Παιχνίδια κατασκοπείας στη Βιβλιοθήκη μας

Με τα παιχνίδια της ‘Κατασκοπείας’ και της ‘Αλφαβητικής Σειράς’ κλείνει για φέτος η πολύπλευρη δραστηριότητά μας με τη βιβλιοθήκη του σχολείου και τη φιλόξενη αίθουσά της. Οι μαθητές της Β’2 τάξης, εξοικειωμένοι με το περιβάλλον και έτοιμοι να αναμετρηθούν στην εύρεση και καταχώρηση λέξεων από άγνωστα κείμενα, εξάσκησαν για μια ακόμη φορά τις γνώσεις τους με μεγάλη επιτυχία! Τα αποτελέσματα έκαναν περήφανη τη δασκάλα τους Μάρω Παπανδριανού και τα μικρά σαΐνια ευχαριστήθηκαν μια διαφορετική ώρα διδασκαλίας. Και του χρόνου με νέες δράσεις! 
 
 
Share this:

Β2 – Δράσεις στη σχολική βιβλιοθήκη

Με την ολοκλήρωση του 3ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων που προσέγγισε την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών, οι μαθητές της Β’2 τάξης με την εκπαιδευτικό Παπανδριανού Μάρω, παρακολούθησαν ψηφιακή αφήγηση με θέμα ‘Το κόκκινο κοτοπουλάκι’, στον χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης. Το e-book διαβάστηκε και αναλύθηκε στα βασικά νοήματά του που αφορούσαν τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά και πέραν των κύριων κατευθύνσεων, η φιλαναγνωσία καλλιεργήθηκε ως παράλληλος στόχος.
 
Ακολούθως στον ίδιο χώρο τα παιδιά μυήθηκαν στη δημιουργική γραφή μέσα από το παιχνίδι της “τυχαίας γραφής”. Παρήγαγαν σε ομάδες μικρές ιστορίες με εναρκτήριο τυχαίες φράσεις παρμένες από τυχαία επιλεγμένα βιβλία. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από την άψογη συνεργασία που επέδειξαν οι μαθητές, τα κείμενα που δημιουργήθηκαν επιλέχθηκε από τους ίδιους να αφορούν αξίες και κοινωνικές δεξιότητες που επεξεργάστηκαν σε προηγούμενα εργαστήρια δεξιοτήτων και παγκόσμιες ημέρες που γιορτάστηκαν στο σχολείο μας.
 
Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας στη βιβλιοθήκη θα συνεχιστεί με τα παιχνίδια της ‘αλφαβητικής σειράς’ και της ‘κατασκοπείας’, σύμφωνα με σχέδιο δράσης του σχολείου μας για το τρέχον έτος “Βιβλίο… Ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο”. 
 
 
Share this:

Σχολική Βιβλιοθήκη Βιβλιοπερπατήματα – Παγκόσμια ημέρα διαφορετικότητας

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Διαφορετικότητας οι εκπαιδευτικοί Βασιλείου Μιλένα, Κωνσταντινίδου Νίκη και Τσουρούνη Αναστασία αποφάσισαν να οργανώσουν δράση φιλαναγνωσίας σχετικά με την διαφορετικότητα. Βασικό στοιχείο αυτής της δράσης ήταν η γνωριμία με κάθε τι που θεωρείται διαφορετικό, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό έδαφος σεβασμού και κατανόησης μεταξύ των μαθητών. Έτσι οι μαθητές του Δ2 με την παρότρυνση της δασκάλας τους Βασιλείου Μιλένας βρέθηκαν στην σχολική μας βιβλιοθήκη ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ. Στους μαθητές πρότεινε βιβλία σχετικά με το θέμα η υπεύθυνη βιβλιοθήκης εκπ. πληροφορικής, Κωνσταντινίδου Νίκη. Οι μαθητές εμπνεύστηκαν ιδιαίτερα από το βιβλίο “Φυστικοπαραμύθια – Ιστορία -Ο Λουκάς και οι πλανήτες ” και έγραψαν ένα ποίημα για την διαφορετικότητα. Το ποίημα ανέλαβαν να το γράψουν οι μαθήτριες Άγγελική Π. και Κωνσταντίνα Π. Η δασκάλα  μουσικής Τσουρούνη Αναστασία ανέλαβε να προσθέσει την μουσική και όλοι μαζί οι μαθητές της τάξης να το τραγουδήσουν. 
Σας παρουσιάσουμε το τραγούδι μας που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας συναδέλφων και μαθητών.

“Η ιστορία αφορά τον Λουκά που όταν πηγαίνει στο κέντρο εργοθεραπείας γνωρίζει τον Δημήτρη που βλέπει και καταλαβαίνει τα πράγματα διαφορετικά.”
Συγγραφέας : Φυστίκι που κυλάει
Βιβλίο: Φυστικοπαραμύθια

Διαβάστε απόσπασμα της ιστορίας εδώ : Φυστικοπαραμύθια – Ο Λουκάς και οι πλανήτες

 

Share this:

B2 – Δημιουργία σελιδοδεικτών

Με δημιουργία σελιδοδεικτών ασχολήθηκαν οι μαθητές του του 2ου τμήματος της Β’ τάξης. Τα παιδιά έδωσαν χρώμα σε κοινά χαρτόνια, κόλλησαν και πέρασαν κορδέλες δημιουργώντας έτσι σελιδοδείκτες με αγαπημένους ήρωες και εικόνες. Η παιδική φαντασία στα καλύτερά της! 
 
Share this:

Δ2 – Παρουσιάζουμε ένα βιβλίο

Τα παιδιά του Δ2, κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών, διάβασαν ένα βιβλίο που διάλεξαν τα ίδια. Κάποια παιδιά διάλεξαν από τη βιβλιοθήκη του σπιτιού τους και άλλα από τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Αφού το διάβασαν, συμπλήρωσαν ένα φυλλάδιο που θα τους βοηθούσε στη συνέχεια στην παρουσίαση του βιβλίου..
Επιστρέφοντας από τις διακοπές τα παιδιά παρουσίασαν στους συμμαθητές τους τα βιβλία που διάβασαν. Έδειξαν το βιβλίο και είπαν λίγα λόγια για την υπόθεση, χωρίς βέβαια να μας αποκαλύψουν το τέλος της ιστορίας, περιέγραψαν μια αγαπημένη τους σκηνή και μας είπαν ποιος είναι ο αγαπημένος τους ήρωας και γιατί. Κλείνοντας την παρουσίαση έδειξαν και τη ζωγραφιά που είχαν φτιάξει με την αγαπημένη τους σκηνή.
Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και γνωρίσαμε όλοι μας πολύ αξιόλογα βιβλία: Σας ευχαριστούμε πολύ παιδιά!
 
 
 
 
Share this:

5 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Ε3

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την Τετάρτη 5 Απριλίου, οι μαθητές της Ε 3τάξης με τη δασκάλα τους Ουρανία Μελά, είχαν την χαρά να γνωρίσουν την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ευαγγελία Πέτα. Η κυρία Πέτα, που ζει και εργάζεται στη Ρόδο, συναντήθηκε μαζί μας διαδικτυακά. Αρχικά,  μας παρουσίασε το νέο βιβλίο της με τίτλο « Ταξίδι στα νησιά των κοραλλιών», , και μας είπε για το πώς ξεκίνησε η ιδέα συγγραφής του. Στη συνέχεια διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου της, παρουσίασε εικόνες από τόπους μακρινούς και από απειλούμενα θαλάσσια είδη που ενθουσίασαν αλλά και προβλημάτισαν τους μαθητές. Στο διάλογο που αναπτύχθηκε με τη συγγραφέα είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να θέσουν ερωτήματα τόσο για την ηρωίδα και την πλοκή του βιβλίου, όσο και για την ίδια τη συγγραφέα: Από πού αντλεί την έμπνευσή της, πότε ξεκίνησε να γράφει για πρώτη φορά και αν θα άφηνε τη σχολική τάξη για να αφιερωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή βιβλίων.
Ευχαριστούμε την κυρία Πέτα για την ευκαιρία που έδωσε στα παιδιά να τη γνωρίσουν και να συζητήσουν μαζί της ! Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους!

Share this:

Δ2- Κλασικά παραμύθια

Στα πλαίσια των δράσεων για τη βιβλιοθήκη οι μαθητές του Δ2 με την δασκάλα τους Βασιλείου Μιλένα, ζωγράφισαν μια εικόνα που εμπνεύστηκαν από ένα αγαπημένο τους κλασικό παραμύθι.
Δε χρειάστηκε να το συζητήσουμε πολύ! Μόλις άκουσαν τα παιδιά το θέμα της ζωγραφιάς τους, πήραν χαρτί και μαρκαδόρους και άρχισαν να ζωγραφίζουν!
Ας ταξιδέψουμε λοιπόν με τους αγαπημένους μας ήρωες των παραμυθιών!

http://linoit.com/users/milenaki/canvases/%CE%9A%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9%CE%B1

Share this:

Β Τάξη – Επίσκεψη στο Τυπογραφείο

Την Τρίτη 28/3/2023 οι μαθητές της Β’ Τάξης με τις δασκάλες τους Γκολέμη, Παπανδριανού και Σπυράκη έκαναν επίσκεψη σε τυπογραφείο της πόλη μας για να παρακολουθήσουν πως τυπώνεται ένα βιβλίο, την διαδικασία βιβλιοδεσίας και παραγωγής βιβλίου.  Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενθουσιάστηκαν με την επίσκεψη αυτή. 

 

Share this:

Τμήμα Β2 – 13 Νοεμβρίου ~Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης 

Στα πλαίσια της διαφοροποιημένης διδασκαλίας διενεργήθηκε δράση στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας από τους μαθητές του Β’2 τμήματος με την δασκάλα του Παπανδριανού Μάρω, για την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης. Οι μαθητές δημιούργησαν μηνύματα ευγένειας και ενσυναίσθησης για τους συμμαθητές τους. Τα μηνύματα, που προάγουν την καλή θέληση και τη θετική διάθεση, σκοπό έχουν να αυξήσουν την αναγνωστική απόλαυση και να εμπλουτίσουν την εμπειρία του διαβάσματος για τους μικρούς αναγνώστες. Τοποθετήθηκαν τυχαία και ανώνυμα σε δεκάδες βιβλία και τα παιδιά συζήτησαν για την αρετή της καλοσύνης και τη σπουδαιότητα του να μοιράζεσαι, να νοιάζεσαι και να αλληλεπιδράς θετικά με τους γύρω σου. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του σχεδίου αξιολόγησης του σχολείου και συνδέθηκε διαθεματικά με το μάθημα της Γλώσσας, ενώ ταυτόχρονα, με έμμεσο τρόπο, υποκινήθηκε το ενδιαφέρον για την ανάγνωση βιβλίων. 

‘Ούτε η υψηλή νοημοσύνη, ούτε η φαντασία, ούτε και οι δύο μαζί δε συνθέτουν τη μεγαλοφυΐα. Αγάπη, αγάπη, αγάπη είναι αυτό που κάνει τη μεγαλοφυΐα’. 
 
Wolfgang Amadeus Mozart 
 
Share this: