Στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας

Το ενδιαφέρον των μαθητών για τα βιβλία (δανεισμός) συνεχίζεται αμείωτος. Ο όμορφος χώρος της Βιβλιοθήκης του Σχολείου προσελκύει τους μαθητές και παραμένουν σε αυτή για να διαβάσουν κάποια βιβλία. Τα τραπεζάκια, που δωρίστηκαν από το Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων, και τα σκαμπό, που κατασκευάστηκαν με τα έσοδα από το κυλικείο, γίνονται πόλος έλξης για ανάγνωση και ο χώρος της βιβλιοθήκης αποκτά προστιθέμενη αξία και αναδεικνύεται ο ρόλος του.

 

Share this:

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2021- ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΕΠΦ

Με πρωτοβουλία της κ. Ανδρονίκης Τζομάκα, Υπεύθυνης του Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων, συνεργάστηκαν το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, το Δημοτικό Σχολείο Παραλίου Άστρους και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ώστε να πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ομιλία με θέμα: Το έργο και τις πρωτοβουλίες της ΕΕΠΦ για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δράση Γαλάζια Σημαία. Μίλησαν εκπρόσωποι του ΕΕΠΦ οι κ.κ. Θεοδώρα Πολυζωίδου, Υπεύθυνη Συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΕΠΦ και Δαρεία Βουρδουμπά, Υπεύθυνη Προγράμματος Γαλάζια Σημαία και σε μαθητές 150 περίπου μαθητές των Ε΄& ΣΤ’ τάξεων των παραπάνω δημοτικών σχολείων. Μετά την παρουσίαση οι Διευθύντριες των Σχολείων κ. κ. Αργυρή Μπιλιούρη και Σοφία Λαγονίκου προώθησαν τα ερωτήματα των μαθητών των σχολείων. Όλοι έμαθαν τι χρειάζεται μια παραλία για να αποκτήσει και να διατηρήσει τη Γαλάζια Σημαία και πώς μπορούν να συμβάλλουν οι πολίτες σε αυτό.

Share this:

Διαδικτυακή εκδήλωση: Το νερό γύρω μας, στον χώρο και στον χρόνο.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την Ημέρα της Γης 2021, την Εβδομάδα Ενέργειας που διανύουμε και τη μοναδική θέση που έχει στην ζωή μας το νερό, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου σε συνεργασία με το Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων, διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση, την Παρασκευή, 23/4/2021, για τους μαθητές της Ε΄ και της Στ΄τάξης, με θέμα “Το νερό γύρω μας, στον χώρο και στον χρόνο”.
Αρχικά η Ανδρονίκη Τζομάκα, Υπεύθυνη του Europe Direct του Δήμου Ναυπλιέων μίλησε σύντομα για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και παρουσίασε διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό για το περιβάλλον και το κλίμα από τη σελίδα https://europa.eu/learning-corner/home_el της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακολούθησε η κυρίως εισήγηση από τον Κωνσταντίνο Παπασπυρόπουλο, Γεωλόγο στη Διεύθυνση Σχεδιασμού & Διαχείρισης Υπηρεσιών Ύδατος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Επιστημονικό Συνεργάτη του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων» στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο κ. Παπασπυρόπουλος μίλησε για τον υδρολογικό κύκλο και τη σημασία του νερού και άντλησε παραδείγματα από την τοπική μυθολογία και ιστορία, ξεκινώντας από τη Λερναία Ύδρα και την πηγή “Κάναθο” μέχρι τις οθωμανικές κρήνες και το βενετσιάνικο υδραγωγείο που συναντούμε στο Ναύπλιο. Τόνισε επίσης τη βαρύτητα του υδατικού αποτυπώματος που αφήνει ο καθένας μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, από την άμεση αλλά και την έμμεση κατανάλωση νερού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συμπλήρωση ενός online συννεφόλεξου, που αποτύπωσε τα σημεία που κίνησαν το ενδιαφέρον των μαθητών. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων με το 4ο Δημοτικό Σχολείο εντός των δικτύων Teachers4Europe, e-twinning και σε συνέχεια των προγραμμάτων που έχει υλοποιήσει το σχολείο α. “Βιώσιμος πλανήτης” του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και β. τη δράση “Πίνω νερό στο όνομα της πόλης μου” στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων. Σίγουρα, η ομιλία άνοιξε παράθυρα για την υλοποίηση προγραμμάτων σχετικών με το νερό και την αλλαγή καθημερινών συνηθειών.

Έγραψαν για εμάς: https://www.argolikeseidhseis.gr/2021/04/4-europe-direct.html

Share this:

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ για γονείς των μαθητών Α’- Γ’ Τετάρτη, 13/1/2021, 6.30.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα, που συνδιοργανώθηκε από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, τα Ράλλεια Πειραματικά Σχολεία Πειραιά, το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, το ΠΕΚΕΣ Αττικής ΠΕ70, το Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, η οποία απευθυνόταν σε γονείς των μαθητών Α’ , Β & Γ τάξεων Δημοτικού. Την παρουσίαση της κ. Ψαρουδάκη παρακολούθησαν με προσοχή περίπου 70 γονείς, οι οποίοι την παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο και τη σωστή χρήση του. Σύμφωνα με την Διευθύντρια του Σχολείου μας, κ. Μπιλιούρη είναι αναγκαία η ενημέρωση και των γονέων για τη χρήση του διαδικτύου γιατί είναι αυτοί που θέτουν τους όρους και τους κανόνες χρήσης του στα παιδιά τους.

Περισσότερες πληροφορίες  https://saferinternet4kids.gr/en/

Δωρεάν ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα (MOOC)

Προτάσεις για ποιοτικό χρόνο μπροστά στην οθόνη

Εκπαιδευτικά κανάλια στο YouTube για εφήβους και μικρότερα παιδιά.

Share this:

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ για το Ασφαλές Διαδίκτυο για Γονείς

Το σχολείο μας ήδη έχει ανοίξει ένα κύκλο ενημερωτικών διαλέξεων και ημερίδων για μαθητές και γονείς για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ενημερώθηκαν οι μαθητές των μεγάλων τάξεων, ακολούθησε διαδικτυακή ημερίδα για τους γονείς αυτών των μαθητών και τώρα συνεχίζουμε με την ενημέρωση των γονέων των μαθητών των μικρών τάξεων.
 
Υλοποιούμε την 2η ενημερωτική ημερίδα του Σχολείου μας για γονείς σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων, το eTwinning, το ΠΕΚΕΣ Αττικής ΣΣΕ ΠΕ70, τα Ράλλεια Πειραματικά Σχολεία Πειραιά και το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου.
 
H κ. Ψαρουδάκη Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου,  θα μιλήσει με θέμα: “Ασφαλές Διαδίκτυο για γονείς” μαθητών Α΄- Γ΄, την Τετάρτη, 13-1-2021, 18.30.
 
Share this:

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αγαπητοί γονείς
Στις 23 /10/2020 οι μαθητές Ε΄& ΣΤ’ άκουσαν, ρώτησαν, έμαθαν για τον σωστό τρόπο χρήσης του διαδικτύου, ώστε αυτό να είναι εργαλείο στα χέρια τους, από την κ. Ψαρουδάκη. Επειδή η χρήση του διαδικτύου δεν είναι δουλειά μόνο των παιδιών αλλά πρέπει να είναι  ενημερωμένοι και οι γονείς… το σε συνεργασία με άλλα σχολεία, το Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνουν διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα στις 9/12/2020, ημέρα Τετάρτη, ώρα 6.30 μ.μ. και καλεί τους γονείς των μαθητών των τάξεων Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ να την παρακολουθήσουν.

  • Θα λάβετε email με τον σύνδεσμο της εκδήλωσης.

Προσπαθούμε να είμαστε κοντά σας και να σας ενημερώνουμε για ότι θεωρούμε επίκαιρο.
Θα χαρώ να έχουμε μια δυναμική παρουσία στην εκδήλωση

Η Διευθύντρια του Σχολείου
Αργυρή Μπιλιούρη

 
 
 
Έγραψαν για εμάς:
 
Share this:

ΣΚΕΨΟΥ & ΔΡΑΣΕ για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ευρωπαϊκός Μήνας Κυβερνοασφάλειας με θέμα: “Think Before U Click” με στόχο να ενημερωθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που εγκυμονούν: η αναζήτηση στο διαδίκτυο και η συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προτείνει τρόπους προστασίας.
Το Σχολείο μας αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα διαδικτύου έχει σχεδιάσει για τη σχολική χρονιά 2020-21 δράσεις ενημέρωσης και εuαισθητοποίησης. Σε συνεργασία με το Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων, συμμετέχοντας στον ESCM οργάνωσε την πρώτη δράση (δείτε εδώ) , μία διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “ΣΚΕΨΟΥ & ΔΡΑΣΕ για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο” πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020, 10.30 π.μ.
Η κ. Κατερίνα Ψαρουδάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Saferinternet4kids μίλησε στους μαθητές της Ε΄& της Στ’ τάξης του σχολείου για τους πολλαπλούς κινδύνους που καιροφυλακτούν στο διαδίκτυο εάν δεν λαμβάνονται οι σωστές προφυλάξεις.
Εκατόν είκοσι μαθητές, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας για covid-19, συμμετείχαν στην εκδήλωση. Κάθε τμήμα συνδέθηκε από την αίθουσά του, οι μαθητές παρακολούθησαν ενεργά την παρουσίαση και έθεσαν ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Για την υποστήριξη, τη συνεργασία και την υλοποίηση αυτής διαδικτυακής εκδήλωσης ευχαριστούμε τον ENISA, το Saferinternet4Kids in Greece και το Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων.

Διαδικτυακή δράση European Cyber Security Month (ECSM):
https://cybersecuritymonth.eu/countries/greece/think-act-for-a-safer-internet

 

Έγραψαν για εμάς:  

https://europedirectnafplio.gr/anakoinoseis/120

 https://www.argolikeseidhseis.gr/2020/10/4_23.

https://argonafplia.gr/2020/10/30

Share this:

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: Μαθαίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση

 
Το Σχολείο μας (4ο Δημ. Σχ. Ναυπλίου) επιδιώκοντας την ανάπτυξη συνεργασιών με Φορείς και σχολεία και υποστηρίζοντας δράσεις δικτύωσης, συμμετείχε στη διήμερη δράση του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) και του Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων, τα οποία σχεδίασαν διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού γνώσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης, με την πολύτιμη βοήθεια των δασκάλων τους, κ.κ.Κωνσταντινίδου Νίκη, Γουγουτσά Ιφιγένεια, Γουγουτσά Χρύσα, Καββαδία Ευαγγελία και της Διευθύντριας Μπιλιούρη Αργυρής συμμετείχαν με επιτυχία στο διαγωνισμό και χάρηκαν τη διαδικασία! Ανακάλυψαν μέσα από γρίφους τι είναι και τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έπαιξαν, αναζήτησαν, έμαθαν, συναγωνίστηκαν και διασκέδασαν μέσα από τη συνεργασία, αποκτώντας γνώσεις- εφόδια για όλους τους ενεργούς Ευρωπαίους πολίτες. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε, οι νικήτριες ομάδες ανακηρύχθηκαν.
Για αυτή την εποικοδομητική συνεργασία τα συγχαρητήρια ανήκουν σε διοργανωτές και συμμετέχοντες!
Share this:

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης virtual exhibition

Το Σχολείο μας  γιορτάζοντας την ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2020 παρουσίασε τη Δευτέρα, 18-5-2020, 6.00 μ.μ.  σε διαδικτυακή εκδήλωση μια virtual εκδοχή της έκθεσης «Ιωάννης Καποδίστριας: Διαδρομές στην ιστορία του», που φιλοξενείται την τρέχουσα σχολική χρονιά στο σχολείο και έχει υλοποιήσει σχετικό πρόγραμμα. Οι μαθητές της Στ’ τάξης με την υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Αργυρή Μπιλιούρη,  αξιοποίησαν το υλικό της έκθεσης, τις πληροφορίες, που συνέλεξαν από αξιόπιστες πηγές (π.χ. europeana) και τις ψηφιακές δεξιότητες, που καλλιέργησαν οι μαθητές στο μάθημα Πληροφορικής με την κ. Νίκη Κωνσταντινίδου, και πέτυχαν  #μένοντας σπίτι  να δημιουργήσουν καινοτόμα ψηφιακά εκπαιδευτικά  προϊόντα.  Μια  πρωτότυπη  εικονική  ξενάγηση και  ένα παιχνίδι γνώσεων. 

Οι μαθητές παρουσίασαν ζωντανά την εικονική έκθεση και το ψηφιακό παιχνίδι τους. Και τα δύο είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του σχολείου γιατί έτσι δίνεται διάρκεια στη γνώση και γίνεται διάχυση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Ευχαριστούμε τους προσκεκλημένους, τους γονείς και τους μαθητές, οι οποίοι συνδέθηκαν και χάρηκαν την ξενάγησή μας. Επίσης, τον Δήμο Ναυπλιέων και το Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων, που επέτρεψαν την επανέκθεση μέρους της έκθεσης «Ιωάννης Καποδίστριας: Διαδρομές στην ιστορία του» στο σχολείο μας και  έδωσαν την αφορμή στους μαθητές μας να μάθουν πολλά από αυτήν και να της δώσουν μια σύγχρονη διάσταση.

Μπιλιούρη Αργυρή, Διευθύντρια του Σχολείου
Κωνσταντινίδου Νίκη, Πληροφορικής
 
ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
 
 
 
  
 
 
Share this:

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜOΡΦΩΣΗ στην Μουσειακή Αγωγή

Η κ. Ντάρια Κοσκόρου, Διευθύντρια του Μουσείου Καποδίστρια στην Κέρκυρα, παρουσίασε την Παρασκευή, 7-2-2020, στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και σχολείων της πόλης, το Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα, τον εκπαιδευτικό του ρόλο και την μουσειοσκευή του μουσείου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση ολοκλήρωσε τις δράσεις του σχολείου μας για την μουσειακή αγωγή.

Με μεγάλη χαρά, μας παρέδωσε τη μουσειοσκευή για να δουλέψουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας και άλλων σχολείων, την οποία το μουσείο στέλνει στα σχολεία που θα το αιτηθούν.

Share this: