Από τις 23/05/2022 έως και τις 27/05/2022 το σχολείο μας υλοποίησε την πρώτη κινητικότητα για το Erasmus KA210 με θέμα: “Share your culture”, η οποία ήταν εξ αποστάσεως. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου παρουσίασαν παραδοσιακές ενδυμασίες, χορούς και μουσικά όργανα από όλη την Ελλάδα στους εταίρους – εκπαιδευτικούς και μαθητές – από την Λιθουανία και την Τουρκία. Παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικά ψηφιακά εργαλεία από εκπαιδευτικούς και μαθητές που βοηθούν στην ευχάριστη γνωριμία με στοιχεία των κρατών και κάνουν τη μάθηση παιχνίδι και ψηφιακές πλατφόρμες με δεδομένο την τεκμηριωμένη πληροφορία. Εφαρμοσμένες καινοτόμες διδακτικές πρακτικές παρουσιάστηκαν όπως η μουσειακή αγωγή και η ξενάγηση στην έκθεσης του Ιωάννη Καποδίστρια από μαθητές. Πολλά ψηφιακά εργαλεία συνεργατικά, επικοινωνίας και παρουσιάσεων που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων παρουσιάστηκαν. Αξιοποιήθηκαν διαφορετικές μορφές αξιολόγησης για να αποτυπωθεί η επίδραση της επιμόρφωσης στους συμμετέχοντες- μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Κάθε ημέρα είχε διαφορετική θεματική και όλοι οι ωφελούμενοι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους συμμετείχαν με διαφορετικό τρόπο στην επιμόρφωση ώστε να εξασφαλιστεί η πρόκληση και η διατήρηση του ενδιαφέροντος, η δημιουργική συμμετοχή των μαθητών, το μοίρασμα σύγχρονων τεχνικών διδασκαλίας και να έχουμε το μέγιστο όφελος κάθε μέρα.

Το καλωσόρισμα έγινε από τη Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Αργυρή Μπιλιούρη και η Διευθύντρια Εκπ/σης Αργολίδας κ. Αικατερίνη Δουράνου απεύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και ευχήθηκε μία δημιουργική εβδομάδα. Η κ. Νίκη Κωνσταντινίδου παρουσίασε την δομή του eTwinning project ShaCH, συνεργατικά εργαλεία για ένα ebook, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και κάλυψε με επιτυχία τις τεχνολογικές ανάγκες της εβδομάδας. Η κ. Αικατερίνη Αισώπου ήταν υπεύθυνη για τις αξιολογήσεις της εβδομάδας, την επικοινωνία με τους εταίρους και είχε τη γλωσσική επιμέλεια όλων των κειμένων που αναρτήθηκαν. Οι μαθητές της ΣΤ τάξης με τις δασκάλες τους κ.κ Γεωργίτσα Αικατερίνη, Μελά Ουρανία & Τζανή Γεωργία είχαν ετοιμάσει: την παρουσίαση εκπαιδευτικών εφαρμογών, ψηφιακών παιχνιδιών και πληροφοριών για την πόλη. Οι κ.κ. Γουγουτσά Ιφιγένεια και Γουγουτσά Χρύσα με τους μαθητές τους Άρτεμη και Στέφανο έδειξαν τις παραδοσιακές ελληνικές στολές, η κ. Κωνσταντινίδου έδειξε τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και η κ. Αναστασία Γκολέμη μίλησε για τους παραδοσιακούς χορούς. Η κ Μπιλιούρη Αργυρή συνέδεσε την κουλτούρα με την ιστορία, αναφέρθηκε στην μουσειακή αγωγή ως καλή διδακτική πρακτική, εξήγησε τον τρόπο που αυτή ενσωματώνεται στο αναλυτικό πρόγραμμα και μαθητές της Στ ξενάγησαν στην φυσική και ψηφιακή έκθεση του Καποδίστρια. Μεγάλη ήταν η βοήθεια του κ. Τάτση Κων/νου, που δίδαξε έναν συρτό και η ομάδα χορού της Ε΄ τον χόρεψε βάζοντας στο χορό τους συμμετέχοντες . Επίσης, οι μαθητές της Ε΄ τραγούδησαν «Τ’ Ανάπλι» με την καθοδήγηση της κ. Τσουρούνη Αναστασίας. Και τα δύο live. Αν και οι αποστάσεις των σχολείων μας είναι μεγάλες, με τη βοήθεια της μουσικής και του τραγουδιού και των ποιοτικών παρουσιάσεων, οι συμμετέχοντες γνωρίστηκαν και έσπασε ο πάγος της πρώτης συνάντησης. Ήταν μία εβδομάδα προκλήσεων και νέων εμπειριών, με δυνατό σημείο τις ζωντανές παρουσιάσεις από τους μαθητές, την καλή οργάνωση και το πλούσιο πρόγραμμα. Μία επιμόρφωση, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πραγματικά ωφέλησε το σχολείο αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά του και την επιτυχία των καινοτομιών που εφαρμόζει.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι ανάγκες, που προέκυψαν από την καραντίνα λόγω covid, διαμόρφωσαν την υλοποίηση των προγραμμάτων Erasmus+. Οι δια ζώσης (physical) κινητικότητες συμπληρώθηκαν από τις εξ αποστάσεως (virtual) κινητικότητες με στόχο να πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα αποτελεσματικά και να είναι πλουσιότερο σε εμπειρίες. Το Σχολείο μας στο πλαίσιο του ShaCH θα πραγματοποιήσει και τις δύο μορφές κινητικότητας. Η διάχυση των γνώσεων, των εμπειριών και των προϊόντων του θα επιτευχθεί μέσω του blog που φιλοξενείται στο παρακάτω link:

https://ka2erasmus4thprimarynafplio.weebly.com/

Είπαν για εμάς:

https://www.argolikeseidhseis.gr/2022/05/erasmus-ka210-shach-4.html

https://www.anagnostis.org/2022/05/29/mathites-apo-nafplio

VIRTUAL WEEK for ERASMUS+KA210 “ShaCH” ολοκληρώθηκε
Share this: