Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την Ημέρα της Γης 2021, την Εβδομάδα Ενέργειας που διανύουμε και τη μοναδική θέση που έχει στην ζωή μας το νερό, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου σε συνεργασία με το Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων, διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση, την Παρασκευή, 23/4/2021, για τους μαθητές της Ε΄ και της Στ΄τάξης, με θέμα “Το νερό γύρω μας, στον χώρο και στον χρόνο”.
Αρχικά η Ανδρονίκη Τζομάκα, Υπεύθυνη του Europe Direct του Δήμου Ναυπλιέων μίλησε σύντομα για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και παρουσίασε διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό για το περιβάλλον και το κλίμα από τη σελίδα https://europa.eu/learning-corner/home_el της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακολούθησε η κυρίως εισήγηση από τον Κωνσταντίνο Παπασπυρόπουλο, Γεωλόγο στη Διεύθυνση Σχεδιασμού & Διαχείρισης Υπηρεσιών Ύδατος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Επιστημονικό Συνεργάτη του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων» στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο κ. Παπασπυρόπουλος μίλησε για τον υδρολογικό κύκλο και τη σημασία του νερού και άντλησε παραδείγματα από την τοπική μυθολογία και ιστορία, ξεκινώντας από τη Λερναία Ύδρα και την πηγή “Κάναθο” μέχρι τις οθωμανικές κρήνες και το βενετσιάνικο υδραγωγείο που συναντούμε στο Ναύπλιο. Τόνισε επίσης τη βαρύτητα του υδατικού αποτυπώματος που αφήνει ο καθένας μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, από την άμεση αλλά και την έμμεση κατανάλωση νερού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συμπλήρωση ενός online συννεφόλεξου, που αποτύπωσε τα σημεία που κίνησαν το ενδιαφέρον των μαθητών. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων με το 4ο Δημοτικό Σχολείο εντός των δικτύων Teachers4Europe, e-twinning και σε συνέχεια των προγραμμάτων που έχει υλοποιήσει το σχολείο α. “Βιώσιμος πλανήτης” του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και β. τη δράση “Πίνω νερό στο όνομα της πόλης μου” στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων. Σίγουρα, η ομιλία άνοιξε παράθυρα για την υλοποίηση προγραμμάτων σχετικών με το νερό και την αλλαγή καθημερινών συνηθειών.

Έγραψαν για εμάς: https://www.argolikeseidhseis.gr/2021/04/4-europe-direct.html

Διαδικτυακή εκδήλωση: Το νερό γύρω μας, στον χώρο και στον χρόνο.
Share this: