ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, Καλές Πρακτικές Σχολείου – Οικογένειας
Η συνεργασία σχολείου-οικογένειας αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στην υγιή γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Η ουσιαστική επικοινωνία εκπαιδευτικών-γονέων θέτει ως αναγκαιότητα τη μελέτη του πολύπλευρου αυτού πεδίου και την κατανόηση των παραγόντων που τη διαμορφώνουν. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ενδοσχολικό βιωματικό σεμινάριο στο 4ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 17.30 με 20. 30, με θέμα ’’ Καλές πρακτικές στη συνεργασία σχολείου –οικογένειας, υπό την αιγίδα του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας’ ‘’Ελπίδα Ζωής’’ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Οι εκπαιδευτικοί εμπέδωσαν της έννοια της ενσυναίσθησης, της καλής ακρόασης, της εποικοδομητικής επικοινωνίας και συνεργάστηκαν σε ομαδικά παιχνίδια ρόλων εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών/τριών. Ευχαριστούμε την εμψυχώτρια του σεμιναρίου, κοινωνική λειτουργό κ. Μάρκου Δέσποινα.
Καλή Χρονιά – κοπή βασιλόπιτας
ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ : «Μιλάω για τους φόβους μου»
Η ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΤΑΞΗ σε εφαρμογή
Η ανεστραμμένη τάξη αποτελεί μια καινοτόμα παιδαγωγική μέθοδο, όπου η εκπαιδευτική διαδικασία εδράζεται σε μια μαθητοκεντρική προσέγγιση της διδασκαλίας και της μάθησης, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην ενεργή εμπλοκή των μαθητών στην μαθησιακή διαδικασία, την καλύτερη διαχείριση του διδακτικού χρόνου, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης καθώς και την ενδυνάμωση της αλληλεπίδρασης και του κινήτρου συμμετοχής των μαθητών. Οι μαθητές των τμημάτων Ε1 και Ε3, στα πλαίσια του Erasmus+ΚΑ121 PraXIS, με την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Αγγλικών Αισώπου Αικατερίνης, ξεκίνησαν μια πρώτη προσπάθεια εφαρμογής της ανεστραμμένης τάξης στο μάθημα των Αγγλικών, με πολύ θετικά αποτελέσματα, όπως την ενίσχυση της αυτενέργειας των μαθητών, την καλλιέργεια των γνωστικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων και τέλος την ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης και της συναισθηματικής νοημοσύνης τους.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα συνεχιστεί και την νέα σχολική χρονιά.
Μία καινοτόμος εκπαιδευτική πρόταση «ΜΑΘΗΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ …»
Η εκπαιδευτική καινοτόμος πρακτική «Μαθητές ξεναγούν μαθητές…» παρουσιάζεται στην παρακάτω παρουσίαση βήμα-βήμα ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε Εργαστήριο Δεξιοτήτων. Η κ. Μπιλιούρη Αργυρή, το εφάρμοσε πετυχημένα σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης ως Σχέδιο Δράσης στον Θεματικό Κύκλο για την πολιτιστική κληρονομιά και το μοιράζεται με τη σχολική κοινότητα.
VIRTUAL WEEK for ERASMUS+KA210 “ShaCH” ολοκληρώθηκε
Από τις 23/05/2022 έως και τις 27/05/2022 το σχολείο μας υλοποίησε την πρώτη κινητικότητα για το Erasmus KA210 με θέμα: “Share your culture”, η οποία ήταν εξ αποστάσεως. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου παρουσίασαν παραδοσιακές ενδυμασίες, χορούς και μουσικά όργανα από όλη την Ελλάδα στους εταίρους – εκπαιδευτικούς και μαθητές – από την Λιθουανία και την Τουρκία. Παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικά ψηφιακά εργαλεία από εκπαιδευτικούς και μαθητές που βοηθούν στην ευχάριστη γνωριμία με στοιχεία των κρατών και κάνουν τη μάθηση παιχνίδι και ψηφιακές πλατφόρμες με δεδομένο την τεκμηριωμένη πληροφορία. Εφαρμοσμένες καινοτόμες διδακτικές πρακτικές παρουσιάστηκαν όπως η μουσειακή αγωγή και η ξενάγηση στην έκθεσης του Ιωάννη Καποδίστρια από μαθητές. Πολλά ψηφιακά εργαλεία συνεργατικά, επικοινωνίας και παρουσιάσεων που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων παρουσιάστηκαν. Αξιοποιήθηκαν διαφορετικές μορφές αξιολόγησης για να αποτυπωθεί η επίδραση της επιμόρφωσης στους συμμετέχοντες- μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Κάθε ημέρα είχε διαφορετική θεματική και όλοι οι ωφελούμενοι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους συμμετείχαν με διαφορετικό τρόπο στην επιμόρφωση ώστε να εξασφαλιστεί η πρόκληση και η διατήρηση του ενδιαφέροντος, η δημιουργική συμμετοχή των μαθητών, το μοίρασμα σύγχρονων τεχνικών διδασκαλίας και να έχουμε το μέγιστο όφελος κάθε μέρα.
Το καλωσόρισμα έγινε από τη Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Αργυρή Μπιλιούρη και η Διευθύντρια Εκπ/σης Αργολίδας κ. Αικατερίνη Δουράνου απεύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και ευχήθηκε μία δημιουργική εβδομάδα. Η κ. Νίκη Κωνσταντινίδου παρουσίασε την δομή του eTwinning project ShaCH, συνεργατικά εργαλεία για ένα ebook, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και κάλυψε με επιτυχία τις τεχνολογικές ανάγκες της εβδομάδας. Η κ. Αικατερίνη Αισώπου ήταν υπεύθυνη για τις αξιολογήσεις της εβδομάδας, την επικοινωνία με τους εταίρους και είχε τη γλωσσική επιμέλεια όλων των κειμένων που αναρτήθηκαν. Οι μαθητές της ΣΤ τάξης με τις δασκάλες τους κ.κ Γεωργίτσα Αικατερίνη, Μελά Ουρανία & Τζανή Γεωργία είχαν ετοιμάσει: την παρουσίαση εκπαιδευτικών εφαρμογών, ψηφιακών παιχνιδιών και πληροφοριών για την πόλη. Οι κ.κ. Γουγουτσά Ιφιγένεια και Γουγουτσά Χρύσα με τους μαθητές τους Άρτεμη και Στέφανο έδειξαν τις παραδοσιακές ελληνικές στολές, η κ. Κωνσταντινίδου έδειξε τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και η κ. Αναστασία Γκολέμη μίλησε για τους παραδοσιακούς χορούς. Η κ Μπιλιούρη Αργυρή συνέδεσε την κουλτούρα με την ιστορία, αναφέρθηκε στην μουσειακή αγωγή ως καλή διδακτική πρακτική, εξήγησε τον τρόπο που αυτή ενσωματώνεται στο αναλυτικό πρόγραμμα και μαθητές της Στ ξενάγησαν στην φυσική και ψηφιακή έκθεση του Καποδίστρια. Μεγάλη ήταν η βοήθεια του κ. Τάτση Κων/νου, που δίδαξε έναν συρτό και η ομάδα χορού της Ε΄ τον χόρεψε βάζοντας στο χορό τους συμμετέχοντες . Επίσης, οι μαθητές της Ε΄ τραγούδησαν «Τ’ Ανάπλι» με την καθοδήγηση της κ. Τσουρούνη Αναστασίας. Και τα δύο live. Αν και οι αποστάσεις των σχολείων μας είναι μεγάλες, με τη βοήθεια της μουσικής και του τραγουδιού και των ποιοτικών παρουσιάσεων, οι συμμετέχοντες γνωρίστηκαν και έσπασε ο πάγος της πρώτης συνάντησης. Ήταν μία εβδομάδα προκλήσεων και νέων εμπειριών, με δυνατό σημείο τις ζωντανές παρουσιάσεις από τους μαθητές, την καλή οργάνωση και το πλούσιο πρόγραμμα. Μία επιμόρφωση, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πραγματικά ωφέλησε το σχολείο αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά του και την επιτυχία των καινοτομιών που εφαρμόζει.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι ανάγκες, που προέκυψαν από την καραντίνα λόγω covid, διαμόρφωσαν την υλοποίηση των προγραμμάτων Erasmus+. Οι δια ζώσης (physical) κινητικότητες συμπληρώθηκαν από τις εξ αποστάσεως (virtual) κινητικότητες με στόχο να πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα αποτελεσματικά και να είναι πλουσιότερο σε εμπειρίες. Το Σχολείο μας στο πλαίσιο του ShaCH θα πραγματοποιήσει και τις δύο μορφές κινητικότητας. Η διάχυση των γνώσεων, των εμπειριών και των προϊόντων του θα επιτευχθεί μέσω του blog που φιλοξενείται στο παρακάτω link:
https://ka2erasmus4thprimarynafplio.weebly.com/
Είπαν για εμάς:
https://www.argolikeseidhseis.gr/2022/05/erasmus-ka210-shach-4.html
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ – Ο κ. Σαλτός μιλά για την ψυχική υγεία.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων ολοκλήρωσε σήμερα, 26-05-2022, τον κύκλο των επιμορφώσεων στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Το θέμα ήταν: «Covid-19, ενεργειακή κρίση – πόλεμος: Επιπτώσεις στη ψυχική υγεία και αντιμετώπιση. Μιλώντας στο παιδί με συναισθηματική νοημοσύνη» και εισηγητή τον κ. Γεράσιμο Σαλτό, Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπευτή. Η επιμόρφωση έγινε με πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου και σε συνεργασία με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου, Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκέριζας, Αγίου Βασιλείου και του Σχολείου μας.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ – Επίσκεψη-Ξενάγηση στην Πινακοθήκη Ναυπλίου
Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Μουσείων και στο πλαίσιο της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας συνεχίσαμε την επιμόρφωση στη μουσειακή αγωγή με την οργάνωση ξενάγησης στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου. Η κ. Λαμπρινή Καρακούρτη, Διευθύντρια της Πινακοθήκης ξενάγησε τις εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας στην περιοδική έκθεση με θέμα: «ΕπαναΣύσταση του 1821». Μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τα εκθέματα, τους πίνακες, το αρχειακό υλικό, τις ψηφιακές παρουσιάσεις στις δροσερές αίθουσες της Πινακοθήκης έδωσε άλλο χρώμα στην Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ – Μία περιήγηση στην πλατφόρμα του eTwinning
H κ. Αργυρή Μπιλιούρη, Διευθύντρια του Σχολείου και Ambassador eTwinning Αργολίδας-Αρκαδίας, στο πλαίσιο δράσεων αυτοαξιολόγησης του σχολείου και θέμα την ενδοσχολική επιμόρφωση, παρουσίασε την πλατφόρμα eTwinning, εξήγησε πως γίνεται η εύρεση εταίρων, πως αναπτύσσεται ένα Twinspace και αναφέρθηκε στα κριτήρια που απαιτούνται για ένα ποιοτικό eTwinning έργο. Το webinar ήταν κοινό με Γυμνάσιο από την Κορινθία, σε μία προσπάθεια του 4ου Δημοτικού Σχολείου να αναπτύξει ένα δίκτυο σχολείων με θέμα το eTwinning.