Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης 21/3 οι μαθητές της Ε’ τάξης,  την Παρασκευή 29/3 με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών κ. Αικατερίνης Αισώπου και κ. Νίκης Κωνσταντινίδου συμμετείχαν στην καμπάνια του Δικτύου ASP net της UNESCO, “Χάρισε ένα ποίημα” . Μελέτησαν ποιήματα στα αγγλικά του Ζbigniew Herbert του οποίου το έργο έχει επιρροή από την Αρχαία Ελλάδα και κάποια ποιήματα του παραπέμπουν σε στοιχεία της αρχαιότητας. Στη συνέχεια εμπνεύστηκαν από τα ποιήματα και την Αρχαία Ελλάδα και δημιούργησαν τα δικά τους έργα για τη διακόσμηση της βιβλιοθήκης μας “Βιβλιοπερπατήματα”. Τα έργα αυτά με τη σειρά τους θα εμπνεύσουν τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου που επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη για δανεισμό και υλοποίηση δράσεων. 

 

Share this:

Α τάξη – Φύτευση λουλουδιών

Τον ερχομό της αναγέννησης της φύσης γιόρτασαν συμβολικά οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας με αφορμή την ημερολογιακή άφιξη της άνοιξης. Τα παιδιά προσκλήθηκαν να φυτέψουν λουλούδια, για να ομορφύνουν τα παρτέρια μπροστά από τις αίθουσες διδασκαλίας μας. Παράλληλα μιλήσαμε για τον διαχωρισμό των εποχών και τα χαρακτηριστικά τους, όπως και για τις συνθήκες ανάπτυξης των φυτών.

Σκοπός της οικείας από τα βάθη των χρόνων δράσης που συμβαίνει στα περισσότερα ελληνικά σπίτια όπως και σε  όλο τον κοσμο είναι η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την αναγκαιότητα του πράσινου, ιδιαίτερα μέσα στις πόλεις, και η υποστήριξη σε κάθε κινητοποίηση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Οι εκπαιδευτικοί Μαίρη Αλεξίου και Μάρω Παπανδριανου μίλησαν στους μαθητές για την υπευθυνότητα μέσω της φροντίδας των νεαρών φυτών, στάση που προσδοκά την εξέλιξη της αυτονομίας και της συνεργασίας και στοχεύει στην υιοθέτηση των απαραίτητων για όλα τα παιδιά κοινωνικών δεξιοτήτων. Οι έρευνες έχουν αποδείξει πως η υπευθυνότητα σχετίζεται με υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης και πως τα  παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, εάν τους δώσουμε ευκαιρίες. Ευχαριστούμε τους γονείς για τη συνεργασία και την προσφορά τους, ευχαριστούμε κυρίως τα παιδιά που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη δράση αυτή!

“Ήρθε πάλι άνοιξη! Η γη είναι σαν μικρό παιδί που απαγγέλει ποιήματα!” – Ράινερ Μαρία Ρίλκε

 

Share this:

Β τάξη-Μια προσφορά αγάπης στο Γηροκομείο από τα προϊόντα του Λαχανόκηπου

Την Τετάρτη 6/3/2024 οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β3 με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους κ. Αισώπου Αικατερίνης, κ. Δρίτσα Αικατερίνης, κ. Καλογήρου Αγγελικής και κ. Τράκα Φωτεινής, επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Ναυπλίου. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν η προσφορά των προϊόντων του λαχανόκηπου που καλλιεργούν οι μαθητές της Β’ Τάξης, τα οποία ήταν αντίδια, μαρούλια, μυρώνια, άνιθος και μαϊντανός. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και οι γιαγιάδες και παππούδες του Γηροκομείου μας έμειναν ενθουσιασμένοι από την εποικοδομητική συνάντησή τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ανοιξιάτικη σοδιά του κήπου μας!
 
Share this:

Ε τάξη – Συμμετέχουμε στο European School Radio

Οι μαθητές της Ε τάξης είχαν δημιουργήσει στην αρχή της χρονιάς, τον οδηγό Walking around Nafplio στα πλαίσια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

http://4dim-nafpl.arg.sch.gr/wordpress/?p=4937

Έναν οδηγό που περιέχει πληροφορίες για τα αξιοθέατα του Ναυπλίου.   Στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής και των εργαστηρίων δεξιοτήτων, συμμετείχαν στη διαδικασία ηχογράφησης και ψηφιοποίησης του οδηγού Walking around Naflplio. Το αποτέλεσμα της ηχογράφησης είναι η συμμετοχή μας στο European School Radio με ένα Podcast. Μπορείτε να ακούσετε εδώ τους μαθητές να παρουσιάζουν τα αξιοθέατα της πόλης του Ναυπλίου. 

https://europeanschoolradio.eu/el/episode/10366

Share this:

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 6/2/2024

Το ΦΟΥΓΑΡΟ και οι εκδόσεις Petita Demas
σε συνεργασία με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου
με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 
σας προσκαλούν να γνωρίσετε τη συγγραφέα Μαρία Ζαβάκου
και το βιβλίο της «Zωή και Μάρκος εναντίον Χάκερς»
το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, στις 12 το μεσημέρι,
στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΘΟΣ ΦΟΥΓΑΡΟ.

Με αφήγηση, θεατρικά δρώμενα και εικαστικές δραστηριότητες, μαθαίνουμε για τους κινδύνους στα video games και μαθαίνουμε να παίζουμε με ασφάλεια.

Μην παίζεις με την τύχη σου. Παίξε για να διασκεδάσεις.
Σας περιμένουμε!
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Share this:

Λαχανόκηπος – Συγκομιδή

 
Share this:

Παραδοσιακές φορεσιές – Εtwinning “HAPPY CHILDREN TALKING, WRITING, READING WITH CLIL”

 
Share this:

3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Στα πλαίσια της παγκόσμια ημέρας εορτασμού των ανθρώπων με αναπηρία, υλοποιήθηκαν διάφορες δράσεις στο σχολείο μας. 

Η θεατρολόγος του σχολείου μας, κα Αγγελική Τσάκωνα, υλοποίησε βιωματικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης των μαθητών. Σκοπός των δράσεων αυτών ήταν να  κατανοήσουν τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Οι μαθητές μας εξέπληξαν ευχάριστα με τις γνώσεις που είχαν σχετικά με το ποια άτομα ανήκουν σ΄αυτή την ομάδα και με τι μπορούν να επιτύχουν, στην καθημερινότητά τους.

Αρχικά, προβλήθηκε μια μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων με θέμα ένα αγόρι σε αναπηρικό αμαξίδιο, μετά το τέλος της οποίας ακολούθησε συζήτηση. Στη συνέχεια, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ζευγάρια, όπου ο ένας από τους δύο είχε κλειστά τα μάτια κι άλλος έπρεπε να τον οδηγήσει με ασφάλεια, περπατώντας, μέσα στην αίθουσα. Κατόπιν, πάλι σε ζευγάρια, οι μαθητές προσπάθησαν να δέσουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους, χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι. Τέλος, έχοντας ένα μολύβι, έναν μαρκαδόρο ή μια ξυλομπογιά στο στόμα, προσπάθησαν να ζωγραφίσουν σε ένα χαρτί. Τα έργα τους, πραγματικά, ήταν υπέροχα! Συγχαρητήρια σε όλους για τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους.

 

Share this:

Οδηγός ξενάγησης – Walking around Nafplio

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus δημιουργήθηκε οδηγός ξενάγησης για το Παλαιό Ναύπλιο. Ο οδηγός “Walking around Nafplio” έγινε από τους μαθητές της Ε’ Τάξης του 4ου ΔΣ Ναυπλίου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους κ. Αισώπου Αικατερίνης, κ. Γουγουτσά Χρύσας κ. Κωνσταντινίδου Νίκης και κ. Τζανή Γεωργίας.

Eυχαριστούμε θερμά το label art για την δωρεάν εκτύπωση φυλλαδίων-οδηγών ξενάγησης για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς μας.

