5 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Ε3

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την Τετάρτη 5 Απριλίου, οι μαθητές της Ε 3τάξης με τη δασκάλα τους Ουρανία Μελά, είχαν την χαρά να γνωρίσουν την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ευαγγελία Πέτα. Η κυρία Πέτα, που ζει και εργάζεται στη Ρόδο, συναντήθηκε μαζί μας διαδικτυακά. Αρχικά,  μας παρουσίασε το νέο βιβλίο της με τίτλο « Ταξίδι στα νησιά των κοραλλιών», , και μας είπε για το πώς ξεκίνησε η ιδέα συγγραφής του. Στη συνέχεια διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου της, παρουσίασε εικόνες από τόπους μακρινούς και από απειλούμενα θαλάσσια είδη που ενθουσίασαν αλλά και προβλημάτισαν τους μαθητές. Στο διάλογο που αναπτύχθηκε με τη συγγραφέα είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να θέσουν ερωτήματα τόσο για την ηρωίδα και την πλοκή του βιβλίου, όσο και για την ίδια τη συγγραφέα: Από πού αντλεί την έμπνευσή της, πότε ξεκίνησε να γράφει για πρώτη φορά και αν θα άφηνε τη σχολική τάξη για να αφιερωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή βιβλίων.
Ευχαριστούμε την κυρία Πέτα για την ευκαιρία που έδωσε στα παιδιά να τη γνωρίσουν και να συζητήσουν μαζί της ! Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους!

Share this:

Περιήγηση στο Ναύπλιο – Ε’ Τάξη

Οι μαθητές της Ε’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου,  με την υποστήριξη των δασκάλων τους Αισώπου Αικατερίνης, Σωτήρη Γεωργόπουλου, Κατερίνας Δρίτσα και Ουρανίας Μελά, στα πλαίσια της διάχυσης του προγράμματος των καινοτόμων πρακτικών Erasmus ΚΑ121, ξεναγούν του εκπαιδευτικούς από την Ισπανία στα αξιοθέατα του Ναυπλίου. 

Πληροφορίες συλλέχθηκαν από τους μαθητές από το site του Δήμου Ναυπλιέων. 

https://nafplio.gr/arxaiologikoixoroiseimiamenu.html

https://www.nafplio-tour.gr/

Περιήγηση στο Ναύπλιο
Share this:

Κ.Π.Ε Άστρους – Δ τάξη

Οι μαθητές του Δ1 και Δ2 μαζί με τις δασκάλες τους κ Γουγουτσά Χρύσα και κ. Βασιλείου Μιλένα, πραγματοποίησαν στις 23-3-2023 μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και όμορφες εκδρομές. Επισκεφτήκαμε το Κ.Π.Ε Άστρους που ενημερωθήκαμε για την τεράστια αξία του Υδροβιότοπου Μουστού. Μιλήσαμε και είδαμε τα σπάνια και απειλούμενα πουλιά που φιλοξενούνται εκεί. Συζητήσαμε για την μετανάστευση και τον ανεφοδιασμό των αποδημητικών πουλιών και μέσω παιχνιδιών με κάρτες, μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε το είδος αρκετών πουλιών και πτηνών. Μεταφερθήκαμε στη λιμνοθάλασσα Μουστού όπου οι μαθητές παρατήρησαν με κυάλια και τηλεσκόπια που βρίσκονταν εκεί. Εντυπωσιαστήκαμε από το θέαμα, το τοπίο, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Μεγάλο ευχαριστώ στους υπεύθυνους που μας υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά και ζέση και απάντησαν σε όλες τις απορίες των παιδιών. Η εκδρομή έκλεισε στο Παράλιο Άστρος με πολύ παιχνίδι, γέλια και ενθουσιασμό! Αυτή η εκδρομή τα είχε όλα!

Share this:

Β Τάξη – Επίσκεψη στο Τυπογραφείο

Την Τρίτη 28/3/2023 οι μαθητές της Β’ Τάξης με τις δασκάλες τους Γκολέμη, Παπανδριανού και Σπυράκη έκαναν επίσκεψη σε τυπογραφείο της πόλη μας για να παρακολουθήσουν πως τυπώνεται ένα βιβλίο, την διαδικασία βιβλιοδεσίας και παραγωγής βιβλίου.  Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενθουσιάστηκαν με την επίσκεψη αυτή. 

 

Share this:

Silo Art Factory – Β’ τάξη

Το Silo Art Factory φιλοξένησε τους μαθητές της Β’ τάξης για μια περιήγηση στις δημιουργίες του παρελθόντος. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, μαθαίνοντας για το πώς και από πού ξεκίνησε η κεραμική τέχνη. Αντίκες, πρωτότυπα δημιουργήματα, έργα τέχνης, έπιπλα, αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά, εικόνες και αντίγραφα μουσείων προκάλεσαν το ενδιαφέρον των παιδιών που ξεναγήθηκαν στην έκθεση. Στους μικρούς μαθητές δόθηκε η ευκαιρία να πειραματιστούν σε μια κανονικών διαστάσεων θεατρική σκηνή, που γέμισε από τραγούδια και θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς. Με καθοδήγηση από τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων, Γκολέμη Αναστασία, Παπανδριανού Μάρω και Σπυράκη Ματίνα οι μικροί ηθοποιοί μιμήθηκαν κινήσεις από κούκλες. Η ενέργεια συνδέθηκε με τον 2ο κύκλο των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο ‘Οι κούκλες… εν δράσει’. Στο τέλος οι μαθητικές ομάδες προχώρησαν σε ένα βιωματικό σεμινάριο κεραμικής, όπου συνδυάστηκε η μάθηση με τη διασκέδαση. 

 

 
Share this:

Σπήλαιο Κάψια – Ε τάξη

Την Παρασκευή 10-2-2023 η Ε΄ τάξη με τη συνοδεία των δασκάλων τους Δρίτσα Κατερίνα, Γεωργόπουλο Σωτήρη και Μελά Ουρανία, επισκέφτηκαν το Σπήλαιο Κάψια που βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας. Με τη βοήθεια των εξαιρετικών ξεναγών, οι μαθητές έμαθαν πληροφορίες τόσο για το ίδιο το σπήλαιο όσο και για τον τρόπο σχηματισμού των σταλαγμιτών και των σταλακτιτών. Είδαν τους αξιοθαύμαστους σχηματισμούς που έχουν δημιουργηθεί, με τα μοναδικής ομορφιάς χρώματά τους. Με τα μάτια της φαντασίας τους εντόπισαν τον Ντάμπο το ελεφαντάκι, τον πύργο της Πίζας, μέδουσες, διαφανείς κουρτίνες να αιωρούνται, φοίνικες και τόσα άλλα . Και ανάμεσα σε όλα αυτά να περιφέρεται ο γρύλος των σπηλαίων… Βλέποντας θαμμένα λυχνάρια, εργαλεία αλλά και τμήματα οστών συνειδητοποίησαν ότι κάποτε υπήρχε ζωή μέσα στο σπήλαιο. Στο τέλος της επίσκεψης όλοι οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι από την ξεχωριστή αυτή εμπειρία που έζησαν.
 
 
 
 
 
Share this:

Erasmus Sha.C.H Day 4

Οι εκπαιδευτικοί της Λιθουανίας μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επισκέφθηκαν κ ξεναγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και το Μουσείο.

Έπειτα επέστρεψαν στο σχολείο ώστε να συζητηθούν θέματα σχετικά με την πορεία του προγράμματος και να συναποφασιστούν οι δραστηριότητες που θα υλοποιήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων.

Τέλος, απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης της επιμορφωτικής εβδομάδας και τα αναμνηστικά σε όλους τους συμμετέχοντες, η οποία διοργανώθηκε από το σχολείο μας από την Διευθύντρια Τζανή Γεωργία, σε ένα κλίμα εορταστικό και ευχάριστο.

(περισσότερα…)

Share this:

Ε Τάξη – Ελληνίδες Χαράκτριες στο Ναύπλιο

Τη Δευτέρα 21/11/2022 η Ε’ τάξη με τους Δασκάλους Δρίτσα Κ, Γεωργόπουλο Σ. και Μελά Ρ. ξεναγήθηκε στον εκθεσιακό πολιτιστικό χώρο της Alpha Bank στο παλιό Ναύπλιο με την ευκαιρία της σημαντικής έκθεσης «Ελληνίδες Χαράκτριες». Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε πέντε ενότητες με χρονολογική σειρά, από τις πρωτοπόρες της χαρακτικής μέχρι τις σύγχρονες δημιουργούς και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Τα παιδιά αναζήτησαν στα έργα μορφές, τεχνικές, υλικά (ξύλο, χαλκός κ.λπ.) και πραγματοποίησαν δραστηριότητες από το σχετικό εκπαιδευτικό έντυπο, όπως ζωγραφική.
Τέλος, στα πλαίσια της επιστροφής της θρυλικής Σπάθας του Στάικου Σταϊκόπουλου στο Πολεμικό Μουσείο μετά από 2 αιώνες, οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν στην ισόγεια αίθουσα του χώρου και ενημερώθηκαν για διάφορα ζητήματα της εποχής του 1821.

 

           

Share this:

Β Τάξη – 15 Νοεμβρίου ~ Επίσκεψη στο Π. Λ. Ι

Οι μικροί μαθητές της Β’ τάξης παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Παιδικής Ηλικίας “ο Σταθμός”. Η οικεία θεματική του προγράμματος “Τα παιδία παίζει… ” αποτέλεσε εξαιρετική αφόρμηση για την εμπλοκή τους στο πρόγραμμα, κατά το οποίο γνώρισαν τα παιχνίδια του παρελθόντος, όπως τόπια, νευρόσπαστα, σβούρες, αρκουδάκια και γιο γιο. Ομοιότητες και διαφορές της παιδικής ζωής του άλλοτε και του σήμερα συζητήθηκαν με ενδιαφέρον και τα παιδιά δημιούργησαν αυτοσχέδια παιχνίδια από απλά και καθημερινά υλικά. Στο τέλος του προγράμματος επισημάνθηκε από τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων Αναστασία Γκολέμη, Μάρω Παπανδριανού και Ματίνα Σπυράκη ο βασικός ρόλος του παιχνιδιού και του ελεύθερου χρόνου στη σύγχρονη ζωή των παιδιών, η έννοια του αυξανόμενου καταναλωτισμού, καθώς και η χαρά που λαμβάνει κάποιος, όταν δημιουργεί ένα παιχνίδι από την αρχή, ανέξοδα και με φαντασία. 
 
 
“Τα παιδιά χρειάζονται τον χρόνο και την ελευθερία να παίξουν. Το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια. Το παιχνίδι είναι ανάγκη’.
 
Kay Redfield Jamison 
 
Share this:

Δ τάξη – Όλοι διαφορετικοί…Όλοι Ίσοι! Φουγάρο

Οι μαθητές του Δ1 και Δ2 μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους κ. Γουγουτσά Χρύσα και Βασιλείου Μιλένα, παρακολούθησαν σήμερα Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στο Φουγάρο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όλοι διαφορετικοί…Όλοι ίσοι…». Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον, προβληματίστηκαν, είπαν την αλήθεια τους και συνειδητοποίησαν πως τα λόγια πολλές φορές πληγώνουν έστω και άθελά μας.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Χριστίνα για όσα μας δίδαξε. Σήμερα νιώσαμε τόσο διαφορετικοί….τόσο ξεχωριστοί…και τόσο ίδιοι!

Σεβόμαστε την διαφορετικότητα

Γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

 

 

Share this: