου άνδρα, με απώτερο στόχο την προσεδάφιση στον Άρη, καθώς και η σύνδεση της αποστολής, με τη σοφία της ελληνικής μυθολογίας.
Από το σχολείο μας συμμετέχουν τα τμήματα Γ3, Δ3, Ε1, Ε2, Ε3 με τις εκπαιδευτικούς κκ. Αισώπου, Κωνσταντινίδου, Σαμπρή, Γουγουτσά, Δρίτσα, Μελά, Ρατσιάτου και Τζανή.
Το πρόγραμμα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και την συνεργασία σχολείων με στόχο τη δημιουργία ενός σχολικού πολιτιστικού δικτύου. Έτσι το σχολείο μας συνεργάζεται με τα 4ο ΔΣ Αριδαίας Πέλλας (Γ3), Αρσάκεια Σχολεία Εκάλης(Δ3), Εκπαιδευτήρια Δούκα (Ε1), Ελληνογαλλική σχολή Saint Joseph (Ε2), Αρσάκεια Σχολεία Πάτρας (Ε3). Η πρώτη συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Την Δευτέρα 16/12, στο πλαίσιο του etwinning προγράμματος «TAKE RESPONSIBILITY FOR A MORE LIVABLE WORLD» οι μαθητές του Γ3 με την βοήθεια των εκπαιδευτικών Αισώπου Αικατερίνης και Μελά Ουρανίας, συναντήθηκαν με τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με σκοπό να γνωριστούν και να μιλήσουν για τις αγαπημένες τους ασχολίες.
![]() |
![]() |
Σήμερα 3 Δεκεμβρίου, με αφορμή την παγκόσμια μέρα ατόμων με αναπηρία, στο σχολείο έγιναν δράσεις με τα τμήματα ΣΤ1 και Γ2.
Αρχικά, στο τμήμα ΣΤ1, έγινε συζήτηση σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, τις κατηγορίες που περιλαμβάνουν, την ένταξή τους στην κοινωνία και με ποιους τρόπους μπορούν να στηριχθούν από τους υπόλοιπους πολίτες.
Στη συνέχεια, έγινε λόγος για το δακτυλικό αλφάβητο, που χρησιμοποιούν οι κωφοί κι ακολούθησε σχετική δραστηριότητα, όπου οι μαθητές κι οι μαθήτριες καλούνταν να σχηματίσουν το όνομά τους με τα σύμβολα-γράμματα. Τέλος, τους δόθηκε το ελληνικό αλφάβητο των τυφλών (BRAILLE) και τους ζητήθηκε να γράψουν επίσης το όνομά τους. Οι μαθητές κι οι μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση κι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στις δραστηριότητες που ακολούθησαν.
Κατόπιν, στο τμήμα Γ2, ο εκπαιδευτικός εικαστικός του σχολείου μας, κος Αναστασάκης Δημήτρης, συζήτησε με τους μαθητές και μαθήτριες του τμήματος για τα άτομα με αναπηρία και προχώρησε σε βιωματική δραστηριότητα σχετική την τύφλωση και την αφή.
Η επόμενη δραστηριότητα αφορούσε την προσοχή, τη φαντασία κι αντιληπτική ικανότητα. Στην αρχή, ο εκπαιδευτικός έφτιαχνε σχήματα, στον αέρα και ζητούσε από τους μαθητές και τις μαθήτριες να μαντέψουν ποια είναι και κατόπιν να τα αποτυπώσουν σε ένα φύλλο χαρτί. Επίσης, ο μαθητής/μαθήτρια που έβρισκε το σχήμα, καλούνταν να το σχηματίζει με μαρκαδόρο στον πίνακα. Σταδιακά, ο βαθμός δυσκολίας αυξανόταν, καθώς ο εκπαιδευτικός έφτιαχνε δύο εφαπτόμενα σχήματα, τα οποία έπρεπε οι μαθητές να ονομάσουν.
Οι μαθητές κι οι μαθήτριες πήραν μέρος με μεγάλη προθυμία, προσπάθησαν συνειδητά και διασκέδασαν.
Υπεύθυνη δράσης: Οικονόμου Θεοδώρα – Τμήμα Ένταξης
![]() |
![]() |
Την Τρίτη 1/10, στο πλαίσιο του etwinning προγράμματος «TAKE RESPONSIBILITY FOR A MORE LIVABLE WORLD» που υλοποιούν οι τάξεις Γ3 και Ε2, οι εκπαιδευτικοί Αισώπου Αικατερίνη, Μελά Ουρανία και Τζανή Γεωργία συναντήθηκαν με τους συνεργάτες εκπαιδευτικούς, με σκοπό να γνωριστούν, να συζητήσουν και να αποφασίσουν από κοινού για την πορεία του προγράμματος.
![]() |
![]() |
Σε όλη την Ευρώπη, 700 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη.
Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών υποστηρίζεται και συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Tο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο επιφανέστερος οργανισμός προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ευρωπαϊκής ηπείρου. Περιλαμβάνει 46 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές των τμημάτων Γ3, Δ3 και της Ε’ Τάξης με την βοήθεια των εκπαιδευτικών Αισώπου Αικατερίνης, Γουγουτσά Χρύσας, Δρίτσα Αικατερίνης, Κωνσταντινίδου Νίκης, Μελά Ουρανίας, Ρατσιάτου Ρεγγίνας, Σαμπρή Μαρίας και Τζανή Γεωργίας, γιόρτασαν την μέρα με σχετικές δραστηριότητες.
Οι μαθητές του Γ3 με την βοήθεια της εκπαιδευτικού τους Μελά Ουρανίας, ασχολήθηκε με συνεργατικές και ομαδικές δραστηριότητες όπως « Μετρώ μέχρι το 10 σε 3 γλώσσες», «Αγαπημένο χρώμα, ζώο, φαγητό σε 3 γλώσσες». «5 λέξεις στα Αγγλικά που είναι ελληνικές», «Λίστα με ψώνια», «Παρουσίαση του εαυτού μου», ««Γειά», «Σ’αγαπώ», σε 5 γλώσσες».
![]() |
![]() |