Share this:

Εικονική συνάντηση στο πλαίσιο του Erasmus 210 με τα σχολεία της Τουρκίας και της Λιθουανίας από 23 έως 26/10/2023

Στο πλαίσιο του Erasmus 210 «SHARE YOUR CULTURE WITH MASTERPIECES BY GREAT ARTISTS, SCIENTISTS AND YOUR RICH CULTURAL HERITAGE» που υλοποιεί το σχολείο μας με σχολεία της Λιθουανίας και της Τουρκίας, συμμετείχε σε εικονική συνάντηση (virtual meeting) που διοργανώθηκε από το σχολείο των Αδάνων της Τουρκίας. Την Δευτέρα 23/10 έως την Πέμπτη 26/10 από τις 12:00 έως τις 13:15 οι μαθητές της Ε’ Τάξης, με την βοήθεια της Διευθύντριας κ. Παπουτσή Γεωργίας και των εκπαιδευτικών κ. Αισώπου Αικατερίνης, κ. Γκολέμη Αναστασίας, κ. Γουγουτσά Χρύσας, κ. Γουγουτσά Ιφιγένειας, κ. Κωνσταντινίδου Νίκης, κ. Μελά Ουρανίας και κ. Τζανή Γεωργίας συμμετείχαν σε δραστηριότητες που σχετίζονταν με τον πολιτισμό της κάθε χώρας με την βοήθεια της χρήσης ψηφιακών εργαλείων. Ο σκοπός ήταν η καλλιέργεια του ψηφιακού γραμματισμού τους, της επικοινωνίας τους στα Αγγλικά, της ομαδικής εργασίας, των γνώσεων τους για την ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε χώρας και της πολυπολιτισμικότητας.
Οι μαθητές παρακολούθησαν αρχικά τον χαιρετισμό των Διευθυντών και των Υπεύθυνων Επικοινωνίας των Σχολείων και στην συνέχεια την Mevlevi Sema Τελετή (Mevlevi Sema Ceremony), η οποία βρίσκεται από το 2005 στην Αντιπροσωπευτική Λίστα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της UNESCO (Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity) και την εικονική περιήγηση στο Παλάτι του Topcapi στην Κωνσταντινούπολη με τις μοναδικές συλλογές που εκτίθενται, όπως όμορφα υφάσματα, κοσμήματα και έργα τέχνης. Την επόμενη μέρα οι μαθητές γνώρισαν το δίκτυο διαμοιρασμού εκπαιδευτικού περιεχομένου στην Τουρκία «ΕΒΑ», που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της χώρας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότερης μάθησης. Στην πορεία ξεναγήθηκαν στο ψηφιακό περιβάλλον της πλατφόρμας του Historiana, η οποία προσφέρει δωρεάν δραστηριότητες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου με την χρήση ψηφιακών εργαλείων και επισκέφθηκαν τις δραστηριότητες που έχουν δημοσιευτεί στην πλατφόρμα από το σχολείο μας, αλλά και τα άλλα δύο σχολεία της Λιθουανίας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του Erasmus 210. Την επόμενη μέρα οι μαθητές εργάστηκαν στο ψηφιακό βιβλίο (digital comic book) που έχει δημιουργηθεί στο canva με τις περιπέτειες του Tim (Tim’s Adventures), ενός παιδιού που ταξιδεύει στις τρεις χώρες του προγράμματος, Λιθουανία, Τουρκία και Ελλάδα και μαθαίνει για την ιστορία, τον πολιτισμό και τα σημεία ενδιαφέροντος της καθεμιάς. Εκεί περιηγήθηκαν ομαδοσυνεργατικά στο ψηφιακό βιβλίο και εντόπισαν πληροφορίες για τα διάφορα μέρη. Έπειτα έπαιξαν κουίζ στο wordwall με στόχο την γνωριμία με τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε χώρας. Την τελευταία μέρα, οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν σχετικά με το πρόγραμμα, αξιολόγησαν τις δραστηριότητες της εικονικής συνάντησης και σχεδίασαν τις επόμενες που θα ακολουθήσουν.

 

Share this: