Ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Παιδικού Βιβλίου την οποία, για 3η χρονιά, οργάνωσε διαδικτυακά η Σχολική μας Βιβλιοθήκη “ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ” μιας και ήταν αδύνατο να την πραγματοποιήσουμε δια ζώσης στο σχολείο. Για όλες τις τάξεις είχε προγραμματιστεί μία μικρή εκδήλωση (βιβλιοαναγνώσεις, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους). Στόχος να έρθουν οι μαθητές πιο κοντά στο λογοτεχνικό βιβλίο, να διατηρηθεί ζωντανή η επαφή, να λυθούν απορίες, οι μαθητές να ταξιδέψουν με τη φαντασία και να ακούσουν για την φάση δημιουργίας του βιβλίου.

Δευτέρα, 5/6/2021. Πώς θα συνεχιζόταν ένα βιβλίο; με την Μαρία Παπανικολάου

Οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης με τις εκπαιδευτικούς Α. Κουκουζέλη και Αικ. Δρίτσα συναντήθηκαν με την συγγραφέα Μαρία Παπανικολάου, η οποία τους διάβασε το παραμύθι της “Το παλάτι του ήλιου” και μετά οι μαθητές κατέκλυσαν την συγγραφέα με ερωτήσεις σχετικές με τα αγαπημένα του παραμύθια, τους αγαπημένους ήρωες, πώς νιώθει όταν γράφει ένα παραμύθι, τι θα άλλαζε στο παραμύθι που τους διάβασε , αν το ξαναέγραφαν ή πώς θα άλλαζαν τα παιδιά την εξέλιξη της ιστορίας. Πέρασαν τόσο ωραία που η ώρα δεν τους έφτασε!

Τρίτη, 6/4/2021. Οι συγγραφείς απαντούν…

Οι μαθητές της Α΄ τάξης με τον δάσκαλο Στ. Καρατάσο και τις δασκάλες Α. Β. Γκίνη και Α. Ροτζιώκου συναντήθηκαν με τους συγγραφείς Άγγελο Αγγέλου & Εύη Σίνη, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις των μαθητών, που μεταμφιέστηκαν σε ποντικούς – δημοσιογράφους και ρώτησαν πολλά πράγματα. Ήθελαν να μάθουν πόσο διαρκεί η συγγραφή ενός βιβλίου, αν οι συγγραφείς ξέρουν το τέλος της ιστορίας τους όταν ξεκινούν να την γράφουν, ποιος είναι ο αγαπημένος τους συγγραφέας.

Τρίτη, 6/4/2021. “Η Λήδα Βαρβαρούση συζητά με τους μαθητές για την εικονογράφηση ενός βιβλίου

Οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης με τις δασκάλες Κ. Γεωργίτσα, Γ. Τζανή και την Δ/ντρια κ. Α. Μπιλιούρη είχαν συνάντηση γνωριμίας με την κ. Λήδα Βαρβαρούση. Η εικονογράφος-συγγραφέας παιδικών βιβλίων μίλησε για το νέο της βιβλίο με τον Ρήγα Φεραίο και τη Χάρτα του και οι μαθητές τη ρώτησαν για τους συμβολισμούς των ιστοριών, τη σχέση εικονογράφου και συγγραφέα, τον τρόπο που δουλεύει.

Τρίτη, 6/4/2021. Ποια είναι η διαδρομή ενός βιβλίου; με τον Π. Δημητρόπουλο

Προσκεκλημένος της ΣΤ΄τάξης ήταν ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος. Οι δασκάλες της τάξης κ.κ. Μ. Βασιλείου, Β. Καββαδία και Ρ. Μελά μαζί με τους/τις μαθητές /τριες υποδέχτηκαν τον συγγραφέα, τον άκουσαν να τους μιλά για την πορεία της δημιουργίας ενός βιβλίου, αντάλλαξαν απόψεις για την προσφορά του βιβλίου και μετά του έκαναν ερωτήσεις για την έμπνευση του, γιατί δε γράφει βιβλία για ενήλικες και για το βιβλίο του τον Φάρο,

Τετάρτη, 7/4/2021. ΒΙΒΛΙΟαναγνώσεις από την Αργυρή Μπιλιούρη

Γ΄τάξη. Η κ. Μπιλιούρη, Δ/ντρια του Σχολείου διάβασε στους/στις μαθητές/τριες της Γ΄τάξης, τον Ερυθρούλη, το κόκκινο αστεράκι της Μαρία Καραγιάννη . Μετά ακολούθησαν ερωτήσεις για την κατανόηση της ιστορίας, ζωγραφική και συζήτηση για την αξία της διαφορετικότητας.

Δ1 & Δ2: Η κ. Μπιλιούρη με τους μαθητές και τις μαθήτριες των δύο τμημάτων της Δ΄ διάβασε την ιστορία Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας του Χόρχε Μπουκάι. Η συζήτηση που ακολούθησε είχε στόχο να αναδείξει την αξία της εσωτερικής ελευθερίας και της σημασίας της διεκδίκησης των αξιών, των πιστεύω και της ελευθερίας.

Πέμπτη, 8/4/2021. ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ με την Λιάνα Δενεζάκη

Μια δημιουργική συνάντηση εικονογράφησης πραγματοποιήθηκε από την κ. Λιάνα Δενεζάκη, συγγραφέα-εικονογράφο με τους/τις μαθητές/τριες του Δ3. Οι μαθητές/τριες του τμήματος είχαν γράψει μια δική τους ιστορία, όπου παρουσιάζουν τα αγάλματα των ηρώων που βρίσκονται στην πόλη μας, το Ναύπλιο, και αναγνωρίζουν τους σημερινούς ήρωες. Η κυρία Δενεζάκη καθοδήγησε τους μαθητές να εικονογραφήσουν τη δική τους ιστορία μέσα από μια πολύ όμορφη συζήτηση με τη βοήθεια της κ. Γ. Μπρούνχελτσλ. Με δημοκρατικό τρόπο μοιράστηκαν οι ζωγραφιές ώστε η ιστορία να γίνει πραγματικό βιβλίο.

Παρασκευή, 9/4/2021. Φτιάχνουμε μια “φανταστική” παραμυθοσαλάτα

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μια παραμυθοσαλάτα από τους μαθητές του Β2 σε ένα δίωρο εργαστήριο δημιουργικής γραφής. Η κ. Μπιλιούρη, Διευθύντρια του Σχολείου, με βοηθό σε ρόλο γραμματέα την κ. Δρίτσα και εργαλείο ένα συνεργατικό πίνακα ετοίμασαν μια παραμυθοσαλάτα με γνωστούς ήρωες, τραγανό σασπένς, πικάντικες ανατροπές και επεισοδιακή επίγευση.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ για 3η χρονιά
Share this: